Άτλας: Η ιστορία του Πα Σαλτ, Lucinda Riley, Harry Whittaker, Μτφ: Σοφία Τάπα, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

     Το πολυαναμενόμενο βιβλίο Άτλας: Η ιστορία του Πα Σαλτ της σειράς Οι κόρες των αστεριών, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα στις 24/5/23, πρώτη ημέρα παγκόσμιας κυκλοφορίας του. Το 2019, η Lucinda Riley αποκάλυψε στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang ότι είχε καρκίνο του οισοφάγου. Συνέχισε όμως να εργάζεται εκδίδοντας πέντε μυθιστορήματα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της ασθένειάς της και αν και ανακοίνωσε η ίδια το 8ο βιβλίο με την ιστορία του Πα Σαλτ, δυστυχώς απεβίωσε στις 11 Ιουνίου 2021.  Έτσι το 8ο βιβλίο της σειράς ολοκληρώθηκε και  βρίσκεται στα χέρια των αναγνωστών, χάρη στη συνέχιση της συγγραφής του έργου από τον γιό της Harry Whittaker, ο οποίος και εξηγεί στην εισαγωγή του τη δική του συνδρομή στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

       Η σειρά της Λουσίντα, αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο με κάθε βιβλίο της συγκεκριμένης σειράς να γίνεται παγκοσμίως το Νούμερο ένα best seller. Αυτό συνέβη και στη χώρα μας από την πρώτη στιγμή που τα βιβλία της σειράς κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, κατακτώντας έτσι και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

     Όλη η σειρά οι Κόρες των αστεριών, στηρίζεται στην μυθολογία των πλειάδων. «Οι Πλειάδες ήταν επτά αδελφές, της και οι αστέρες του αστερισμού. Σχετικά με το πώς οι Πλειάδες έγιναν αστερισμός, υπάρχουν διάφορες εκδοχές.» Οι  ιστορίες της σειράς μιλούν για επτά υιοθετημένες αδελφές, για ξεχωριστές και δυνατές γυναίκες που έχουν τον ίδιο θετό πατέρα και που θα αναζητήσουν τη βιολογική τους οικογένεια σύμφωνα με τα στοιχεία που αφήνει ο αινιγματικός θετός πατέρας μετά τον θάνατο του, για κάθε κορίτσι. Ισχυρές γυναίκες οι κόρες των αστεριών, που αναζητούν την αγάπη πολεμώντας τις προκαταλήψεις. Συνήθως, οι ιστορίες των κοριτσιών είναι σε 2 αφηγηματικούς χρόνους. Έτσι έχουμε τον παραλληλισμό του χτες και του σήμερα στην αναζήτηση της ρίζας της κάθε κόρης.

Άραγε, γιατί της ο πατέρας υιοθέτησε τα κορίτσια από διαφορετικά μέρη της γης;

      Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται σε αυτό το βιβλίο, το 8ο της σειράς:

1928, Παρίσι

     Ένα αγόρι βρίσκεται μισοπεθαμένο και μια μεγαλόψυχη οικογένεια το περιμαζεύει. Καλοσυνάτο, τρομερά ώριμο για την ηλικία του και χαρισματικό, το αγοράκι ανθίζει στο νέο του σπιτικό και η οικογένεια του δείχνει μια ζωή που δεν φανταζόταν ούτε στα όνειρά του. Ωστόσο ο μικρός αρνείται να μιλήσει και να πει ποιος στ’ αλήθεια είναι.

Μεγαλώνει, ερωτεύεται και σπουδάζει στο έγκριτο Ωδείο του Παρισιού. Μπορεί πια σχεδόν να ξεχάσει τα δεινά που βίωσε στο παρελθόν και τον όρκο που έχει δώσει. Σε όλη την Ευρώπη, όμως, το κακό γιγαντώνεται και κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής. Κατά βάθος, ο νεαρός ξέρει ότι θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να τραπεί ξανά σε φυγή».

