Τελευταίο γράμμα από τον Βόσπορο, Lucy Foley, Εκδόσεις Μίνωας

     Τη Lucy Foley σύστησαν στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Μίνωας,  όταν το 2020 κυκλοφόρησαν στη χώρα μας το πρώτο της έργο, το ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο Το Καταφύγιο. Ακολούθησαν, το 2021 Η λίστα, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα πέντε γλώσσες, και το 2022 Το διαμέρισμα στο Παρίσι, που ήταν μπεστ σέλερ των Sunday Times. Η Lucy Foley σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL). Η συγγραφέας εργάστηκε αρκετά χρόνια ως επιμελήτρια εκδόσεων πριν αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

     Πρόσφατα κυκλοφόρησε και πάλι από τις εκδόσεις Μίνωας το νέο της έργο με τίτλο Τελευταίο γράμμα από τον Βόσπορο, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Κονταξάκη.

     Μετά από τα ψυχολογικά θρίλερ, η συγγραφέας αυτή τη φορά δίνει στο αναγνωστικό κοινό, ένα ιστορικό-κοινωνικό έργο.

       […Παλιά, ούτε που της περνούσε από το μυαλό ότι σε αυτή τη συνοικία, το Τοπχανέ, θα μπορούσε ζήσει κανείς. Ήταν ένα τίποτα – ένα περιθώριο στην άκρη της μεγάλης πόλης, ένα μέρος όπου οι διαφορετικές γειτονιές αναπόφευκτα συναντιούνταν μεταξύ τους, με τους μεγάλους δρόμους τους να ενώνονται σαν ξεχειλωμένες άκρες σπάγγου. Αφήνει το βλέμμα της να περιπλανηθεί πέρα από τις αποβάθρες, στην απεραντοσύνη του Βοσπόρου, διάστικτου με πολεμικά πλοία. Αποδώ ψηλά μοιάζουν μικροσκοπικά, θαρρείς σαν να μπορούσε να τα ξαποστείλει πίσω στ’ ανοιχτά με μια κίνηση της παλάμης της. Από κάτω φτάνουν στ’ αυτιά της τρεις από τις τέσσερις γλώσσες που μιλάει…]

   Το τελευταίο γράμμα από τον Βόσπορο, διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κωνσταντινούπολης από τις συμμαχικές δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφηγείται την ιστορία μέσα από τους ίδιους τους ήρωες του έργου.

     «Κωνσταντινούπολη, 1921. Η Νουρ ατενίζει το πατρικό της από την αντίπερα όχθη του Βοσπόρου. Το άρωμα από τις συκιές, τα ηλιοβασιλέματα στο χρώμα της ζαφοράς, οι ράθυμες καλοκαιρινές βραδιές – αναμνήσεις μιας εποχής που χάθηκε ανεπιστρεπτί. Το σπίτι της τώρα έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ως έπαθλο πολέμου στα χέρια των Βρετανών, ενώ εκείνη τριγυρίζει στα σοκάκια κουβαλώντας τα εργόχειρα που της εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Η Πόλη κατακλύζεται από στρατιώτες των Συμμάχων, μια υπενθύμιση του ξεπεσμού της Νουρ και του ίδιου του τόπου. Το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή της πλέον είναι το ορφανό που έχει πάρει υπό την προστασία της˙ ένα αγόρι όμως που κρύβει ένα τρομερό μυστικό. Όταν το παιδί αρρωσταίνει βαριά, ο κόσμος της Νουρ μπλέκεται με αυτόν του εχθρού. Αναγκάζεται να επιστρέψει εκεί όπου μεγάλωσε και να ζητήσει τη βοήθεια του στρατιωτικού γιατρού, Τζορτζ Μονρό. Καθώς οι γραμμές μεταξύ εχθρού και φίλου γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτες, ένας νέος κίνδυνος αποκαλύπτεται, πιο απειλητικός κι από την παρατεταμένη σκιά του πολέμου».

     Χωρισμένο σε δύο κύρια μέρη και κάνοντας χρήση πέντε αφηγηματικών φωνών, παρουσιάζει πέντε διαφορετικές οπτικές γωνίες της ίδιας ιστορίας, μιας ιστορίας αγάπης που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο αντικρουόμενων πολιτισμών. Η συγγραφέας δίνει μια ιστορία με καλοδουλεμένη πλοκή και ροή όχι ιδιαίτερα γρήγορη, έτσι ώστε μέσα από κάθε κεφάλαιο να γνωρίσουμε τις επιπτώσεις ενός πολέμου, την καθημερινή ζωή μιας κατεχόμενης πόλης, τον φόβο ενός λαού, την επίταξη κτιρίων από τους εισβολείς, την αγάπη και τη θυσία, τη συγκεκριμένη γεμάτη αναταραχές χρονική περίοδο, τις παραδόσεις και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τα μυστικά και τα ψέματα. Κι αυτό γίνεται μέσα από έναν διαφορετικό ήρωα κάθε φορά και από άλλη οπτική γωνία. Μέσα από τα μικρά κεφάλαια και με τα μάτια της Νουρ, του Τζόρτζ, του αιχμαλώτου, του ταξιδιώτη μα και του μικρού, η ιστορία εξελίσσεται και συνδέεται. Ο αναγνώστης εισέρχεται στο μυθιστόρημα και στο θλιβερό σκηνικό του, όπου θα κατανοήσει ανθρώπους και συμπεριφορές, για να φτάσει στο συγκινητικό τέλος του έργου, με την ανατροπή που συγκινεί.

      Ένα καλογραμμένο στοχαστικό μυθιστόρημα για τον πόλεμο, την απώλεια, την αγάπη και την ικανότητα των ανθρώπων να κρύβει συναισθήματα στην κατεχόμενη Κωνσταντινούπολη για την ταραγμένη εποχή αμέσως μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ακολουθεί τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων. Με ολοζώντανες περιγραφές η συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει τα αξιοθέατα, τους ήχους ακόμα και τις μυρωδιές της Πόλης και να αναβιώσει εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο της Ιστορίας. Μια περίοδος αβεβαιότητας με δυνάμεις κατοχής, πρόσφυγες και τον συνεχή αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση.

     Ένα υποβλητικό και συγκινητικό μυθιστόρημα που οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα διαφορετικό ταξίδι στην πολυτάραχη ιστορία ενός λαού που αγωνίστηκε για να διατηρήσει την ταυτότητα του και την ειρήνη.

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*