ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ



     «To Bιβλιοπωλείο του Βακχικόν και οι ομώνυμες εκδόσεις», λέει ο Νέστορας Πουλάκος, «είναι απότοκα μιας γενιάς που επιβαλλόταν να δημιουργήσει μέσα από τις στάχτες της κρίσης αξιόλογα και ουσιαστικά πράγματα. Στον νέο χώρο της οδού Ασκληπιού οι εκδόσεις Βακχικόν επιχειρούν να “παντρέψουν” την αναλογική με την ψηφιακή ανάγνωση του βιβλίου. Κυκλοφορούν όλα τα βιβλία τους σε e-book ήδη από το 2011, χωρίς ποτέ να λησμονούν τη θεσπέσια μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού», διαβάζουμε στο άρθρο της 14.03.2015, στην εφημερίδα Καθημερινή από τον Νίκο Βατόπουλο. Ενώ στην Popaganda από τον Ιωσήφ Πρωϊμάκη στις 15.10.2014 διαβάζουμε  «[…]Από βιβλιοφιλικό blog σε online λογοτεχνικό περιοδικό, από ‘κει σε web-radio με πολιτιστικό προσανατολισμό, κι ύστερα σε online βιβλιοπωλείο και boutique εκδοτικό οίκο, με έμφαση πάντα στο ψηφιακό. Φέτος, το Vakxikon έκανε το επόμενο λογικό του βήμα, αποκτώντας μετά από οκτώμισι χρόνια ψηφιακής ύπαρξης, τη φυσική του υπόσταση στη μορφή του βιβλιοπωλείου Vakxikon, στην καρδιά της γειτονιάς του βιβλίου […]».

     «Η ιστορία του Vakxikon κρατάει απ’ το 2006», θυμάται ο Νέστορας Πουλάκος, εις εκ της τριπλέτας των εμπνευστών του Vakxikon, εξιστορώντας στην Popaganda την πορεία απ’ το γυαλί της οθόνης του υπολογιστή, ως τη γυάλινη βιτρίνα της Ασκληπιού. «Φίλοι, λογοτέχνες και δημοσιογράφοι, είχαμε φτιάξει το βιβλιοφιλικό blog του Vakxikon, όπου δημοσιεύαμε τα ποιήματα και τα πεζά μας, αλλά και τα κείμενά μας για βιβλία που μας άρεσαν και συνεντεύξεις με προσωπικότητες που μας ενδιέφεραν»…]

     Είναι φανερό ότι οι εκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στα εκδοτικά δρώμενα της χώρας. Παρ όλο που οι καταστάσεις που βιώνουμε έφεραν δυσμενή αποτελέσματα, νέες κυκλοφορίες προστέθηκαν στο ενεργητικό τους και ας δούμε ενδεικτικά δύο μεγάλες κατηγορίες του εκδοτικού οίκου: Ελληνική Ποίηση και  Ελληνική Λογοτεχνία               

Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΒΑΚΧΙΚΟΝ» 

     Μεγάλο κομμάτι των Εκδόσεων Βακχικόν, καταλαμβάνει η κατηγορία Ελληνική Ποίηση. Κι εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια έργα ενδεικτικά, προκειμένου να σχηματίσουμε μια εικόνα για το πώς η κατηγορία αυτή εμφανίζεται στις ομώνυμες εκδόσεις.

ΟΙ ΠΙΚΟΡΟΔΑΦΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΑ  - Αγγέλα Καϊμακλιώτη

«Πάντα ένας Ισκαριώτης μας βγάζει από τη δυσκολία αναλαμβάνοντας αυτός το χρέος. Να οδηγεί στα πάθη και στην αιώνια δόξα τους Χριστούς του κόσμου.

Να διευκολύνει την υποκρισία του κομπάρσου πλήθους στο αλισβερίσι. Να καίγεται στο πυρ του ενός φιλιού που ένωσε το Θάνατο με την Αθανασία.»  

Toν Μάρτιο κυκλοφόρησε από το Βακχικόν η ποιητική συλλογή της Κύπριας παιδαγωγού Αγγέλας Καϊμακλιώτη με τίτλο ΟΙ ΠΙΚΟΡΟΔΑΦΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΑ. Η κ. Καϊμακλιώτη, έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων. Έργα της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες ποίησης και λογοτεχνικά περιοδικά. Η ποιητική της συλλογή Εκ του Σύνεγγυς έχει μεταφραστεί στα σερβικά και στα αγγλικά. Οι πικροδάφνες θέλουν κούρεμα είναι η πέμπτη ποιητική συλλογή της.

