ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ



Ο Εκδοτικός Οίκος «ΚΑΛΕΝΤΗΣ» ιδρύθηκε το 1980 από τον Νίκο Καλέντη, έναν άνθρωπο με όραμα και αυστηρή προσήλωση στο βιβλίο. Σήμερα οι Εκδόσεις, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Καλέντη, έχουν στο ενεργητικό τους μια πλούσια εκδοτική παραγωγή στις κατηγορίες της ελληνικής και της ξενόγλωσσης λογοτεχνίας, του βιβλίου για παιδιά και νέους και του δοκιμίου.

     Το 2012, περνώντας σε μια νέα εποχή, οι Εκδόσεις μεταστεγάστηκαν σε νέο χώρο στο Ελληνικό. Στη νέα διεύθυνση -Λεωφόρος Βουλιαγμένης 76-, στεγάζονται τα γραφεία του Εκδοτικού Οίκου, το Βιβλιοπωλείο-Art Shop και ο Πολυχώρος των Εκδόσεων Καλέντη. Εκεί οι μικροί φίλοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους αγαπημένους τους συγγραφείς, να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις, βιωματικά δρώμενα, με στόχο την ψυχαγωγία και τη φιλαναγνωσία. Ο Πολυχώρος των Εκδόσεων φιλοξενεί λέσχη ανάγνωσης, πρωτότυπες παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, παραστάσεις και παιδικά πάρτι, αποτελώντας έναν οικείο σε όλους χώρο, ένα φιλόξενο στέκι γνώσης, συνάντησης και γόνιμης επικοινωνίας.

Μεγάλη κατηγορία των εκδόσεων Καλέντη, αποτελεί το ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τρία βιβλία του εκδοτικού οίκου τα οποία—πιστεύουμε θα συμφωνήσετε μαζί μας—είναι ενδεικτικά της ποιότητας των συγκεκριμένων εκδόσεων στον χώρο αυτό.

 

       

«ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ» - Δήμητρα Φώτου


Σεπτέμβρης 2019 και οι εκδόσεις Καλέντης εκδίδουν το νέο βιβλίο της Δήμητρας Φώτου για παιδιά από 5 ετών και άνω, με κυρίαρχο θέμα τα «βιβλία» και τον μαγικό κόσμο τους.

Μια ιστορία μυστηρίου για χαμένα βιβλία με πρωταγωνιστή έναν βιβλιόφιλο γάτο και έναν ξεχωριστό ντετέκτιβ. Και όσο και αν φαίνεται ότι το κύριο θέμα είναι η βιβλιοφιλία και η φιλαναγνωσία, στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο αυτά. Στο βιβλίο είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα που αφορούν γενικά σε έναν βιβλιόφιλο. Την αγάπη για το βιβλίο. Τον δανεισμό των βιβλίων. Την προσοχή που απαιτεί ένα δανεικό βιβλίο. Τα «πεταμένα» βιβλία. Τη φροντίδα των βιβλίων, την οσμή των βιβλίων που τόσο έχει συζητηθεί και που στην οποία ο Θαφόν τόσο όμορφα αναφέρθηκε: «Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει.». Τα παιδιά διαβάζοντας την ιστορία θα αναρωτηθούν και τα ίδια για το τι θα έκαναν αν έχαναν τα αγαπημένα τους βιβλία.

     Το βιβλίο περιέχει προσωποποίηση των ζώων κάτι που αγαπούν τα παιδιά, χιούμορ, μυστήριο και αγωνία. Οι ύποπτοι. Οι ανακρίσεις. Ανατροπή και νέα δεδομένα. Ναι, ανατροπή σε παιδικό βιβλίο. Και αυτό το στοιχείο θα γοητεύσει τα παιδιά. Όπως και η ξεχωριστή εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή που δένει απόλυτα με το κείμενο, όπως και η πολυτελής έκδοση του βιβλίου.

     «Τα βιβλία του Ψιτ χάθηκαν!» Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στη γειτονιά. Μέσα σε ένα βράδυ, τα βιβλία εξαφανίστηκαν, χάθηκαν, έγιναν καπνός! Στ’ αλήθεια, πού πήγαν τα βιβλία;

Την υπόθεση αναλαμβάνει ο ντετέκτιβ Πλήθωνας, ο αξιότερος των ερευνητών, το μεγαλύτερο λαγωνικό όλων των εποχών. Θα μπορέσει άραγε να λύσει το μυστήριο και να βοηθήσει τον φίλο του να βρει τον πολύτιμο θησαυρό του;

Μια περιπέτεια ντετεκτιβική και αυστηρά βιβλιοφιλική!»

