ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ, JULIEN SANDREL Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Από τη σειρά «Με αφορμή ένα βιβλίο» των εκδόσεων Μίνωας το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα JULIEN SANDREL που κυκλοφόρησε φέτος τον Ιανουάριο, σε μετάφραση ΣΤΕΡΓΙΑΣ ΚΑΒΒΑΛΟΥ.

     Ο Julien Sandrel (Ζιλιέν Σαντρέλ) γεννήθηκε το 1980 στον γαλλικό νότο και ζει στο Παρίσι. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το δωμάτιο των θαυμάτων», γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μεταφράστηκε σε είκοσι έξι χώρες, διασκευάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο και απέσπασε λογοτεχνικά βραβεία. Όλα τα μυθιστορήματά του έχουν γίνει μπεστ σέλερ.

     […Ακούω έναν γδούπο, που με κάνει να σκεφτώ τη σειρήνα ενός πλοίου σε κίνδυνο. Είναι ένα φορτηγό. Γυρίζω το κεφάλι και ο χρόνος παγώνει. Είμαι καμιά εκατοστή μέτρα μακριά, όμως η βοή των περαστικών είναι τόσο δυνατή, που είναι λες και είμαι ήδη εκεί. Το τηλέφωνό μου γίνεται κομμάτια στο έδαφος. Ουρλιάζω. Στραμπουλάω το πόδι μου, πέφτω, σηκώνομαι, βγάζω τις γόβες στιλέτο μου και τρέχω όπως δεν έχω τρέξει ποτέ μου. Το φορτηγό είναι σταματημένο, τώρα. Δεν είμαι η μόνη που ουρλιάζει.[…] Πλησιάζω, ουρλιάζω και πάλι, πέφτω κάτω, νιώθω ότι γδέρνω τα γόνατά μου, όμως δεν αισθάνομαι πόνο. Τουλάχιστον όχι αυτόν τον πόνο. Λουί. Λουί. Λουί. Λουί. Αγάπη μου. Ζωή μου. Πώς να περιγράψω το απερίγραπτο; Ένας μάρτυρας της σκηνής χρησιμοποίησε αργότερα τον όρο «λύκαινα». Κραυγές μιας λύκαινας που την ξεκοιλιάζουν. Χτυπιέμαι, γρατζουνίζω το έδαφος, το σώμα μου τρέμει, κρατάω το κεφάλι του Λουί στα χέρια μου. Ξέρω ότι δεν πρέπει να τον αγγίξω, ότι δεν πρέπει να μετακινήσω τίποτα, όμως δεν μπορώ. Πάντα η ίδια απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Δεν μπορώ να τον αφήσω πεσμένο χωρίς να κάνω τίποτα. Ωστόσο κρατάω το κεφάλι του και δεν κάνω άλλο από το να περιμένω ενώ κλαίω, ελέγχοντας συνεχώς την αναπνοή του. Αναπνέει; Αναπνέει. Δεν αναπνέει πια. Αναπνέει και πάλι.[…] Κοιτάζω το ρολόι μου. Είναι σπασμένο, και αυτό. Ραγισμένο καντράν, κολλημένες βελόνες. Ακίνητος μάρτυρας. Είναι πάντα 10:32…]

     Στο κοινωνικό έργο του Julien Sandrel η Θέλμα, η μητέρα του Λουί, θα προσπαθήσει να ξυπνήσει από το κώμα το παιδί της κάνοντας πράξη η ίδια τις δικές του επιθυμίες. Έτσι θα του δείξει πόσο όμορφη είναι η ζωή που τον περιμένει.

