OI AΔΕΛΦΕΣ CHANEL, Judithe Little Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

     «Οι αδελφές που άλλαξαν τον κόσμο της μόδας για πάντα…»

     Τον περασμένο Οκτώβρη, οι εκδόσεις Ελληνικά γράμματα κυκλοφόρησαν στη χώρα μας  το έργο της Judithe Little, με τίτλο OI AΔΕΛΦΕΣ CHANEL, σε μετάφραση Ελένης Τουλούπη.

     […Εμείς, τα ορφανά, καθισμένα σε κύκλο, να κάνουμε εξάσκηση στο ράψιμο, η σιωπή του εργαστηρίου να διακόπτεται μόνο από την περιστασιακή απερίσκεπτη φλυαρία μου με τα κορίτσια που ήταν δίπλα μου. Όταν ένιωθα το βλέμμα της Αδερφής Ζαβιέ, σώπαινα, κοιτάζοντας τη δουλειά μου, δήθεν απόλυτα συγκεντρωμένη. Περίμενα να με μαλώσει, όπως έκανε πάντα: Προσέξτε τι λέτε, Δεσποινίς Σανέλ.[…] Το στομάχι μου σφίχτηκε κόμπος. Αναγκάστηκα να δαγκώσω το εσωτερικό του στόματός μου για να μην αντιμιλήσω. Κοίταξα την αδερφή μου την Γκαμπριέλ, που καθόταν στην άλλη άκρη του δωματίου με τα μεγαλύτερα κορίτσια, και μετά ατένισα απελπισμένη το ταβάνι. «Μην ακούς τις καλόγριες, Νινέτ», μου είπε η Γκαμπριέλ, όταν μας έβγαλαν στην αυλή για το διάλειμμα…]

     Ένα μυθοπλαστικό έργο με ιστορικά στοιχεία εποχής και κυρίαρχο φόντο τα χρόνια του πόλεμου που πραγματεύεται τη ζωή των αδελφών Σανέλ και κυρίως τη λιγότερη γνωστή ιστορία της μικρότερης αδελφής, της Αντουανέτ. Η πορεία τους από το ορφανοτροφείο που μεγαλώνουν μέχρι την έξοδο τους από τη φτώχεια και την είσοδο τους στην υψηλή κοινωνία, καθώς και το πώς η Αντουανέτ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απογείωση της καριέρας της αδελφής της με τη δημιουργία της γνωστής αυτοκρατορίας «Σανέλ». Η αφήγηση παρακολουθεί την ιστορία των γυναικών αυτών μέσα από τα μάτια της μικρότερης αδερφής, της Αντουανέτ σε πρωτοπρόσωπο ύφος. Οι αδελφές μαθαίνουν την τέχνη της μοδιστρικής και εκπαιδεύονται στο μοναστήρι, περνούν στο σχέδιο με ρούχα που ξεχωρίζουν από τα μέχρι τότε δεδομένα του ντυσίματος των γυναικών της εποχής. Σχεδιάζουν ρούχα πρωτοποριακά για την εποχή τους και δημιουργούν μια νέα τάση στη μόδα της εποχής και μια νέα σελίδα στο ρούχο της απελευθερωμένης γυναίκας, με τη θεία τους να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους. Από τα εμβληματικά καφέ του Μουλέν, στις εκθαμβωτικές αίθουσες του Βισί, και από εκεί στο μικρό καπελάδικο της οδού Καμπόν στο Παρίσι, που θα γίνει η αφετηρία προς την παγκόσμια καταξίωση του οίκου μόδας Chanel.

 Στο έργο της Judithe Little έχουμε όχι μόνο την εξιστόρηση για την τεράστια άνοδο της «Κοκό» Σανέλ, αλλά και τις συγκρούσεις των τριών γυναικών με τα αυστηρά κοινωνικά ήθη των αρχών του εικοστού αιώνα. Φανερά τα ηθικά διλλήματα, η φιλοδοξία, τα όνειρα, οι προκλήσεις, όλα όσα θα φέρουν τις τρεις αυτές γυναίκες και κυρίως τη μικρότερη αντιμέτωπες με τον σύγχρονο κόσμο και την ανάγκη να ενδυθεί η νέα γενιά εντελώς διαφορετικά.

Παράλληλα, η συγγραφέας καταφέρνει μέσα από εξαιρετικές εικόνες, να εμβαθύνει στις προβληματικές σχέσεις των κοριτσιών στην ενήλικη ζωή τους ειδικά με τους άντρες, ενώ όλα θα αλλάξουν και θα διακινδυνεύσουν όταν ξεσπάσει ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος και ανατρέψει τις ισορροπίες χωρίζοντας τις δυο αδελφές.

Ένα βιβλίο για την αξία που έχει η αφοσίωση στους στόχους που ορίζει κανείς για να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Ένα μυθιστόρημα για τη γεύση που έχουν τα όνειρα όταν βρεθεί κανείς στο προσκεφάλι της επίτευξής τους, αλλά κυρίως ένα μυθιστόρημα για την ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει τον εαυτό του και να τον οδηγήσει στην κορυφή της επιτυχίας.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*