H TEΛΕΙΑ ΦΙΛΗ, RUTH WARE,Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

To 2016 με το «ΒΑΘΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΑΣΟΣ» η Ruth Ware συστήθηκε στο ελληνικό αναγνωστικό μέσα από τις Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, ως μια πρωτοεμφανιζόμενη και πολλά υποσχόμενη συγγραφέας. Ακολούθησαν το 2017 το βιβλίο Η γυναίκα στην καμπίνα 10, το 2018  Το παιχνίδι των ψεμάτων, το 2019 Ο θάνατος της κυρίας Γουέσταγουεϊ, το 2020 Το κλειδί, το 2021 το βιβλίο Χιονοστιβάδα, και φέτος τον Ιανουάριο, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και πάλι, κυκλοφόρησαν το νέο της έργο με τίτλο Η τέλεια φίλη σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη.

     […Μόνο κάποιες φορές, μέσα στη νύχτα, ξυπνάει έχοντας στο μυαλό της μια εικόνα· μια εικόνα διαφορετική από τις κοκκώδεις Polaroid του φωτογράφου της αστυνομίας, με τους προσεκτικά τοποθετημένους δείκτες ευρημάτων και τον τραχύ φωτισμό των προβολέων. Σε αυτή την εικόνα τα φώτα είναι απαλά και τα μάγουλα της Έιπριλ παραμένουν κοκκινισμένα από τα τελευταία ίχνη ζωής. Η ίδια διασχίζει τρέχοντας το δωμάτιο, μπερδεύεται στο χαλί, γονατίζει δίπλα στο σώμα της Έιπριλ, κι αμέσως μετά ακούει τα ίδια της τα ουρλιαχτά. Δεν είναι ποτέ σίγουρη αν η εικόνα αυτή είναι ανάμνηση ή εφιάλτης – ή ίσως ένα κράμα των δύο. Πάντως, ό,τι απ’ αυτά κι αν ισχύει, η Έιπριλ είναι νεκρή…]

      2012. Η ντροπαλή και έξυπνη Χάνα Τζόουνς, ο Γουίλ, ο ευγενικός Χιου, ο Ράιαν, η Έμιλυ, η Έιπριλ. Έγιναν φίλοι αχώριστοι στα νεανικά και φοιτητικά τους χρόνια. Μα την ίδια χρονιά που γνωρίστηκαν η Χάνα και η συγκάτοικος της, η εγωκεντρική και πλούσια Έιπριλ θα βρεθεί νεκρή. Και ο πρώην επιστάτης του κολεγίου, ο Τζον Νέβιλ θα κατηγορηθεί και θα δικαστεί ισόβια για τη δολοφονία της Έιπριλ.

 Περνούν δέκα ολόκληρα χρόνια. Ο Νέβιλ έχει πεθάνει στη φυλακή και η Χάνα με τον Γουίλ είναι μαζί, έχουν παντρευτεί και περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Το δημοσίευμα του δημοσιογράφου στο οποίο αναφέρεται πως ίσως ο Νέβιλ να ήταν αθώος δίνοντας νέα στοιχεία της υπόθεσης θα συνταράξει τη Χάνα.

Ποιος ήταν ο δολοφόνος της Έιπριλ; Τι συνέβη εκείνη τη νύχτα αφότου είδε τον Νέβιλ να απομακρύνεται από το δωμάτιο τους; Η δική της κατάθεση συνέβαλλε στην καταδίκη του Νέβιλ που μέχρι τέλους διακήρυττε την αθωότητα του. Πόσο καλά γνώριζε τους φίλους της μα και τον ίδιο της τον εαυτό; Ποιο ήταν το κίνητρο της δολοφονίας; Θα μπορούσε κάποιος από την παρέα τους να έχει δολοφονήσει την Έιπριλ; Τι κρύβουν όλοι; Και αν ο δολοφόνος της Έιπριλ είναι ακόμα κάπου εκεί έξω;

Αυτό πρέπει να μάθει η Χάνα ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα. 

         […τα ήσυχα μεσοβδόμαδα διαλείμματα, όταν μένει, όχι ακριβώς μόνη –αφού δεν είσαι ποτέ μόνος σ’ έναν χώρο γεμάτο με χιλιάδες βιβλία–, αλλά μόνη με τα βιβλία. Κρίστι. Αδερφές Μπροντέ. Σέγιερς. Μίτφορντ. Ντίκενς. Οι άνθρωποι αυτοί τη βοήθησαν ν’ αντέξει τα χρόνια μετά τον θάνατο της Έιπριλ. Δραπέτευε από τα βλέμματα και τη συμπόνια της πραγματικής ζωής, από την τρομακτική αβεβαιότητα του διαδικτύου, από τον τρόμο μιας πραγματικότητας όπου μπορούσε να σε αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή ένας δημοσιογράφος, κάποιος αδιάκριτος άγνωστος ή ο θάνατος της καλύτερής σου φίλης, και κατέφευγε σ’ έναν κόσμο όπου τα πάντα βρίσκονταν σε τάξη. Στα βιβλία μπορούσε να συμβεί κάτι άσχημο στη σελίδα 207, για παράδειγμα. Όμως συνέβαινε πάντα στη σελίδα 207, βρέξει χιονίσει. Κι όταν το ξαναδιάβαζες, ανέμενες να συμβεί, αναζητούσες τα σημάδια, προετοιμαζόσουν. Τώρα ακούει το σιγανό πιτσίλισμα από τη βροχή του Εδιμβούργου στο τοξωτό παράθυρο πίσω της και το τικ τικ των παλιών σανίδων στο πάτωμα που τρίζουν καθώς ζεσταίνονται οι σωλήνες της θέρμανσης. Αισθάνεται τη σιωπηλή συμπόνια των βιβλίων…]

      Η ιστορία εκτυλίσσεται στο χτες και το σήμερα. Στο πριν και το μετά. Μέσα από αυτούς τους δύο αφηγηματικούς χρόνους, η συγγραφέας καταφέρνει για μια ακόμα φορά να κρατήσει δέσμιο τον αναγνώστη στις σελίδες του βιβλίου μέχρι το χτες και το σήμερα να συναντηθούν και να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Οι ταξικές διαφορές, η φιλία, οι γυναικείες φιλίες, ο δρόμος προς την ενηλικίωση, τα μυστικά και μια γυναίκα που αναζητά απαντήσεις μια δεκαετία μετά τη δολοφονία της συγκατοίκου της είναι σημαντικά στοιχεία μιας κινηματογραφικής και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας μυθοπλασίας.

     Πιστή στην αστυνομική λογοτεχνία η RUTH WARE δίνει και πάλι ένα έξυπνο, αγωνιώδες και καλοδουλεμένο ψυχολογικό – αστυνομικό θρίλερ τριτοπρόσωπης αφήγησης, με ανατροπές που εκπλήσσουν και θα διαψεύσουν τις πιθανές, αρχικές, υποθέσεις του αναγνώστη. Ατμοσφαιρικό, ειδικά στο σκοτεινό κομμάτι της ακαδημαϊκής ζωής των νέων φίλων, σύνθετοι και ρεαλιστικοί χαρακτήρες ηρώων, έντονη πλοκή και κλιμακούμενης έντασης ροή που δημιουργεί έντονο σασπένς. Για μια ακόμα φορά η συγγραφέας θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες του είδους της λογοτεχνίας που υπηρετεί.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