Ο δωδεκάχρονος Λουί κάποιο πρωί θα προσπαθήσει να μιλήσει με τη Θέλμα γιατί θέλει να της πει ότι τον ενδιαφέρει ένα κορίτσι. Μα η Θέλμα είναι απασχολημένη για μια ακόμα φορά με τη δουλειά της. Αυτό το ίδιο πρωί που ο Λουί είναι θυμωμένος και απογοητευμένος από τη μητέρα του θα φύγει χωρίς να της πει τι νιώθει αλλά ένα τροχαίο ατύχημα με το σκέιτ του θα ανατρέψει τα πάντα. Ο Λουί θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να τον σώσουν μα το παιδί είναι πια σε κώμα και η ζωή του σε κίνδυνο. Η αγωνία της Θέλμας καθημερινή και η κατάσταση του Λουί στάσιμη. Τόσο που οι γιατροί δίνουν μόνο έναν μήνα διορία για να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα. Η Θέλμα, όπως και η μητέρα της που μέχρι τώρα δεν έχουν και την ιδανική σχέση,  είναι απελπισμένες.

Οι μέρες περνούν και έρχεται η στιγμή που η Θέλμα θα βρει στο δωμάτιο του Λουί ένα κρυμμένο τετράδιο στο οποίο ο Λουί καταγράφει τις εμπειρίες που θέλει να ζήσει. Τα «θαύματα» του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί. Η Θέλμα, αποφασίζει να πραγματοποιήσει ή ίδια όλες τις επιθυμίες του γιού της, να καταγράψει τις περιπέτειες της για να τα ακούσει όλα ο Λουί. Η ζωή εκεί έξω τον περιμένει. Έτσι νιώθει ότι θα τον βοηθήσει να παλέψει και να «ξυπνήσει». Και η περιπέτεια της ξεκινά για να ζήσει τα όνειρα του γιού της.

     Η ζωή της Θέλμα θα αλλάξει. Η πιο συμπαθητική νοσοκόμα του γιού της, ο αδελφός της, το κορίτσι που άρεσε στον Λουί, η μητέρα της Θέλμα, όλοι θα κινητοποιηθούν για τον Λουί. Η Θέλμα εγκαταλείπει τη δουλειά της και ταξιδεύει όπου ονειρεύτηκε ο γιος της και κάθε φορά επιστρέφει για να του μιλήσει γι’ αυτά στο νοσοκομείο. Νιώθει ότι ο Λουί την ακούει.

 Άραγε θα καταφέρει να σηκωθεί από το κώμα ο Λουί;

   Το κοινωνικό και συνάμα συγκινητικό έργο του Ζιλιέν Σαντρέλ δεν είναι μόνο μια ιστορία μιας ανύπαντρης μητέρας που κάνει τα πάντα για να επαναφέρει το παιδί της στη ζωή, είναι και η  ιστορία μιας θετικής μεταμόρφωσης, ενός είδους μυητικού ταξιδιού μιας γυναίκας που είναι κοντά στην ηλικία των σαράντα. Ζώντας τα όνειρα του γιου της, η Θέλμα θα ανακαλύψει τον ίδιο της τον  εαυτό. Το ατύχημα του Λουί ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας της για να μην καταρρεύσει, να προχωρήσει και η ίδια σε μια ενδοσκόπηση και σε μια αλλαγή στάσης ζωής. Να βρει ένα νέο μονοπάτι στο οποίο θα βαδίσει.

     Καλογραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση το έργο είναι γραμμένο σε 25 μικρά κεφάλαια. Ο τρόπος που επικοινωνεί ο Λουί με τη μητέρα του, η άηχη συνομιλία τους είναι μια συγκλονιστική στιγμή του βιβλίου που φέρνει στο φως τις ενδότερες σκέψεις του αναγνώστη για την ουσία της ζωής.

     Ένα δραματικό συμβάν γίνεται τελικά ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη θέληση, τη δύναμη να παλεύει κανείς απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, την παρουσία του «παιδιού» που κρύβεται σε κάθε άνθρωπο και κυρίως ένα φωτεινό και θετικό μήνυμα για την αξία και την ομορφιά της ίδιας της ζωής.

 Τέλος να αναφέρουμε ότι το βιβλίο έγινε κινηματογραφική ταινία το 2023 με τίτλο ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