     Η ιστορία ξεκινά όταν ο Πα Σαλτ είναι ακόμα ένα μικρό παιδί και συνεχίζεται με την ιχνηλάτηση όλης του της ασυνήθιστης ζωής ώστε να μάθουμε μέσα από τα δικά του λόγια, την απάντηση που όλοι περιμέναμε. Όλα είναι καταγεγραμμένα στο ημερολόγιο που κρατά όλα αυτά τα χρόνια και περιλαμβάνει όλα όσα περιμέναμε και εμείς και οι υιοθετημένες αδελφές να κατανοήσουμε, να συνδυάσουμε, να συνδέσουμε, να δούμε τον ρόλο των κοριτσιών στη ζωή του θετού τους πατέρα και τον ρόλο του ίδιου στις κόρες του και ακόμα περισσότερα. Γιατί όσο και αν σε κάθε βιβλίο προσπαθούσαμε να καταλάβουμε το μυστήριο πίσω από το ποιος πραγματικά είναι ο ευγενής και πλούσιος  Πα Σαλτ, που το πραγματικό του όνομα ήταν Άτλας, πάντα κάποιο στοιχείο έλειπε και δεν μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. 

Ο Πα Σαλτ, ο άντρας που ξεκίνησε από τη Σιβηρία και που στο κυνήγι της αναζήτησης της Έλ, της γυναίκας που γνώρισε και ερωτεύτηκε κατά την διάρκεια των σπουδών του, και η οποία εξαφανίστηκε και εκείνος την αναζητά σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι αυτός που στην αναζήτηση που θα κάνει γνωρίζει τα ορφανά κορίτσια. Στο βιβλίο αυτό συναντάμε επιτέλους τη δική του ζωή που έμελλε να αλλάξει και τη ζωή των υιοθετημένων κοριτσιών του.

2008, Αιγαίο Πέλαγος

«Για πρώτη φορά, οι επτά κόρες βρίσκονται όλες μαζί πάνω στον «Τιτάνα» για να πουν το ύστατο χαίρε στον μυστηριώδη πατέρα που λάτρευαν.

Έκπληκτες, ανακαλύπτουν ότι ο Πα Σαλτ επέλεξε να εμπιστευτεί στη χαμένη κόρη το μυστικό για το παρελθόν και των επτά τους. Όμως, με κάθε αλήθεια που έρχεται στο φως, γεννιέται και ένα άλλο ερώτημα. Οι αδελφές αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωπες με το γεγονός ότι ο λατρεμένος πατέρας τους ήταν κάποιος που στην ουσία γνώριζαν ελάχιστα. Αλλά και με κάτι που τις συγκλονίζει ακόμα περισσότερο: ότι αυτά τα από χρόνια θαμμένα μυστικά μπορεί να εξακολουθούν μέχρι και σήμερα ακόμα να έχουν συνέπειες για εκείνες.»

     Με το ημερολόγιο που τώρα διαβάζουν οι κόρες του καθώς βρίσκονται στο πολυτελές πλοίο «Τιτάνα» για να σκορπίσουν πια τις στάχτες του Πα Σαλτ στη θάλασσα, ταξιδεύουμε στα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων και από χώρα σε χώρα και σε μέρη που γνωρίσαμε σε κάθε βιβλίο της σειράς. Χάρη στο ημερολόγιο αυτό που ο ίδιος εμπιστεύτηκε στη «χαμένη κόρη» γνωρίζουμε τον κεντρικό ήρωα ολόκληρης της σειράς μέσα από μια υπέροχη πλοκή καθώς και τον δικηγόρο Γκίοργκ και την Κλόντια, την οικονόμο, και άλλους ήρωες, άνθρωποι οι οποίοι έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στο έργο. Οι αποκαλύψεις είναι ραγδαίες και αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο που επηρέασαν και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις κόρες των αστεριών.

