Φάκελος "ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ" ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ


Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να εγκαινιάζουμε τη νέα μας στήλη με τίτλο: Φάκελος «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» με τη συγγραφέα που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο εκδοτικό φαινόμενο όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των βιβλίων της έχουν ξεπεράσει τα 2000000 αντίτυπα διεθνώς, τη σημαντική και αγαπημένη όλων μας Λένα Μαντά.

Πασίγνωστη, προσηνής και πάντα χαμογελαστή, ακόμα και μπροστά στις πιο  μεγάλες αντιξοότητες της ζωής που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και με έναν καλό λόγο για όλους η Λένα Μαντά έχει κατακτήσει όχι μόνο το ελληνικό αναγνωστικό κοινό αλλά και εκείνο πολλών χωρών αφού βιβλία της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε πολλές γλώσσες με εξ ίσου μεγάλη επιτυχία. Παρά το φορτωμένο αυτή την εποχή πρόγραμμά της η Λένα Μαντά δέχτηκε να μας μιλήσει με τη γνωστή εγκαρδιότητα και ζεστασιά για τη λογοτεχνία, τη σχέση της με τα social media, το μέλλον του βιβλίου τόσο σε ηλεκτρονική μορφή όσο και στην έντυπη, αλλά και για το νέο της βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΟΙ» που κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ, στις οποίες χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για συνέντευξη με τη Λένα Μαντά.

    

   Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ στον «ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ» ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ


1)   Τι σημαίνει για εσάς η λογοτεχνία και κατά τη γνώμη σας ποια νομίζετε ότι είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν την καλή λογοτεχνία;

     Λογοτεχνία είναι οι λέξεις, οι έννοιες, οι εικόνες που συνθέτουν ένα μοναδικό για τον καθένα μας ταξίδι. Είναι αυτό που φτάνει βαθιά στην ψυχή μας, τη διαμορφώνει, την εκπαιδεύει, την γλυκαίνει και εν τέλει μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Όσο για την καλή και την κακή λογοτεχνία… Υποκειμενική πολύ η απάντηση. Το καλό και το κακό ανάγνωσμα, το ορίζει ο καθένας μας σύμφωνα με την παιδεία του, τις γνώσεις του, ακόμα και την ψυχολογική του κατάσταση.

2)   Μιλήστε μας λίγο για τον τρόπο που γράφετε. Γράφετε γραμμικά ή μπορείτε να παραλείψετε τη σειρά και να γράψετε μελλοντικές σκηνές; Τι έρχεται πρώτο όταν ένα έργο αρχίζει να σχηματίζεται. Η πλοκή ή οι χαρακτήρες;

     Γράφω απόλυτα γραμμικά, άσχετα αν καθώς προχωρώ μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσω κάτι. Ποτέ όμως δεν γράφω μελλοντικές σκηνές διότι και μέσα μου η ιστορία εξελίσσεται με  αλληλουχία γεγονότων. Συνήθως έρχεται στο μυαλό μου μια πολύ γενική ιστορία. Εκεί μένει και εξελίσσεται. Σαν κομμάτια ενός παζλ, έρχονται εικόνες και συμπληρώνουν την πρώτη εικόνα και μαζί αναδύονται οι κεντρικοί χαρακτήρες. Όταν πλέον νοιώσω το κεφάλι μου γεμάτο και την ψυχή μου πλήρη, έρχεται και η εναρκτήρια σκηνή. Τότε είναι η στιγμή να καθίσω στον υπολογιστή μου.

3)    Στις μέρες μας ανθούν τα social media και επιτρέπουν στον συγγραφέα να επικοινωνήσει με τους αναγνώστες. Ο  γνωστός συγγραφέας Τζόναθαν Φράνζεν όμως έχει πει ότι η διάσπαση προσοχής που προκαλούν τα social media και ο εθισμός είναι εξαιρετικά εχθρικοί για έναν συγγραφέα. Η δική σας άποψη;

     Θα συμφωνήσω. Αν αφεθείς, τα social media από βοηθητικό εργαλείο, γίνονται δυνάστης. Χωρίς να το αντιληφθείς, ξεφεύγουν της απλής χρηστικότητας και μετατρέπονται σε αυτοσκοπό. Κατά συνέπεια απομακρύνουν από την αυτοσυγκέντρωση που απαιτεί η συγγραφή, δεν επιτρέπουν την ενδοσκόπηση, σε παρασύρουν την επίπλαστη πραγματικότητά τους. 

 

4)   Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη του έντυπου βιβλίου σε σχέση με το ηλεκτρονικό;

     Στις εκδόσεις Ψυχογιός, λέμε μια φράση που μου αρέσει πάρα πολύ: «Επειδή ανακαλύφθηκαν οι ανελκυστήρες, δεν καταργήθηκαν οι σκάλες!» Επιπλέον, ένα βιβλίο, δεν είναι μόνο μαύρα γράμματα σε φόντο. Είναι αφή, όσφρηση, ζεστασιά που καμιά οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Απλώς το ηλεκτρονικό εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες γι αυτό και υπάρχει. 

