"σε βαθιά νερά" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ - Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

    Το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Γιώργου Πολυράκη, με τίτλο "σε βαθιά νερά", κυκλοφόρησε τον Μάρτιο από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
     Κοινωνικό μυθιστόρημα και πάλι που αυτή τη φορά χτίστηκε πάνω σε ένα γιγάντιο κοινωνικό σκάνδαλο της Αυστραλίας με παράνομες υιοθεσίες την περίοδο 1950-1970 και για το οποίο το 2012 οι αυστραλιανές αρχές ζήτησαν συγγνώμη από 250.000 βρέφη που υιοθετήθηκαν, παρά τη θέληση των βιολογικών τους γονέων, επειδή οι μητέρες τους ήταν ανύπαντρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επίσημης κυβερνητικής έρευνας.
Η Μαρίνα γεννήθηκε στην Κρήτη. Στα Σφακιά. Πέντε παιδιά και εκείνη η μοναχοκόρη της οικογένειας. Μιας οικογένειας που αγωνίζεται καθημερινά για την επιβίωση. Η Μαρίνα παρά την θέληση της εγκαταλείπει το σχολείο που τόσο αγαπούσε. Από τα αδέλφια της, ο Αντρέας είναι ο αγαπημένος της. Είναι αυτός που της μαθαίνει βιολί. Και το βιολί είναι αυτό που θα την κάνει να μην αφήνεται, να παίρνει δύναμη και να κυνηγά τα όνειρα της. Ο Μανούσος, ο αυστηρός μεγάλος αδελφός της που έχει μεταναστεύσει στην Αυστραλία, της στέλνει πρόσκληση και εισιτήρια για μια νέα ζωή στην Αυστραλία. Τέλη δεκαετίας του ΄50  και το ταξίδι της ζωής της 18χρονης Μαρίνας, ξεκινά. ΄Το ταξίδι που για εκείνη θα γίνει εφιάλτης, λίγο πριν το πλοίο δέσει στο λιμάνι και που θα την σημαδέψει για όλη της την υπόλοιπη ζωή. Δένεται με την νύφη της και τα ανίψια της, μα η ζωή της εκεί πολύ γρήγορα αλλάζει. Αναγκάζεται να φύγει και λίγους μήνες μετά ένα νέο αποτρόπαιο συμβάν την καταρρακώνει. 
Πως θα συνεχίσει την ζωή της; Πως θα επιβιώσει; Η οικογένεια της; Οι λίγοι φίλοι της στην ξένη χώρα; Ποιος θα της σταθεί και ποιος όχι; Ποιος είναι ο διάσημος βιολιστής που γνωρίζει; Θα καταφέρει να ανατρέψει όλα όσα η μοίρα της επιφύλαξε; 
Ένα καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα χωρισμένο σε δύο άνισα μέρη. Περιγραφικό με την ξεχωριστή και μεστή γραφή του Πολυράκη.  Μέσα από τις σελίδες του έργου, η μετανάστευση, η καταρράκωση της ανθρώπινης και γυναικείας αξιοπρέπειας, η απάτη, η αρπαγή, οι παράνομες υιοθεσίες, η σκληρότητα ενός βίαιου γάμου, ο χωρισμός. Κοινωνικά μηνύματα που αναδύονται και αγγίζουν τον αναγνώστη. Εμφανής όμως και η αδελφική αγάπη, η ελπίδα, τα όνειρα και οι αλήθειες.




"Η Μαρίνα μεγαλώνει στα Σφακιά, το μοναδικό κορίτσι μιας οικογένειας που παλεύει να επιβιώσει. Έχει πείσμα και η αγάπη της για το βιολί τής δίνει θάρρος να κυνηγήσει τα όνειρά της. Όταν ο μεγαλύτερος αδελφός της, που έχει μεταναστεύσει στην Αυστραλία, την προσκαλεί κοντά του, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αφήσει πίσω την πατρίδα της ξεκινώντας ένα ταξίδι στο άγνωστο. Ένα ταξίδι που θα εξελιχθεί σε γολγοθά, σημαδεύοντάς τη για πάντα.
Η ιστορία της Μαρίνας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, και συγκεκριμένα στο σκάνδαλο των παράνομων υιοθεσιών που αποκαλύφθηκε πριν από κάποια χρόνια στην Αυστραλία, με θύματα χιλιάδες γυναίκες των οποίων τα παιδιά απάχθηκαν και δόθηκαν για υιοθεσία αμέσως μετά τη γέννησή τους. Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια, Τεντ Μπέιλιου, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα, ενώ η γερουσιαστής Κλερ Μουρ είπε ότι «τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για μια φρικιαστική περίοδο της ιστορίας μας, που κράτησε πάνω από τρεις δεκαετίες, και να μην προσποιούμαστε πλέον ότι δε συνέβη». 

 
           (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*