     Είναι βέβαιο πως ένα τόσο ξεχωριστό, συγκινητικό και συναρπαστικό βιβλίο που κλείνει έναν ολόκληρο κύκλο, μια ολόκληρη σειρά, θα καλύψει τις προσδοκίες των αναγνωστών και ίσως δημιουργήσει την ανάγκη σε κάποιους αναγνώστες να ξαναδιαβάσουν ολόκληρη τη σειρά από την αρχή.

      Για όλους όσοι τώρα θα ξεκινήσουν το αναγνωστικό τους ταξίδι σε μια τόσο επιτυχημένη σειρά βιβλίων ακολουθεί μια μικρή αναφορά σε κάθε βιβλίο της σειράς,  από το αφιέρωμα που δημοσιεύσαμε στο Literature.gr την 1η Ιουλίου του 2021 με τίτλο «Goodbye Lucinda Riley… ένα αφιέρωμα για μια αγαπημένη συγγραφέα που έφυγε νωρίς»

     Το πρώτο βιβλίο «Οι Κόρες των Αστεριών» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα  τον Μάιο του 2015 από τις εκδόσεις Διόπτρα. Στο Ρίο, ένας δημοσιογράφος θα την βοηθήσει να ανακαλύψει τι κρύβουν οι εξ αίματος συγγενείς της από τότε που η γιαγιά της Ιζαμπέλ πήγε στο Παρίσι με την οικογένεια του δημιουργού του διάσημου αγάλματος του Χριστού του Ρίο. Ένας νεαρός γλύπτης, ένας έρωτας που δεν έπρεπε να συμβεί και η ιστορία  της Μαία συναρπαστική. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς κυκλοφόρησε έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2016. «Η Κόρη του Κεραυνού» και αφορά την δεύτερη αδελφή, την Αλί Ντ’ Απλειάζ. Η Αλί στην αρχή δεν ενδιαφέρεται να ψάξει να βρει τη βιολογική της οικογένεια. Ερωτεύτηκε για πρώτη φορά. Είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες όταν μαθαίνει τον θάνατο του πατέρα της.  Θα επιστρέψει στο πατρικό της και τις αδελφές της. Θα μάθει ότι ο θετός της πατέρας έχει αφήσει για κάθε κορίτσι ένα στοιχείο, προκειμένου να βρει τη βιολογική του οικογένεια. Τα βήματα της Αλί την οδηγούν στην Νορβηγία. Εκεί θα μάθει για την ζωή της και το παρελθόν της και για το νόημα της ζωής με απροσδόκητο τρόπο. Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, «Η Κόρη της Σκιάς», -Μάιος 2017 η κυκλοφορία του- πρωταγωνιστεί η Σταρ. Ίσως η πιο μυστηριώδης και σιωπηλή αδελφή. Μαθαίνει ότι έχει υιοθετηθεί, όπως και τα άλλα κορίτσια, και αν και δεν επιθυμεί να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού της και την αδελφή της ΚεΚε,  τελικά θα βρεθεί στο Λονδίνο και σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο σπάνιων βιβλίων. Η ιστορία της Φλόρα. Πάθη, μυστήρια, προσδοκίες και ερωτικά δράματα. Μια ιστορία που θα αλλάξει τη ζωή της ηρωίδας, που θα μάθει τη Σταρ να ζει δυνατή και αυτόφωτη  και όχι στην σκιά.

