Κυνήγι μαγισσών , Stacey Halls, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Το βιβλίο της  Stacey Halls  με τίτλο Κυνήγι μαγισσών κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ σε μετάφραση Χριστίνα Σωτηροπούλου. Η Στέισι Χαλς γεννήθηκε στο Λάνκασιρ. Σπούδασε δηµοσιογραφία και έχει αρθρογραφήσει σε στήλες βιβλίων για λογαριασµό των Guardian, Stylist, Psychologies, The Independent, The Sun και Fabulous. Το Κυνήγι µαγισσών είναι το ντεµπούτο της, το οποίο µπήκε στη λίστα των ευπώλητων το 2019. Έκτοτε έχει γράψει άλλα δύο βιβλία.

     Το έργο διαδραματίζεται το 1612 και αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών διαφορετικής κοινωνικής τάξης που η ζωή και των δυο κινδυνεύει.  Η Φλίτγουντ Σάτλγουορθ είναι δεκαεφτά ετών και έχει ήδη χάσει τρία µωρά. Είναι έγκυος για τέταρτη φορά, όταν τυχαία βρίσκει ένα γράµµα του γιατρού της και µαθαίνει ότι δε θα µπορέσει να επιβιώσει από µία ακόµη εγκυµοσύνη. 

     [ Δύνασθε να συμπεράνετε ευλόγως την αληθινή φύση του κινδύνου που έχει διατρέξει η σύζυγός σας και με μεγάλη μου θλίψη σας μεταφέρω την επαγγελματική μου άποψη ως θεράπων ιατρός και ως ειδικός επί των τοκετών: Μετά την επίσκεψή μου την προηγούμενη Παρασκευή, κατέληξα στο εξαιρετικά δυσάρεστο συμπέρασμα ότι δεν είναι σε θέση και δεν πρέπει να τεκνοποιήσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσετε ότι σε τυχόν επόμενο τοκετό δεν θα επιβιώσει και ότι θα έρθει το τέλος της επίγειας ζωής της].

     Αυτό θα τη συντρίψει. Και θέλει απεγνωσμένα να δώσει στον γαιοκτήμονα σύζυγο της Ρίτσαρντ με τον οποίον είναι ερωτευμένη,  έναν κληρονόμο. Εκεί και η Άλις Γκρέυ, μια νεαρή μαία που θα γνωρίσει τυχαία μια μέρα στο δάσος. Είναι η γυναίκα που γνωρίζει για τις ιδιότητες των βοτάνων, για θεραπείες και για το τι χρειάζεται πραγματικά για να επέλθει μια επιτυχής και υγιής γέννα. Θα της υποσχεθεί πως θα την βοηθήσει να αποκτήσει το μωρό που τόσο λαχταρά αποδεικνύοντας το λάθος του γιατρού της και θα μπει για τα καλά στο σπίτι της και τη ζωή της. Μια παράξενη και κοινωνικά άνιση φιλία θα γεννηθεί. Όμως είναι μια δύσκολη εποχή και συνάμα επικίνδυνη για τις γυναίκες που η κοινωνία τις θεωρεί «διαφορετικές» και η Άλις θα κατηγορηθεί ύστερα από το  κυνήγι μαγισσών  εκείνης της εποχής. Και η Φλίτγουντ θα πρέπει να τη σώσει στο επερχόμενο δικαστήριο και οι ζωές τους θα ενωθούν με έναν άρρηκτο δεσμό. Γιατί μόνο αυτές γνωρίζουν την αλήθεια, γιατί μόνο αυτές έχουν την δυνατότητα να σώσουν η μια την άλλη. Θα καταφέρει η τολμηρή Φλίτγουντ να σώσει την Άλις πριν να είναι αργά; Πριν εκτελεστεί; Kαι η μαρτυρία της μικρής Τζένετ; Ποιος ο ρόλος του Ρίτσαρντ και του Ρότζερ;

     Ιστορικό βιβλίο εποχής για το κυνήγι και τις δίκες των μαγισσών σε μια εποχή που  ο φόβος και η καχυποψία για τις «μάγισσες» -γιατί ήταν κυρίως γυναίκες- επέφεραν ποινή θανάτου. Ενδελεχής η ιστορική έρευνα που έκανε η συγγραφέας η οποία στο τέλος του βιβλίου αναφέρει ότι οι ήρωες της ιστορίας είναι υπαρκτά πρόσωπα αλλά το έργο είναι προϊόν μυθοπλασίας. Χωρισμένο σε τέσσερα κύρια μέρη το έργο είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου από την οπτική γωνία της  Φλίτγουντ με την αμεσότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης. Φαίνεται πως η δημοσιογραφική ιδιότητα της συγγραφέως και συγκεκριμένα η αρθρογραφία της πάνω σε κριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων της έδωσε ένα πλεονέκτημα στη συγγραφή. 

Ένα γοητευτικό βιβλίο που θα λατρέψουν και θα θυμούνται για καιρό οι αναγνώστες που γοητεύονται από ιστορίες εποχής.    

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