     Το βιβλίο Οι πικροδάφνες θέλουν κούρεμα γραμμένο με ευκρινή ποιητική γραφή, απλώνεται σε ένα καλαίσθητο εκδοτικά βιβλίο 72 σελίδων και είναι χωρισμένο σε δύο κύρια μέρη. Το πρώτο μέρος «Ημερολόγιο Οδοφράγματος» περιλαμβάνει 25 ποιήματα και το δεύτερο μέρος με τον μάλλον σουρεαλιστικό τίτλο « Μπετόβεν στο λάπτοπ» περιλαμβάνει τα επόμενα 27 ποιήματα. Η αγάπη της για την Κύπρο είναι εμφανής. Στη συλλογή υπάρχουν κείμενα στα οποία ο αναγνώστης καλείται να εμβαθύνει και να βρει τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις, ποιήματα που μέσα τους έχουν τον ξεριζωμό, τη μελαγχολία, την αλαζονεία αλλά και στοιχεία ειρωνείας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται κάποια «πορτρέτα» ανθρώπων. 

   «Άνυδρο θαλασσόκρινο νησί μου, αρχαίος βολβός στην άμμο του παλιού καιρού. Έφυγαν τα καράβια τους και πάλι. Δεν έφεραν κρασί και λάδι να γεμίσουν τα πιθάρια. Μόνο στα λαδιασμένα σώματα με δείχτες αντηλιακούς νυχτόβιες πεταλούδες ανασαίνουν. Αντέχεις;»     

                                                     (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΑΚΥΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

«Ανοιχτό τοπίο η ζωή μας Αστέρια που έσβησαν

 Γράμματα άδεια μετά την πρώτη ανάγνωση

Χωρίς την αμοιβαιότητα της αφής

 Τίποτα δεν συντηρείται

Όπως τα χνώτα της πεταλούδας

      Όπως τα μάτια των φίλων, πάντα…»

    Ιδιαίτερο το έκτο βιβλίο του κ. Παπαδομανωλάκη με τίτλο Το κίτρινο του χρόνου που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο. Είκοσι νέα ποιήματα στο πρώτο μέρος με τη γνωστή σε μας κλασική ποιητική γραφή του ποιητή, γεμάτα εικόνες και μνήμες. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται και τέσσερα ακόμα ποιήματα τα οποία υπάρχουν σε προηγούμενες εκδόσεις.

     «Δεν είναι που θα έρθουν οι φίλοι Είναι που θα λείπουν οι σκιές τους Κρυμμένες πίσω από τη διαφάνειά τους Μικρό πολύ μικρό Επιστρέφει Ένα στοργικό χτύπημα στον ώμο Μια απούσα από καιρό Τρυφερή λέξη  Ο πυρετός αναζητά ένα πολύχρωμο Παράθυρο στο Μάη Μια σπονδή στο λαϊκό θεό της αγάπης  Ξεγλιστράει η βαριά κουβέρτα Στο πάτωμα προλογίζοντας Το όνειρο της επόμενης νύχτας Μπροστά σε τόσο γαλάζιο γυαλιστερό Φως, αλήθεια, ποιος τολμάει Να ονειρευτεί; Μπερδεύεται το μπλε του ουρανού Με της θάλασσας Σαστίζεις Δεν ξέρεις αν πρέπει να κολυμπήσεις Ή να πετάξεις»

                                                      (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η   κρεμμυδαποθήκη -  Κατερίνα Λιάτζουρα

«Στολισμένος με μυρωδάτους λεμονανθούς, κοιμάσαι γαληνεμένος.
Σε μεταφέρουν στα χέρια τους σμαραγδένια ξωτικά, πανέμορφα
λαμπερά πλάσματα της λίμνης. Προχωρούν με σταθερό βήμα
αφήνοντας ίχνη πάνω στην υγρή άμμο, για να σε ακολουθήσω εγώ που θρηνώ. Διάφανες νεράιδες κρατούν μαύρα κεριά στα εύθραυστά τους χέρια. Σε συνοδεύουν χαμογελαστές στη θαλασσινή σου μητέρα…»

     Στις Εκδόσεις Βακχικόν, ξεχωρίζει η νέα ποιητική συλλογή της Κατερίνας Λιάτζουρα. Πεζόμορφα ποίηματα που δεν πειθαρχούν στους αμιγώς ποιητικούς κανόνες. Κανόνες του αριθμού των  συλλαβών κατά στίχο ή της ομοιοκαταληξίας, του ρυθμού ή της κατανομής των στίχων σε στροφές. Είναι ποιήματα που η μορφή τους θυμίζει και δίνει την εντύπωση πεζού λόγου και που μελετώντας τα καταλαβαίνουμε τη διαφορά και τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τα ποιήματα αυτό να ξεχωρίζουν τελικά από τον πεζό λόγο, άσχετα αν το κείμενο δείχνει να ακροβατεί ανάμεσα στα δύο είδη της λογοτεχνίας.