     Και όσο και αν εμείς απευθυνόμαστε σε ενήλικες, ούτε σε εσάς θα αποκαλύψουμε τι έγιναν τα βιβλία του Ψιτ. Είμαστε βέβαιοι ότι εξίσου θα το απολαύσετε με τα παιδιά όσο θα το διαβάζετε μαζί τους. Γιατί είναι ένα αληθινά ξεχωριστό και αξιόλογο βιβλίο.


« Το παλάτι του Ήλιου » - Μαρία Παπανικολάου

Πριν 2 μήνες κυκλοφόρησε σε πολυτελή έκδοση το βιβλίο της Μαρίας Παπανικολάου «Το παλάτι του ήλιου» που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και άνω, γραμμένο με την στόφα και την κλασική αφηγηματική φωνή του παλιού καλού παραμυθιού. Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου απόλυτα εναρμονισμένη με το κείμενο.

     «Ήταν κάποτε μια χώρα μακρινή και ζεστή, που γύρω της χόρευε η ξανθή άμμος, φτιάχνοντας αμμόλοφους και που ο ήλιος τη διάλεξε για να ξαπλώνει στο ατελείωτο χαλί της. Ανάμεσα στους αμμόλοφους όμως υπήρχε μια καταπράσινη πολιτεία, που ξεφύτρωσε λες από παραμύθι. Ο βασιλιάς της Σόλο ζούσε με την κόρη του τη Σολέτα σε ένα παλάτι που όμοιό του δεν υπήρχε στη γη. Η ζωή κυλούσε όμορφα για τον Σόλο και την κόρη του αλλά και για τους κατοίκους της πολιτείας, που ζούσαν ευτυχισμένοι την κάθε μέρα τους. Όμως τίποτα δεν είναι αιώνιο και όταν ο βασιλιάς έφυγε από τη ζωή, έπρεπε η κόρη του να πάρει τη θέση του…

Σύμφωνα με τους πιστούς, σοφούς, συμβούλους του, ο Σόλο είχε αφήσει ένα μικρό σεντούκι που έκρυβε μια μεγάλη δοκιμασία για την πριγκίπισσα Σολέτα ώστε να γίνει βασίλισσα… Η δύναμη της σκέψης, η πίστη στον εαυτό μας και στους άλλους, η έννοια του «μαζί» και της κοινότητας μέσα σε ένα παραμύθι που μέσα από την αφηγηματική τέχνη και τους στερεοτυπικούς χαρακτήρες μεταφέρει στα παιδιά μηνύματα διαχρονικά.»

     Τι ζήτησε ο βασιλιάς πριν η πριγκίπισσα Σολέτα ανεβεί στον θρόνο; Τι έκρυβε ο γρίφος; Πόσο χρόνο είχε για να τα καταφέρει; Ποιο το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο βασιλιάς στην κόρη του πριν αναλάβει το βασίλειο της Σόλο;

     Αν το βιβλίο απευθυνόταν σε ενήλικες θα μπορούσε να έχει τίτλο «Το φως της αγάπης», επειδή αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα. Μαζί με την δύναμη των πολλών,  το νοιάξιμο και την προσφορά. Παραμύθι που θα αφήσει πολλά στα παιδιά, ένα χρήσιμο εργαλείο των ενηλίκων για να συζητήσουν με τα παιδιά για το συγκεκριμένο θέμα.

     Σε λίγες ημέρες ο «Φιλαναγνώστης» θα φιλοξενήσει τη συγγραφέα σε μια συνέντευξη όπου θα έχουμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε και να δούμε τι έχει να μας πει για το βιβλίο της.


                  «Δάσκαλος σε δύο ρόδες» - Μαρία Ανδρικοπούλου


Το  έβδομο βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου, εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Καλέντης στις 11/4/20. Και αυτό το βιβλίο είναι σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση και σε αξιοπρόσεκτη εικονογράφηση Ελίζας Βαβούρη.

«Με το κατακίτρινο ποδήλατό του ο δάσκαλος Μπεσάρ κουβαλούσε σε τόπους μακρινούς μια αγκαλιά βιβλία.

