ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ, COLLEN HOOVER, ΔΙΟΠΤΡΑ

     Η διάσημη και πολύ επιτυχημένη παγκοσμίως συγγραφέας Colleen Hoover έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα και νουβέλες, τα οποία έχουν αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των New York Times κι έχουν γίνει παγκόσμια best sellers. Ζει στο Τέξας και είναι ιδρύτρια του The Bookworm Box, μιας αφιλοκερδούς συνδρομητικής υπηρεσίας και ενός βιβλιοπωλείου στο Sulphur Springs του Τέξας.  Στη χώρα μας τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Από τον Νοέμβριο του 2021 έως σήμερα, κυκλοφόρησαν τα έργα της, «Τελειώνει με μας», «Πληγωμένες καρδιές», «Το ημερολόγιο της Βέριτι», «Σκοτεινή αγάπη», «Νοέμβρης 9», «Αρχίζει με εμάς» «όσα τον θυμίζουν» έργα που αγκάλιασε και αγάπησε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

     Φέτος τον Απρίλιο κυκλοφόρησε το «ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ» και ήδη αυτόν τον μήνα κυκλοφορεί και νέο βιβλίο της με τίτλο «Ατελώς Υπέροχοι».

Καμιά φορά είναι πιο εύκολο να πιστεύεις σε ένα ψέμα παρά να ανακαλύπτεις την αλήθεια… «Χωρίς Ελπίδα»

     Μια ιστορία για τη ζωή της δεκαεπτάχρονης Σκάι και την γνωριμία της με τον Ντιν Χόλντερ. Ο Ντιν με την κακή φήμη και την αντιφατική συμπεριφορά του, μια συμπεριφορά που ο αναγνώστης θα κατανοήσει μόνο όταν αποκαλυφθεί το μυστικό του, έχει μια καθηλωτική δύναμη πάνω στη Σκάι. Η Σκάι,  όσο και αν προσπαθεί να τον κρατήσει σε απόσταση, δεν τα καταφέρνει. Και οι δυο όμως, έχουν μυστικά από ένα σκληρό  παρελθόν, για τα οποία δεν θέλουν να μιλήσουν, μα ούτε και να αντιμετωπίσουν τους δαίμονες τους και να βγουν νικητές. Η αλήθεια πονάει.

Η Σκάι δεν πηγαίνει σχολείο. Δεν ακολουθεί την τεχνολογία. Κάνει μαθήματα στο σπίτι ύστερα από επιλογή της θετής της μητέρας που την υιοθέτησε όταν η Σκάι ήταν 5 ετών. Γιατί άραγε συνέβαινε αυτό; Ένα παιδί σχεδόν αντικοινωνικό και πολύ εσωστρεφές και φέτος, η μοναδική φίλη της Σκάι, θα φύγει για σπουδές στο εξωτερικό. Η Σκάι πρέπει πια να πάει κανονικά σχολείο, έστω για μια χρονιά. Και η πρώτη εβδομάδα εκεί είναι μια κόλαση για τη Σκάι. Ο Χόλντερ θα μπει στη ζωή της και το κορίτσι θα αρχίσει να νιώθει πράγματα που δεν είχε ξανανιώσει για κανέναν.

Ένας έρωτας τής χτυπά την πόρτα. Ωστόσο και οι δυο νέοι έχουν φήμη αρνητική. Η «πόρνη» λόγω της φήμης της καλύτερης της φίλης και το «κακό παιδί». Μα ο αναγνώστης θα νιώσει στην πορεία τα συναισθήματά του αγοριού, τις σκέψεις του, τις επιλογές που έκανε και για ποιον λόγο κατέφυγε σε αυτές τις επιλογές. Αν και αρχικά υπάρχει επιθετικότητα και φόβος η ζωή θα τους φέρει κοντά. Η χημεία που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους δυνατή, και τότε όλα θα ξεφύγουν και το κουβάρι θα αρχίσει να ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας την αξία μιας σχέσης στη ζωή των ανθρώπων. Άραγε πού θα φτάσει η σχέση αυτών των δύο ηρώων;

[…Ή πεταλούδες στο στομάχι.