Μια καταγραφή σε τόπους με τοπωνύμια, μια καταγραφή μνήμης και πληγών, μια καταγραφή εικόνων και οραμάτων. Μια καταγραφή της απώλειας και του θανάτου με την υπογραφή της Κατερίνας Λιάτζουρα.

     «Το κρύο είναι τσουχτερό απόψε. Σε διαπερνά όπως ο κάθε Λαύκος, όπως ο κάθε θάνατος. Η πλατεία σε αποχαιρέτησε στροβιλίζοντας τα πλατανόφυλλά της. Στρώμα υπόκωφων ήχων στο πέρασμά μου. Κάνει κρύο μέσα στην εκκλησία. Είμαστε παγωμένες, Κατίνα. Η καμπάνα ηχεί πένθιμα. Ποια από τις δυο μας πεθαίνει; Το χώμα μυρίζει μούχλα. Καιρό είχε να αεριστεί. Να που ήρθε η ώρα. Για όλα έρχεται η γαμημένη η ώρα. Τα κοράκια δεν βλέπουν την ώρα να αποδημήσουν. Το Πήλιο φόρεσε τα γιορτινά του.»

                                                    (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


     Κυκλοφορούν επίσης οι νέες ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Λιβιτσάνου-Ντάνου με τίτλο ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


με 45 ποιήματα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα και την ποιητική γραφή της συγγραφέως στην οποία περιλ αμβάνεται και το ποίημα "ΠΡΟΩΡΗ ΦΥΓΗ", το οποίο απέσπασε το B' ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΕΧΝΗ ΠΟΗΣΗ, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ.

«Στη σκιά του κόσμου τούτου με τις χαρές και τις λύπες του με τους άρχοντες και τους κατατρεγμένους στις γειτονιές τις όμορφες, τις νοσταλγικές και τις ταλαίπωρες.

Μόνοι ή και πολλοί μαζί στην ποθητή αναζήτηση του χτες, του σήμερα, του αύριο στην επιδίωξη της ειρήνης  μακριά απ’ τον καταστροφέα 

πόλεμο ή και μαζί του,  αεί με οδυνηρό αντίπαλο τον πανδαμάτορα χρόνο. Άντε να δούμε πόσο θα διαρκέσει  το ταξίδι, πόσο θ’ αντέξουμε  πού θα φτάσουμε, τι θα ζήσουμε…» 


καθώς και της Νικολέττας Αλεξάνδρου με τίτλο Ήχοι και σιωπές


«Δεν μας ορίζουν όσα οι άλλοι κάνουν.

Δεν μας προσδίδουν ιδιότητες των αλλωνών οι υποθέσεις, οι αντιλήψεις, τα λογικά τους άλματα (συνειδητά ή ασυνείδητα).

Η δική μας αλήθεια είναι οι δικές μας πράξεις.

Μας ορίζει το πώς φερόμαστε, όχι το πώς μας φέρονται… αυτό ορίζει εκείνους!

Δεν αρνούμαι την πραγματικότητα των εύκολων συμπερασμάτων, ούτε των κακόβουλων κακομοίρηδων. Δεν θέλω να φτιάξω εγώ τον κόσμο αυτόν, θα ήταν ό,τι πιο ανώριμο και αγαθό θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί.  Ένα μοντέλο με «κατασκευαστικό λάθος από το  εργοστάσιο»  δεν το επισκευάζεις… το αποσύρεις!»

     Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα Βιβλία με ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Βακχικόν από την αντίστοιχη σελίδα του εκδοτικού οίκου:

https://ekdoseis.vakxikon.gr/product-category/ekdoseis/ellhnikh-poiish/


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Από την κατηγορία της πεζογραφίας ενδεικτικά παρουσιάζουμε δύο βιβλία τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα.


« ΟΙ ΓΡΙΛΙΕΣ» - Πέτρος Φούρναρης

Δύσκολο αφηγηματικό είδος το διήγημα, αφού πρόκειται για μικρής έκτασης, αυτοτελές αφήγημα με σύντομη πλοκή. Και το έργο «Οι γρίλιες» κατατάσσεται σε αυτό το είδος. Πρόκειται για συλλογή είκοσι διηγημάτων  για τα οποία στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο με σημαντικές σημειώσεις και επεξηγήσεις τόσο του συγγραφέα Πέτρου Φούρναρη όσο και της επιμελήτριας του έργου Μαριέττας Αυγερινού.

