O χαρταετός, Λετισιά Κολομπανί Μετάφραση Γιάννης Στρίγκος, Εκδόσεις Πατάκη

     Την ηθοποιό, σεναριογράφο, σκηνοθέτιδα και θεατρική συγγραφέα Λετισιά Κολομπανί γνωρίσαμε όταν οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ κυκλοφόρησαν στη χώρα μας το έργο της με τίτλο «Η πλεξούδα» σε μτφρ. Γιάννη Στρίγκου, στο οποίο τρεις γυναίκες που δε θα συναντηθούν ποτέ, έρχονται αντιμέτωπες με το πεπρωμένο τους σε ένα βιβλίο με ιδεολογικούς προβληματισμούς και λογοτεχνικές ανησυχίες γραμμένο με ευρηματικότητα και ενάργεια. Ένα μυθιστόρημα το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς Η πλεξούδα μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες και απέσπασε είκοσι τρία λογοτεχνικά βραβεία. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί ακόμη το βιβλίο της με τίτλο Οι θριαμβεύτριες.

     Φέτος τον Φεβρουάριο, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το μυθιστόρημά της με τίτλο O χαρταετός, τη μετάφραση του οποίου υπογράφει και πάλι ο Γιάννης Στρίγκος.

     Η Λετισιά Κολομπανί ξαναπιάνει το νήμα της "Πλεξούδας" σ ένα βιβλίο συγκινητικό, βαθύ και οραματικό.

     Η Λένα, μετά από μια προσωπική τραγωδία καταφεύγει στην Ινδία, αφήνοντας το σχολείο όπου εργάζεται στη Γαλλία. Εκεί τυχαία γνωρίζει την Λαλίτα, ένα μικρό κορίτσι δέκα ετών που παίζοντας με τον χαρταετό του στην παραλία, όπως κάθε πρωί όταν η Λένα κολυμπά, θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει όταν βρεθεί σε κίνδυνο από τα ρεύματα που απειλούν να την πνίξουν. Η Λαλίτα, δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει, δουλεύει σε ένα εστιατόριο. Η γνωριμία της με τη Λένα θα γίνει η αφετηρία μιας νέας ζωής και για τις δύο ηρωίδες. Η Λένα γεμάτη ευγνωμοσύνη, θα θελήσει να ευχαριστήσει το μικρό κορίτσι. Αποφασίζει να φτιάξει ένα σχολείο για τα παιδιά της περιοχής, με σκοπό να αλλάξει ολοκληρωτικά τη μοίρα τους και να διεκδικήσουν μαζί με άλλα κορίτσια που, με αρχηγό τη Πεέτυ διεκδικούν τα δικαιώματα των γυναικών. Η Λένα με όραμα και αποφασιστικότητα θα χρειαστεί να δώσει μάχες με τις αρχές του τόπου, με τις παραδόσεις, με τις έμφυλες νοοτροπίες, ακόμα και με μέλη των αναλφάβητων οικογενειών, τα οποία αντιδρούν. Μάχες για να μην υπάρχουν πια καταδικασμένες σε αληθινή σκλαβιά γυναίκες στο μέλλον, για να πάψει η ακραία βία που ασκείται στις γυναίκες του τόπου αυτού. Η Λένα θέλει να σπάσει τις αλυσίδες που κρατούν αιχμάλωτα τα κορίτσια μέσω της ανάγνωσης και τη γραφής. Μέσω της παιδείας να διευρύνει τους ορίζοντές τους.

     Ο χαρταετός είναι ένα βαθιά κοινωνικό έργο για την άγνοια, τη φτώχεια, τις κάστες, τη  συμβολή της εκπαίδευσης στη χειραφέτηση των γυναικών, για τις σκοτεινές πτυχές μιας κοινωνίας που επιμένει ακόμα να εξαναγκάζει σε ακούσιο γάμο τα κορίτσια τους σε παιδική ακόμα ηλικία, καθιστώντας τα πια ιδιοκτησία των συζύγων τους και υποχείρια των πεθερικών τους, την πατριαρχεία και τις κοινωνικές της συνέπειες. Αλλά και τη δύναμη της μάθησης, του δασκάλου, του αγώνα να επιβιώσει κανείς μέσω της προσωπικής του ανέλιξης. Ένα έργο για κάποια παιδιά που είναι εκτεθειμένα στη ρύπανση, τον  υποσιτισμό, τη φτώχεια, την αμάθεια, την αδικία, μα και για τις γυναίκες εκείνες που προσπαθούν διαρκώς με νοιάξιμο, γενναιοδωρία, ομαδικότητα και ενσυναίσθηση, να μάχονται για παραβιασμένα και σχεδόν θεμελιωμένα πια δικαιώματα, καθώς και για τη μεγάλη ελπίδα να αλλάξουν μια προδιαγεγραμμένη τρομακτική μοίρα.

     Η Λένα, η Λαλίτα και η Πεέτι. Και πάλι τρεις γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών με διαφορετικό υπόβαθρο η κάθε μια, σε έναν κοινό στόχο για έναν καλύτερο κόσμο με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Τρεις ηρωίδες που πιάνουν από το χέρι τις ηρωίδες της Πλεξούδας και συνεχίζουν να αναδεικνύουν τις κοινωνικές ανισότητες και τις παγιωμένες αντιλήψεις που σημαδεύουν τη ζωή σε ένα πραγματικά αξιανάγνωστο μυθιστόρημα.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