 

5)   Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος και αν ναι ποιο είναι αυτό; Υπάρχει κάποιο είδος που δε θα σκεφτόσασταν ποτέ να ασχοληθείτε;

     Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα! Επιπλέον η ζωή μου μέχρι τώρα, μου έχει μάθει να μην λέω την λέξη «ποτέ»! Όμως, είμαι σίγουρη ότι δεν θα γράψω ποτέ ποίηση! Θαυμάζω απεριόριστα τους ποιητές που έχουν το θείο χάρισμα να συμπυκνώνουν νοήματα σε λίγες λέξεις, που πρέπει να ψάξεις πίσω από αυτές, αλλά εγώ σίγουρα δεν μπορώ να το κάνω!

 

6)   Ποια θεωρείτε δυνατά σας σημεία και ποιες είναι οι τυχών αδυναμίες που έχετε να αντιμετωπίσετε κατά την διάρκεια γραφής ενός νέου έργου;

     Αν και αυτή η ερώτηση θα έπρεπε κανονικά να γίνει σε αναγνώστη, θα διακινδυνεύσω να πω, ότι θεωρώ δυνατό σημείο των βιβλίων μου τους διαλόγους. Εξάλλου τους αγαπώ κι εγώ η ίδια σαν αναγνώστρια, ζωντανεύουν το κείμενο, το κάνουν πιο γοργό και με αφήνουν να δω καλύτερα τον ήρωα ή την ηρωίδα. Όσο για τις αδυναμίες μου, μία από αυτές είναι η προσπάθεια που κάνω να τιθασεύσω την φαντασία μου και να ελέγξω την τάση μου για ακρότητες στην εξέλιξη της ιστορίας ή και στους χαρακτήρες. Με τα όρια έχω πάντα θέμα!

7)   Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο, η περίληψη του οπισθόφυλλου και ο αντιπροσωπευτικός τίτλος  για ένα βιβλίο.

     Η μόνη φράση που μου έρχεται σαν απάντηση είναι αντιστρέφοντας την λαϊκή ρήση… Το ράσο κάνει τον παπά! Είναι η βιτρίνα, αυτό που θα έλξει ή όχι τον αναγνώστη! Θα έλεγα ότι η σειρά είναι η εξής: Πρώτα τραβάει το μάτι το εξώφυλλο, στην συνέχεια ο τίτλος και μετά το οπισθόφυλλο. Με αυτή την λογική λοιπόν, όλα για μένα έχουν ξεχωριστή αξία και πρέπει να είναι προσεγμένα, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Γι’ αυτό και στις εκδόσεις Ψυχογιός, όλα αυτά γίνονται σε συνεννόηση με τον συγγραφέα και το δημιουργικό τμήμα για το καλύτερο αποτέλεσμα. 

 

8)   Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσουμε πολύ για την παρουσία σας στην σελίδα μας, καθώς και για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε,  θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο;

     Οι τρεις Άσοι, είναι τρία παιδιά που γνωρίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στα δέκα τους χρόνια. Γεννημένα την πρώτη του μήνα, αυτοανακηρύσσονται «Οι τρεις Άσοι». Μεγαλώνοντας η σχέση τους ενδυναμώνεται μέχρι που κάνουν τατουάζ από ένα τραπουλόχαρτο. Το μεγάλο στοίχημα, θα είναι να κρατήσουν αλώβητη την φιλία τους, δεδομένου ότι ο ένας γίνεται νονός της νύχτας, ο δεύτερος αστυνομικός και ο τρίτος ιερέας. Το φουλ του Άσου κινδυνεύει πολλές φορές να τιναχτεί στον αέρα, ειδικά όταν στο παιχνίδι μπαίνει μια Ντάμα. Ύπουλη, σκληρή και ανήθικη. Τότε όλη παρτίδα βρίσκεται στον αέρα…  



     Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα, αφού την κέρδισε η συγγραφή. Για τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου ανεβάζοντας έργα που η ίδια έγραφε. Η Λένα Μαντά είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.  Αρθογραφία της έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν σε τοπικές εφημερίδες ενώ για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Απέσπασε το βραβείο «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009, καθώς και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της «ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ελλάδα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκαέξι µμυθιστορήματα της, και δύο συλλογές διηγημάτων.

Ευχαριστώντας την κ. Λένα Μαντά και τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την βοήθεια τους, ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το νέο βιβλίο, το οποίο μπορείτε να γνωρίσετε και να παραγγείλετε από την σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/oi-treis-asoi.html



     «Γεννήθηκαν και οι τρεις την πρώτη του μηνός. Στα δέκα τους χρόνια συναντήθηκαν τυχαία μια νύχτα σ’ ένα αστυνομικό τμήμα κι έγιναν αχώριστοι από ιδιοτροπία της μοίρας. Ήταν πλέον Οι τρεις Άσοι. Πήραν δρόμους που τους έφεραν αντιμέτωπους και το μόνο τους μέλημα ήταν να διαφυλάξουν εκείνη την αλλόκοτη φιλία. Ένας ιερέας, ένας αστυνομικός κι ένας νονός της νύχτας… Τι πιθανότητες είχαν να συνεχίσουν την παράλληλη πορεία τους; Δοκιμάστηκαν σκληρά σε κάθε τους βήμα, αλλά άντεξαν. Μέχρι που μια Ντάμα ανακάτεψε ύπουλα την τράπουλα και έστησε το παιχνίδι. Η μοίρα αποφάσισε να ρίξει ξανά τα χαρτιά όπως εκείνη ήθελε. Κράτησε στο μανίκι της κρυμμένους τρεις Άσους…»







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/4/23 Νικητές Κλήρωσης]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]