   Ή με γυροφέρνει κάποιος ιός.

   Η αίσθηση μου είναι τόσο ξένη, που δεν μπορώ ούτε να την αναγνωρίσω. Δεν μπορώ να καταλάβω τι το τόσο διαφορετικό έχει, ώστε να μου προκαλέσει την πρώτη φυσιολογική σωματική ανταπόκρισή μου προς ένα άλλο άτομο. Ωστόσο δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει ποτέ κάποιον τόσο σούπερ. Είναι όμορφος. Όμως δεν διαθέτει κλασική ούτε άγρια ομορφιά, αλλά κάτι ενδιάμεσο. Δεν είναι πολύ μεγαλόσωμος, αλλά σίγουρα δεν είναι μικρόσωμος. Ούτε πολύ άγριος ούτε πολύ τέλειος. Φοράει τζιν και ένα λευκό φανελάκι, τίποτα ιδιαίτερο. Τα μαλλιά του δείχνουν αχτένιστα και μάλλον χρειάζονται ένα καλό κούρεμα, σαν τα δικά μου. Είναι τόσο μακριά, που αναγκάζεται να τα απομακρύνει, όταν σηκώνει το κεφάλι του και με πιάνει να τον κοιτάζω επίμονα…]

     Το βιβλίο είναι γραμμένο από την οπτική γωνία της Σκάι με τη δυναμική της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, και δομημένο σε δύο αφηγηματικούς χρόνους, στο παρόν και στο παρελθόν 13 χρόνων νωρίτερα. Ένα σύγχρονο εφηβικό ειδύλλιο που αν και επικεντρώνεται στους νεαρούς εφήβους,  τα μηνύματα που περνούν από τις σελίδες του βιβλίου είναι εμφανή και αγγίζουν το ίδιο και τους ενήλικες αναγνώστες. Η σεξουαλική κακοποίηση, η παιδοφιλία, ένας βιασμός, μια αυτοκτονία, μια απαγωγή, οι σχέσεις, η απώλεια, ο εκφοβισμός, ο θυμός, ο έρωτας είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που εμπεριέχονται σε αυτό το βιβλίο και δίνουν μια συγκεκριμένη χροιά στην εξέλιξη της ιστορίας.

     Δεν έχουν όλες οι ιστορίες αγάπης χαρούμενο τέλος. Η πραγματικότητα μερικές φορές είναι πιο σκληρή και άδικη από όσο περίμενες. Τι μπορεί να συμβεί όταν χάνεις κάθε ελπίδα;

    Μυστήριο, ένταση και μια συγκινητική ιστορία για ένα παιδί με τραυματική παιδική ηλικία που προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό που έχει αθέλητα θάψει. Το βιβλίο έχει μεταφράσει η Νέλλα Γιατράκη. Και αυτή τη φορά, η ατμόσφαιρα στην οποία μας μεταφέρει με τη γλωσσική της αισθητική η μεταφράστρια κάνει το βιβλίο να μοιάζει σαν να έχει γραφτεί εξαρχής στην ελληνική γλώσσα. Η πλοκή, ο ρυθμός αφήγησης, η βαθιά ψυχαναλυτική διάσταση των ηρώων, οι διάλογοι, η αμεσότητα της γραφής της Hoover, τα μυστικά και οι ανατροπές μετατρέπουν το βιβλίο αυτό σε ένα ανάγνωσμα που μπορεί να συγκινήσει τους αναγνώστες, κάτι που σχεδόν πάντα καταφέρνει η συγγραφέας.

     Ένα έργο που οι αναγνώστες οι οποίοι ακολουθούν πιστά τα βήματα της Hoover για μια ακόμα φορά θα έχουν απολαύσει ένα καλό αναγνωστικό ταξίδι.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