Η ΚεΚε Ντ’ Απλειάζ είναι η κόρη στο τέταρτο μέρος της σειράς με τίτλο «Η κόρη των μαργαριταριών» που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2018. Η ΚεΚε που δεν ένοιωσε ποτέ ότι ανήκει εκεί και πως ταιριάζει με τις αδελφές της. Όμως ο θάνατος του πατέρα της θα την καταρρακώσει. Θα αφήσει τη Σχολή καλών τεχνών και με αφορμή και την απομάκρυνση της αδελφής που ξεχώριζε και πραγματικά αγαπούσε, θα ακολουθήσει τις οδηγίες της δικής της επιστολής από τον πατέρα της. Θα βρεθεί στην Ταϋλάνδη και θα γνωρίσει έναν μοναχικό άντρα που φυλά καλά ένα μεγάλο μυστικό. Θα φτάσει στην Αυστραλία. Θα μάθει για το εμπόριο μαργαριταριών, θα ανακαλύψει την ιστορία μιας γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της στην Αυστραλία. Θα μάθει την δική της ταυτότητα. Ακολουθεί «Η Κόρη της Σελήνης» έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2019 και είναι η ιστορία της Τίγκι. Είναι ζωολόγος και λάτρης της φύσης με την υπερφυσική ικανότητα να επικοινωνεί με τα ζώα και να τα θεραπεύει. Θα δεχτεί μια πρόταση να εργαστεί στο κτήμα Κινέρντ στα Χάιλαντς από τον γοητευτικό γαιοκτήμονα Τσάρλι Κινέρντ. θα τον ερωτευτεί κεραυνοβόλα, όμως εκείνος είναι παντρεμένος και αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα στη ζωή του, έτσι εκείνη θα αναγκαστεί να πνίξει τον έρωτά της. Στο κτήμα θα γνωρίσει έναν γέρο Τσιγγάνο, τον Τσίλι, που θα της αποκαλύψει ότι έχει το χάρισμα της ενόρασης, το οποίο έχει κληρονομήσει από τους Τσιγγάνους προγόνους της. Ένας πυροβολισμός και ο χωρίς ελπίδα έρωτάς της για τον Τσάρλι θα αναγκάσουν την Τίγκι να φύγει σαν την κλέφτρα από τη Σκοτία και να πάει στην Ισπανία για να αναζητήσει τις ρίζες της.

 «Η Κόρη του Ήλιου» είναι η  όμορφη, διάσημη και πλούσια Ηλέκτρα που δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θάνατο του πατέρα της. Ευαίσθητη και εύθραυστη στον κόσμο του αλκοόλ και των ναρκωτικών. Ένα γράμμα από μια γυναίκα παράξενη που ισχυρίζεται ότι είναι η γιαγιά της θα την κάνει να αναζητήσει το παρελθόν της στην Αφρική. Η ιστορία της Μόργκαν που πήγε από την Νέα Υόρκη στην Κένυα το 1939, η συνάντηση της με τον Μπιλ και την πριγκίπισσα θα αλλάξουν τη ζωή της.  «Η  χαμένη κόρη» είναι το έβδομο βιβλίο της σειράς που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2021. Η συγγραφέας οδηγεί τους αναγνώστες της στην Ιρλανδία για να μάθουν την αλήθεια πίσω από την αγνοούμενη υιοθετημένη κόρη του Πα Σαλτ, Ένα διαφορετικό έργο, αφού σε αυτό δε γνωρίζουμε την ταυτότητα της χαμένης αδελφής μέχρι το τέλος και παράλληλα σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας θα συνδέσει τα πάντα σε σχέση με τα προηγούμενα έργα.

     Κοινωνικά και ταξιδιωτικά βιβλία τα έργα της Lucinda και η σειρά Οι κόρες των αστεριών είναι ένα μαγικά εθιστικό έπος για την αγάπη, την συγχώρηση, την οικογένεια, τον πόνο, την απώλεια, την απόγνωση, τις σχέσεις, τον έρωτα, την φιλανθρωπία και γενναιοδωρία, την ελπίδα, την καλοσύνη, τις συγκρούσεις, τις προκαταλήψεις, την ελπίδα και τον θρίαμβο  μα και για τα επιτεύγματα των γυναικών στην κοινωνία, ανάλογα με τα ιστορικά γεγονότα γύρω τους, την ελευθερία και την ισότητα τους. Ταξιδιωτικά γιατί η συγγραφέας έχει κάνει ενδελεχή έρευνα για κάθε μέρος που βρίσκονται οι ηρωίδες της, μαζί με τις συναρπαστικές περιγραφές και εικόνες που δίνει με την πένα της.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