     «Οι ήρωες, σε αυτά τα είκοσι διηγήματα, είναι πλασμένοι από ανθρώπινο υλικό, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους: διαλλακτικοί και συνάμα εμμονικοί, δειλοί και ταυτόχρονα γενναίοι. Αν τους ενώνει κάτι, είναι η δυσκολία τους να συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα. Στέκονται στο ημίφως ενός δωματίου, μπροστά στις γρίλιες μιας κλειστής πόρτας κι αναρωτιούνται αν πρέπει να βγουν στο άπλετο φως, όπου παραμονεύουν η ματαιότητα και η φθορά. Με την ελπίδα να εξιλεωθούν και με το χέρι απλωμένο προς την έξοδο, δημιουργούν -μόνο για μια στιγμή- ένα δικό τους κόσμο φτιαγμένο στα μέτρα τους. Κατασκευάζουν σωσίες, επικαλούνται φαντάσματα από το παρελθόν, κρύβονται σε καταφύγια, επαναστατούν αλλά δεν ξεφεύγουν από την πραγματικότητα, αφού αργά ή γρήγορα, η πόρτα θα ανοίξει και κανείς τους δεν θα την αποφύγει.

Ο Πέτρος Φούρναρης, χρησιμοποιώντας μια λιτή κι ακριβόλογη πρόζα που συνδέει το ατομικό με το συλλογικό και το προσωπικό βίωμα με τη φαντασία, προτρέπει τον αναγνώστη να κοιτάξει μέσα από τις γρίλιες, πριν το φως περάσει για να βρει το δρόμο του στη σκοτεινή κάμαρα.»

                                                                (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ- ΠΑΓΚΡΑΤΙ    Τ.Σ

Αυτοβιογραφική οικογενειακή μυθιστορία το βιβλίο του Τ.Σ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Βακχικόν. Το χρονικό μιας επιχειρηματικής οικογένειας που ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 κάπου στη Αθήνα.

«Αθήνα, κάπου στα 1980. Μια οικογενειακή επιχείρηση στο κέντρο της πόλης. Το καθημερινό δρομολόγιο για την κάλυψη -κυρίως- των εξόδων που αφορούν τις σπουδές των παιδιών. Η αγωνία για την πρόοδο και την επαγγελματική αποκατάσταση ενός αιώνιου φοιτητή. Η δημιουργία ενός υποκαταστήματος. Οι συμφωνίες, οι διαφωνίες, οι συνεργασίες, οι υποσχέσεις. Δολοπλοκίες και ψευδείς δηλώσεις. Το αποτέλεσμα. Οικονομική κρίση;»

      Ο Τ. Σ. γεννήθηκε από Αθηναίους γονείς των οποίων οι οικογένειες είχαν διαφορετικό επίπεδο μόρφωσης, διαφορετική οικονομική άνεση και διαφορετικά πολιτικά πιστεύω. Μαθήτευσε στην Εράσμειο και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Παράλληλα, από το 1970 βοηθούσε ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση δερμάτινων ειδών.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων στο Hildesheim της Γερμανίας. Μετά το τέλος των σπουδών και της στρατιωτικής θητείας ανέλαβε κατ’ αποκλειστικότητα το κατάστημα της οικογένειας. Άλλαξε το λογότυπο της επιχείρησης, τους προμηθευτές και έβαλε καινούργια είδη, αποκτώντας άλλη πελατεία και απογειώνοντας την επιχείρηση. Από το 1990 και για περισσότερα από είκοσι χρόνια παρακολούθησε μαθήματα μοντέρνου χορού, μιούζικαλ και κλακέτας σε αρκετές σχολές, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις για τις επιδόσεις του.

«Το 1998 μια ασθένεια τον κράτησε μακριά από την επιχείρηση. Μετά το 2010 και τον θάνατο και των δύο γονιών του απομακρύνθηκε και από την υπόλοιπη οικογένεια, αντιδρώντας έτσι σε όσα ψευδή διέδιδαν για τους γονείς του και την επιχείρηση. Από το 2017, άρχισε να καταγράφει κάποιες αναμνήσεις, θέλοντας έτσι να δείξει και μια διαφορετική πλευρά, την άλλη όψη του νομίσματος. Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν η συλλογή διηγημάτων του Αναμνήσεις μιας ζωής.

                                                Οι εκδόσεις Βακχικόν

https://ekdoseis.vakxikon.gr/product-category/ekdoseis/









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*