Κώδικας Αρσέν Λουπέν, Michel Bussi , Μτφ Σταύρος Παπασταύρου, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

 

     Στη Νορμανδία και σε ένα είδος κυνηγιού θησαυρού ενηλίκων μάς ταξιδεύει ο συγγραφέας μέσω του Αρσέν Λουπέν, με το κλειδί ενός θησαυρού που πρέπει να ξεκλειδώσει σε μια μόλις μέρα ο καθηγητής Ρολάν Μπεργκτόν, που γνωρίζει τις περιπέτειες του Αρσέν, έχοντας μοναδικά στοιχεία για την επίλυση του μυστηρίου ένα χρυσό νόμισμα, ένα ημιτελές διήγημα του Λεμπλάν  και της  ευφυούς φοιτήτριας Παλόμα.

     […«Θα εκπλαγείτε. Το 1905, και συγκεκριμένα τον  Ιούλιο, γεννήθηκε ο Αρσέν Λουπέν». Η Παλόμα τον κοίταξε εμβρόντητη. «Γνωρίζετε τον Αρσέν Λουπέν, Παλόμα; Έχει μεταφραστεί ο Μορίς Λεμπλάν στα ισπανικά;» «Ναι, βεβαίως. Θαρρώ πως πρέπει να διάβασα κάποια από τα βιβλία όταν ήμουν νεότερη ή να είδα κάποιες ταινίες. Όμως…» «Ασφαλώς» την έκοψε ο Μπεργκτόν. «Ο Λουπέν  είναι αναμφίβολα ένας από τους δυο τρεις διασημότερους φανταστικούς ήρωες της γαλλικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Επιπλέον, ο Λουπέν είναι ο πρώτος πρεσβευτής της Νορμανδίας…» Η Παλόμα χαμογέλασε ειρωνικά. «Αρσέν Λουπέν, ο Νορμανδός διαρρήκτης… Γεννημένος το 1905… Ένα χρυσό νόμισμα, χτυπημένο το 1905, που βρέθηκε στη Νορμανδία… Βλέπω τη σύνδεση. Μόνο που, κύριε καθηγητά, ο Λουπέν δεν υπήρξε ποτέ!» «Ασφαλώς, ασφαλώς». Ο Μπεργκτόν άνοιξε το πορτοκαλί ντοσιέ του. Πάνω στο κάλυμμα η Παλόμα πρόλαβε να …]

     Ο  καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Ρουέν, ο αγαπητός και καταξιωμένος Ρολάν Μπεργκτόν, η Παλόμα, φοιτήτρια από την Ανδαλουσία, όμορφη και ευφυής που θαυμάζει τον Ρολάν, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο γιος ενός ψαρά είναι οι βασικοί και απολύτως ρεαλιστικοι ήρωες που έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την περιπέτεια.

     Η Παλόμα κάνει την πρακτική της σε ένα τουριστικό γραφείο. Εκεί όπου ένας τουρίστας θα της δώσει το χρυσό νόμισμα του 1905 που βρήκε στην παραλία. Και τότε θα επικοινωνήσει με τον καθηγητή της για να τον ενημερώσει για την σπουδαία αυτή ανακάλυψη, κι εκείνος θα αναγνωρίσει σε αυτό, ένα κομμάτι του μυστηρίου του Αρσέν Λουπέν. Και είναι το στοιχείο που θα τον κάνει να βγάλει στην επιφάνεια το επί 20 χρόνια αρχειοθετημένο αρχείο του με τον Αρσέν Λουπέν. Αρχείο με τα στοιχεία που κρύβονται στις περιπέτειες του Αρσέν Λουπέν γραμμένο από τον Μωρίς Λεμπλάν, του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων, που είναθ γνωστός κυρίως ως ο δημιουργός του διάσημου λογοτεχνικού ήρωα Αρσέν Λουπέν, ενός ιδιόμορφου και ιδιοφυούς αριστοκράτη-απατεώνα, υπερασπιστή του ηθικού νόμου της κοινωνίας, και θα βοηθήσει στην ανεύρεση του θησαυρού. Λείπει ένα κομμάτι του παζλ και ο χρόνος κυνηγά τον καθηγητή. Μόλις 10 ώρες και η επίλυση του παζλ βρίσκεται μάλλον στα χέρια του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ με την ιστορία του πατέρα του.

     Ο καθηγητής θεωρεί πως ο Μωρίς Λεμπλάν, ο συγγραφέας του Αρσέν Λουπέν, έχει κρυπτογραφήσει τα μυθιστορήματα του και ότι υπάρχει ένα μυστικό που πρέπει να αποκαλύψει.

Και ο Μισέλ Μπυσσί στο έργο του έχει συμπεριλάβει αποσπάσματα από τα έργα του Λεμπλάν. Πλούσιο σε διαλόγους το έργο, σε μια ιστορία που το δέντρο κρύβει το δάσος με δύο κεντρικούς ήρωες όπως και στον κώδικα Ντα Βίντσι. Σε ένα ταξίδι στην όμορφη Νορμανδία με την απέραντη ομορφιά και τα υπέροχα κάστρα.

     Ο  Κώδικας Αρσέν Λουπέν, τη μετάφραση του οποίου έκανε ο  Σταύρος Παπασταύρου,  κυκλοφόρησε φέτος τον Απρίλιο, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Ο Μισέλ Μπυσσί είναι από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της Γαλλίας. Στις καθηλωτικές ιστορίες του, συνδυάζει την ψυχική ένταση με την ακρίβεια της συναισθηματικής περιγραφής. Το βιβλίο είναι το πρώτο που έγραψε ο συγγραφέας και είναι διαφορετικό από τα  βιβλία που ακολούθησαν. Είναι γνωστό ότι  σειρά βιβλίων του Μωρίς Λεμπλάν με κεντρικό ήρωα τον Αρσέν Λουπέν άρχισαν να εκδίδονται το 1905 στο περιοδικό Je sais tout. Αμέσως σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Το συγκεκριμένο είναι «μια μυθιστορηματική βιογραφία του συγγραφέα Μορίς Λεμπλάν, ένα κυνήγι θησαυρού στα χνάρια του Αρσέν Λουπέν και ένα λογοτεχνικό παστίς βασισμένο σε γνωστά μυθιστορήματα μυστηρίου».

Μια διαφορετική ιστορία από τον Μισέλ Μπυσσί .


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