Κι ενώ δίπλα του χόρευαν οι βόμβες, κάθε φορά που ένα βιβλίο έφτανε στα χέρια των παιδιών, μια μικρή αχτίδα χαμογελούσε στον ουρανό.»

     Μια αφήγηση βασισμένη στην αληθινή ιστορία του δασκάλου που μετέτρεψε το ποδήλατό του σε βιβλιοθήκη και αναζητούσε το δίκαιο μέσα από την παιδεία.

     Και μπορεί η αληθινή ιστορία του δάσκαλου Σαμπέρ Χοσεϊνί  (έξυπνος ο αναγραμματισμός του ονόματος του ήρωα) από το Μπαμιγιάν να είναι ίσως γνωστή σε πολλούς από εμάς, η Ανδρικοπούλου  όμως κατάφερε με το έργο της να γίνει γνωστή και στους μικρούς αναγνώστες. Στην σελίδα του εκδοτικού διαβάζουμε:

«Ο δάσκαλος Μπεσάρ αγαπούσε τα παιδιά και τα βιβλία. Με το κατακίτρινο ποδήλατό του κουβαλούσε σε τόπους μακρινούς μια αγκαλιά βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Κι ενώ δίπλα του χόρευαν οι βόμβες, κάθε φορά που ένα βιβλίο έφτανε στα χέρια των παιδιών, μια μικρή αχτίδα χαμογελούσε στον ουρανό.

Το νέο βιβλίο για παιδιά της Μαρίας Ανδρικοπούλου, σε εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη, αφηγείται μια ιστορία που συγκινεί, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Saber Hosseini, του «δασκάλου-ήρωα» από το Αφγανιστάν που μετέτρεψε το ποδήλατό του σε βιβλιοθήκη. Ενός ανθρώπου που αναζητούσε το καλό και το δίκαιο μέσα από την παιδεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Μου ήρθε η ιδέα πριν από έξι μήνες. Μίλησα γι’ αυτό σε φίλους σε λογοτεχνικούς κύκλους, που μου δώρισαν βιβλία και ξεκίνησα… Τώρα έχω περίπου 6.000 βιβλία και κάθε Σαββατοκύριακο κάνω βόλτες σε απομακρυσμένα χωριά, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν καν σχολεία, δεν ξέρουν να διαβάζουν ή να γράφουν».

Έγραψαν για τον Saber Hosseini: «Σε ένα έθνος που δοκιμάζεται από τον πόλεμο, όπου τα παιδιά έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση στην ποιοτική λογοτεχνία, ένας δάσκαλος προσπαθεί να κάνει τη διαφορά. Ο Saber Hosseini, που διδάσκει τα παιδιά στην πόλη Μπαμιγιάν, στο κεντρικό Αφγανιστάν, έχει μετατρέψει το ποδήλατό του σε μια κινητή βιβλιοθήκη, κάνοντας βόλτες σε απομακρυσμένα χωριά».

«Ο κόσμος τελικά έχει μέσα του και το καλό, την ανάγκη για δικαιοσύνη, ελευθερία, παιδεία, αλληλεγγύη και το βρίσκεις σε πολλές διαφορετικές μορφές. Μια μορφή αυτού του καλού είναι η ιστορία αυτού του καταπληκτικού δασκάλου από το Αφγανιστάν, του Saber Hosseini»

 Και είναι ακριβώς αυτό το βιβλίο Δάσκαλος σε δύο ρόδες. Η συγγραφέας φρόντισε αυτή η υπέροχη αληθινή ιστορία να γίνει ευρύτερα γνωστή με τον δικό της μυθοπλαστικό τρόπο. Η Φιλαναγωσία, το δικαίωμα στη γνώση και την ψυχαγωγία ακόμα και με κίνδυνο ακόμα και με φόβο και σε αντίξοες συνθήκες, τον δανεισμό από τις βιβλιοθήκες, το χαμόγελο των παιδιών που αποκτούν πρόσβαση σε αυτήν, τον χαρισματικό δάσκαλο, την ελπίδα.

     Ένα αξιόλογο βιβλίο για κάθε παιδί. 


Καλαίσθητες και πολυτελείς εκδόσεις βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Γνωρίστε τις εκδόσεις Καλέντη από την σελίδα τους στο διαδίκτυο.

https://kalendis.gr/

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*