Κωδικός Coco, Gioia Diliberto, εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

      Από τις Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα κυκλοφόρησε το έργο της Gioia Diliberto με τίτλο  Κωδικός Coco σε μετάφραση Γιάννη Σπανδώνη.    Ένα καθηλωτικό και πολυπρισματικό μυθιστόρημα για την παντοτινά αινιγματική Κοκό Σανέλ, στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

   Η Gioia Diliberto έχει γράψει τις βιογραφίες των Τζέιν Άνταμς, Χάντλι Χέμινγουεϊ, Νταϊάν φον Φύρστενμπεργκ και Μπρέντα Φρέιζιερ, καθώς και τα μυθιστορήματα I Am Madame X και The Collection. Τα βιβλία της, που επικεντρώνονται στις ζωές γυναικών, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. 

     Η Diliberto έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στα έντυπα New York Times, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, The Chicago Tribune, Smithsonian και Vanity Fair. Επίσης, έχει διδάξει δημιουργική γραφή στα Πανεπιστήμια Northwestern και DePaul, καθώς και στο Savannah College of Art and Design. Ζει με τον σύζυγό της στο Γούντμπερι του Κονέκτικατ. 

       [Όταν χτύπησε το κουδούνι εκείνο το ζεστό, νωθρό πρωινό, η Κοκό κατάλαβε πως είχαν έρθει να τη συλλάβουν. Ίσως, σε άλλες περιστάσεις, να είχε αναρωτηθεί ποιος χτυπούσε την πόρτα[...] Τώρα, όμως, ήξερε ποιος ήταν. Παρόλο που η μοκέτα του διαδρόμου είχε πνίξει τα βήματά τους, αυτή τους είχε διαισθανθεί, με εκείνο το πονηρό, ζωώδες ένστικτό της. Κι έπειτα, το άγριο χτύπημα του κουδουνιού, το τρεχαλητό της καμαριέρας και το βίαιο άνοιγμα της πόρτας, τη βεβαίωσαν. Έσβησε το τσιγάρο της σε ένα σταχτοδοχείο. Με έκπληξη ένιωσε πως έτρεμε […]  Μέχρι εκείνη την ώρα, δεν πίστευε πως θα τη συνελάμβαναν […] Τώρα, όμως, την έζωσε η ανησυχία. Άνοιξε μια χαραμάδα την πόρτα της κρεβατοκάμαράς της και κοίταξε τους στρατιώτες...]

     Για τη διάσημη σχεδιάστρια μόδας γράφει η Gioia Diliberto στο βιβλίο της Κωδικός Coco. Για αυτή τη γυναίκα που από το ορφανοτροφείο στο οποίο βρισκόταν κατάφερε να φτάσει ψηλά στα κοσμικά σαλόνια της εποχής και να γνωρίσει την επιτυχία. Για τη «φεμινίστρια» που προσπάθησε στα δύσκολα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου να μην καταστραφεί και να περιφρουρήσει όλη την περιουσία που μέχρι στιγμής είχε αποκτήσει. Η ίδια δεν αποδεχόταν τον τίτλο της φεμινίστριας, όμως μιλάμε για μια εποχή που οι γυναίκες δύσκολα εργάζονταν και το μόνο που περίμεναν ήταν ένας γάμος για την αποκατάσταση τους, μιλάμε για μια αυτοδημιούργητη γυναίκα που ίδρυσε και ηγήθηκε ενός οίκου μόδας υψηλής ραπτικής, διεθνούς αποδοχής και παγκόσμιας αναγνώρισης που άλλαξε το στυλ των γυναικών και τις έβαλε στον κόσμο της κομψότητας και της ομορφιάς.

     Βρισκόμαστε στα 1944 και το Παρίσι έχει μόλις απελευθερωθεί από τη ναζιστική κατοχή. Η συγγραφέας επέλεξε να εστιάσει σε ένα ιδιαίτερο και σχεδόν άγνωστο κομμάτι της ζωής της Κοκό Σανέλ. Η Σανέλ βρίσκεται στη Γαλλία, στο Παρίσι, και ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του. Αύγουστος του 1944, η Κοκό ενώ βρίσκεται στο ιστορικό ξενοδοχείο RITZ, θα συλληφθεί από τις Γαλλικές αρχές εξαιτίας της σχέσης της με τον Χανς, έναν Γερμανό κατάσκοπο. Η κατηγορία που τη βαραίνει είναι ότι η ίδια πρόδωσε τη Γαλλία. Η ανάκριση που ακολουθεί ζωντανεύει κυριολεκτικά στα μάτια του αναγνώστη. Το τι διαδραματίστηκε κατά την ανάκριση αυτή, ποιοι παρέστησαν και γιατί η Κοκό αφέθηκε ελεύθερη, όταν τόσες άλλες γυναίκες που είχαν σχετιστεί με Γερμανούς -ηθελημένα ή αθέλητα- διαπομπεύτηκαν και τα κεφάλια τους ξυρίστηκαν ή ακόμα και φυλακίστηκαν, παραμένει μυστήριο.

     Μια διάσημη αυτοκρατορία μόδας, μια διάσημη γυναίκα που για τις προσωπικές και ερωτικές της επιλογές και κυρίως για τη σχέση της με τον νεώτερο Σπατς συνελήφθη.

Όμως ποια είναι η αλήθεια για την Κοκό και ποια για τον Σπάτς; Αλήθεια βοήθησε τον σύντροφο της ως κατάσκοπος; Πόσο ένοχος- κατάσκοπος ήταν ο Σπατς; Πόση σημασία είχαν οι Εβραίοι συνεργάτες της για την εταιρεία της; Ποια ήταν αλήθεια η Κοκό και ποια η σχέση της με το ναζιστικό καθεστώς και ποια με την αντίσταση;

     Το βέβαιο είναι πως για να γραφτεί αυτή η ιστορική μυθιστορηματική βιογραφία, απαιτήθηκε μεγάλη έρευνα από τη συγγραφέα η οποία κατάφερε να γνωρίσει ο κόσμος αυτήν την πτυχή της ζωής της διάσημης και πολύ χειριστικής Κοκό. 

     Ένα βιβλίο που θα συγκινήσει τον αναγνώστη και θα τον κάνει να δει από μια νέα οπτική την ιστορία αυτής της δυναμικής γυναίκας αλλά και της εποχής που έζησε.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