ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, ΜΑΡΤΑ ΚΑΟΥΚΟΝΕΝ, Μετάφραση: Riikka Pulkkinen, Μαρία Μαρτζούκου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Η Μάρτα Καουκόνεν είναι κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας, και ζει στο Ελσίνκι. Το ψυχολογικό θρίλερ Ματωμένη πεταλούδα είναι το πρώτο της βιβλίο. Τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε δεκατέσσερις χώρες και ήταν υποψήφιο για το Savonia Prize. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε στις 27/4/23 από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, σε μετάφραση Riikka Pulkkinen - Μαρία Μαρτζούκου.

    Crime σύγχρονης Φιλανδικής λογοτεχνίας το έργο της Καουκόνεν, είναι γραμμένο με μικρά κεφάλαια μέσα από τέσσερις αφηγηματικές φωνές που περιγράφουν τα γεγονότα από την οπτική γωνία των βασικών ηρώων. Η Κλαρίσα, η έξυπνη, αναγνωρίσιμη και ικανή θεραπεύτρια, ο Πέκα, ο σύζυγος της Κλαρίσα, η νεαρή Ίρα με μια τραυματική παιδική ηλικία που πηγαίνει στην Κλαρίσα με έναν συγκεκριμένο και προσχεδιασμένο λόγο  και ο Άρτο ο αλκοολικός δημοσιογράφος που μέσα από ένα δικό του προσωπικό δράμα, καλείται να γράψει ένα άρθρο για την Κλαρίσα. Άραγε πόσο αξιόπιστοι αφηγητές είναι εν τέλει όλοι τους;

     […Έπρεπε να σας είχα προειδοποιήσει από την αρχή. Λέω ψέματα. Είναι χρόνιο και παθολογικό. Ακόμα και αν πρόκειται για κάτι εντελώς ανούσιο. Για ρώτα με αν μου αρέσουν περισσότερο οι γάτες ή τα σκυλιά! Θα απαντήσω «τα σκυλιά» παρότι αγαπώ τις γάτες και τα σκυλιά δεν τα αντέχω – βρομάνε όταν βρέχονται, έχουν λασπωμένες πατούσες και το γάβγισμά τους δεν αντέχεται. Παρ’ όλα αυτά, θα απαντήσω «τα σκυλιά». Γιατί; Επειδή τόσο καιρό λέω ψέματα και δεν ξέρω πια να μην το κάνω. Όταν λες ψέματα για αρκετό καιρό, η αλήθεια και το ψέμα αρχίζουν να μοιάζουν. Οι περισσότεροι μάλλον σκέφτονται πως θα ήταν καλύτερα να υπάρχει διάκριση μεταξύ τους. Σωστό και ηθικό. Εγώ όμως δεν είμαι τόσο σίγουρη. Το ψέμα είναι η δική μου αλήθεια. Έτσι κι αλλιώς, δεν πιστεύω στην ειλικρίνεια…]

    Γιατί επέλεξε την Κλαρίσα για θεραπευτή της η Ίρα; Γιατί ξεκίνησε θεραπείες; Ποια θεραπευτική σχέση θα αναπτυχθεί;

     Ένα αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ με τραυματικούς και εμμονικούς ήρωες, γραμμένο όλο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Έντονη κινηματογραφική γραφή. Αγωνία, ένταση και συνεχείς ανατροπές που κάνουν την πλοκή του μυθιστορήματος εξαιρετικά δυνατή και ενδιαφέρουσα από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.

     Μια ιστορία που θα αγαπήσουν οι αναγνώστες, θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους και θα γίνει η αφορμή να έρθουν σε επαφή με μια πολύ καλή στιγμή της σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