AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

     Το αφιέρωμα στο παιδικό Χριστουγεννιάτικο βιβλίο συνεχίζεται με εξαιρετικά βιβλία να κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Διαλέξαμε για εσάς ενδεικτικά κάποια βιβλία για να μοιραστούμε μαζί σας λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών, μέσα από έργα που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά μας.

 

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛΑΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΑ – ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ

                         Εικονογράφηση: Μαρία Παγκάλου


«…Κατέβηκε τρέχοντας τις σκάλες, φορώντας ακόμα τις πιτζάμες της.

«Μαμάααααα! Μπαμπάααααα! Είμαι πανέτοιμη να στολίσουμε το...»

Η Νίνα σταμάτησε απότομα. Κοίταξε το έλατο που στεκόταν στη μέση του σαλονιού. «Τι απογοήτευση!» σκέφτηκε. Ήταν το πιο μικρό, κοντό, σχεδόν άσχημο δέντρο που είχε δει ποτέ. Το πλησίασε θυμωμένη...

«Μα αυτό είναι... χάλια! Δεν μπορεί να γίνει ποτέ όμορφο! Αυτά τα Χριστούγεννα δεν μου αρέσουν καθόλου!»

Όσο το κοίταζε, τόσο απογοητευόταν... Μέχρι που παρατήρησε κάτι περίεργο... Είδε έναν φάκελο χωμένο μέσα στα κλαδιά του δέντρου. Ήταν καλά κλεισμένος με κόκκινο βουλοκέρι. Κοίταξε γύρω της. Δεν ήταν κανείς. Πήρε τον φάκελο στα χέρια της. Δεν έγραφε αποστολέα ούτε παραλήπτη…»

     Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση, ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο, σε μια πραγματικά εξαιρετική εικονογράφηση της Μαρίας Πάγκαλου με θέμα την Ευγνωμοσύνη.

     Πρωταγωνίστρια η μικρή Νίνα που περιμένει με ανυπομονησία να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Τι απογοήτευση όταν το βλέπει… Ένα μικρό δέντρο! Μα, τι έχει στα κλαδιά του; Ένα κρυμμένο γράμμαό κλεισμένο με βουλοκέρι, που όμως δεν γράφει ούτε αποστολέα, ούτε παραλήπτη. Το μόνο που γράφει είναι ο αριθμός 1. Το γράμμα έχει οδηγίες για την κατασκευή ενός μοναδικού Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Και η Νίνα θα ξεκινήσει να κάνει ό,τι διάβασε, προσμένοντας να βρει το γράμμα με τον αριθμό 2. Αυτό που θα την οδηγήσει στη δημιουργία των δικών της στολιδιών για το μοναδικό δέντρο της. Τι να κρύβει, άραγε, το γράμμα νούμερο 3;

    Ένα κυνήγι θησαυρού ξεκίνησε και η μικρή Νίνα δεν έχει ιδέα πού θα την οδηγήσει. Ποια άσκηση θα κληθεί να κάνει, προκειμένου να νοιώσει την μαγεία των γιορτών και της ίδιας της ζωής;

     Ένα ξεχωριστό παραμύθι για ηλικίες από 4 ετών και άνω που μιλά στα παιδιά για τη μαγεία των Χριστουγέννων, τη μαγεία της δημιουργίας και της ευγνωμοσύνης και τη μαγεία της προσπάθειας μας στην ανακάλυψη της προσωπικής μας ευτυχίας και χαράς, αυτής που κρύβεται μέσα μας και πρέπει να αναδεικνύουμε διαρκώς.

«Ο κουραμπιές Γιεσγιές» - Αυγή Βάγια

 Εικ/ση: Γιώργος Σγουρός

«…άλλη λέξη από το yes δεν χρησιμοποιούσε, απάντησε πάλι με ένα…»yes». Έτσι, με μια τόσο απλή και μικρή λέξη, ο Γιεσγιές κατέληγε κάθε μέρα να είναι ντυμένος και πασπαλισμένος σαν τσίρκο! […] Αυτός δεν ήταν πια ένας απλός κουραμπιές… ήταν ο κουραμπιές-κλόουν!...»

     Η Αυγή Βάγια μας σύστησε τον μικρό της κουραμπιέ το 2017 και ήδη το έργο της βρίσκεται στην 10η χιλιάδα. Σε μια σκληρόδετη έκδοση των 40 σελίδων, οι μικροί μας αναγνώστες θα διαβάσουν το πιο «γλυκό» παραμύθι για τον αυτοσεβασμό, την αγάπη στον εαυτό μας και την αληθινή φιλία. Μια παιδική ιστορία με κεντρικό ήρωα το πιο διάσημο γλυκό των Χριστουγέννων.

     Ο κουραμπιές Γιεσγιές ζει στο ζαχαροπλαστείο του κυρίου Καραμέλου μαζί με τους φίλους του, τα άλλα γλυκά του μαγαζιού. Κάθε μέρα λέει yes σε ό,τι και αν τον ρωτήσει ο ζαχαροπλάστης. Φτάνει να μην είναι ο εαυτός του, αφού πάνω του υπάρχουν πια υλικά που δεν είναι της συνταγής του.

Μα γιατί το κάνει αυτό; Γιατί λέει πάντα yes; Γιατί πια δεν είναι ο εαυτός του; Ξέρει ότι είναι πια μπαγιάτικος και προσπαθεί να παραμείνει διαθέσιμος προς πώληση, να παραμείνει αρεστός στους άλλους; Τι θα κάνουν οι φίλοι του, τα γλυκά, για να τον βοηθήσουν;

     Μέσα από αυτήν τη γλυκιά ιστορία αναδύεται η σημασία της αυθεντικότητας, της απλότητας, του αυτοσεβασμού, της δύναμης της φιλίας και της ένωσης των δυνάμεων, της μοναδικότητας.

«Η μαγεία των Χριστουγέννων... πάει διακοπές!»

Κατερίνα Σέρβη  - Εικ/ση: Βασίλης Γρίβας


«Αγαπητέ Αϊ-Βασίλη.

Κουράστηκα. Κάθε χρόνο, όταν όλοι οι άλλοι κάνουν διακοπές, εγώ δουλεύω. Ακόμα κι εσύ, Αϊ-Βασίλη, και τα ξωτικά, ξεκουράζεστε ανήμερα των Χριστουγέννων. Εγώ, όμως, πρέπει να γυρίζω τον πλανήτη σαν σβούρα, για να βεβαιωθώ ότι οι μπάλες και τα αστέρια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι όσο πρέπει λαμπερά, ότι η αγάπη, η χαρά και η αγαλλίαση τρυπώνουν σε όσο περισσότερες καρδιές γίνεται, ότι τα παιδιά νιώθουν τη μαγεία της ημέρας. Άσε που κάνω πια και υπερωρίες, γιατί όλοι θέλουν να είναι όλα μαγικά και την Πρωτοχρονιά. Να μη σου πω και των Φώτων. Τέρμα! Φέτος θα πάω διακοπές και μάλιστα σε μέρος χωρίς χιόνια! Ζεστό! Εξωτικό!

Με αγάπη, Κρίστι»

     Ένα γράμμα που θα ταράξει τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ένα γράμμα που βρίσκει ο Άγιος Βασίλης κάτω από την πόρτα του γραφείου του.  

     «Στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη επικρατούσε αναβρασμός. Τα Χριστούγεννα έρχονταν με βήμα γοργό και όλοι είχαν κάποια βιαστική δουλειά να κάνουν. Εκείνο το απόγευμα ο Όλιβερ, ένα μικρόσωμο ξωτικό με γαλανά μάτια, κατευθυνόταν στο εργαστήριο ζωγραφικής χαρτιών περιτυλίγματος, όταν ξαφνικά είδε τον Αϊ-Βασίλη αναψοκοκκινισμένο να έρχεται καταπάνω του σαν σίφουνας. «Όλιβερ», είπε λαχανιάζοντας ο άγιος, «έλα λίγο στο γραφείο μου να ρίξουμε μια ματιά στη λίστα με τα δώρα». Ο Όλιβερ έσμιξε τα φρύδια. Στη λίστα με τα δώρα; Μα αυτή έχει τσεκαριστεί και διπλοτσεκαριστεί μέρες τώρα... Παραξενεύτηκε, αλλά δεν μίλησε, μόνο τον ακολούθησε στον μακρύ διάδρομο που οδηγούσε στο γραφείο. […]Τελικά, έβγαλε από την τσέπη του ένα μαντίλι και σκούπισε το μέτωπό του. Έπειτα αναστέναξε βαθιά και είπε: «Έχω κάτι πολύ δυσάρεστο να σου πω… Η Κρίστι δεν θα είναι μαζί μας φέτος τα Χριστούγεννα...»]

      Ένα πολυσέλιδο, πολυτελές, χαρούμενο και πολύ γιορτινό βιβλίο για παιδιά  ηλικίας 7 ετών και άνω, χωρίς περιορισμό ηλικίας γιατί «Η Κατερίνα Σέρβη πιστεύει ακράδαντα αυτό που έγραψε κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας Τομ Γιουτζίν Ρόμπινς: «Ποτέ δεν είναι αργά για να ξαναζήσεις την παιδική σου ηλικία!»

     Άραγε θα σωθεί η μαγεία των Χριστουγέννων όπως τη γνωρίζουμε; Και με ποιον τρόπο; Ποιος έγραψε το γράμμα που βρήκε ο Άγιος Βασίλης στο γραφείο του; Θα πάρουν τα παιδιά φέτος τα δώρα τους; Και η μαγεία των διακοπών; Θα μπορέσει η Μαγεία των Χριστουγέννων να ζήσει αυτό που ονειρευόταν; Ένα ζεστό μέρος και… διακοπές;      

     «Υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς Mαγεία; Κι αν φέτος η ίδια η Μαγεία των Χριστουγέννων, αντί να σκορπίσει τη μαγική της νεραϊδόσκονη, αποφασίσει να πάει διακοπές;

Η Μαγεία των Καλοκαιρινών Διακοπών, που οι φίλοι τη φωνάζουν Κάλι, και ο Όλιβερ, το ξωτικό, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπληρώσουν το κενό.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου… μα καθόλου εύκολα!

Και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, όταν εμφανίζεται ένα μυστηριώδες σημείωμα, γραμμένο από σκληρούς και ανελέητους απαγωγείς...»

     Ένα βιβλίο για την αυτοδιάθεση, το χρέος και κυρίως ένα βιβλίο για τη μαγεία των Χριστουγέννων.    

 

Ολίβια - Μυστικό τετράδιο /Τα καλύτερα Χριστούγεννα EVER!

                   Meredith Costain Εικονογράφος: Danielle McDonald

Ολίβια. Η μικρή φίλη των παιδιών από τη σειρά Ολίβια – Μυστικό τετράδιο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Η μικρή Ολίβια που αγαπά τις εφευρέσεις και λύνει μυστήρια σαν καλή ντεντέκτιβ, καταγράφοντας τα πάντα στο μυστικό της τετράδιο, καταφέρνει με έναν έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο, μέσα από τις περιπέτειες της, να αναπτύσσει τη φαντασία των παιδιών και να  ορίζει τις ανθρώπινες αξίες. Ήδη στη σειρά, οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν κυκλοφορήσει 12 βιβλία. Φυσικά και διαλέξαμε να δούμε το Χριστουγεννιάτικο τετράδιο της Ολίβια.  

     «Εγώ ελπίζω να μου φέρει έναν υπερηχητικό προωθητήρα για να τον συνδέσω με τη χρονομηχανή που κατασκευάζω στο δωμάτιό μου. Έτσι θα μπορώ να μεταφέρομαι πολύ πιο γρήγορα στο μέλλον ή στο παρελθόν!»

         Χμ… Ο Άγιος Βασίλης δεν απάντησε στο γράμμα της; Γιατί; Έχουν περάσει δύο εβδομάδες! Μήπως απαντά μόνο στα καλά παιδιά, όπως λέει η γιαγιά της; Καταγράφει τις καλές πράξεις της και τις αταξίες της. Έκανε περισσότερες καλές πράξεις, οπότε; Και, ναι! Το γράμμα της εστάλη σε λάθος διεύθυνση! Πώς θα περάσει τις μέρες μέχρι την ημέρα που ο Άγιος Βασίλης θα μοιράσει τα δώρα του; Άραγε θα την επισκεφθεί; Τι δώρο θα λάβει κάτω από το δέντρο; Και γράμμα; Θα λάβει τελικά;

     Μια όμορφη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια της μικρής Ολίβια με ένα πανέμορφο χρωματιστό περιεχόμενο εικόνων και κειμένου, με  δραστηριότητες και όμορφες ιδέες που θα ψυχαγωγήσει τα παιδιά τις μέρες των γιορτών.

 

ΤΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΑΚΙΑ

Η ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΤΕΡΝΙΖΟΥΠΟΛΗ

RULFO LORENZO

Από τη σειρά ΤΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΑΚΙΑ για παιδιά ηλικίας από 7 ετών και άνω των εκδόσεων Διόπτρα, κυκλοφόρησε φέτος η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια των μαθητών του Δημοτικού σχολείου της Φτερνιζούπολης.

    «…Όλο το περίφημο Β2 του σχολείου της Φτερνιζούπολης, ο εφιάλτης του διευθυντή Φοίβου Φοβέρα, βρισκόταν στην τάξη του, αν και ελάχιστοι μαθητές πρόσεχαν το μάθημα. Οι περισσότεροι κοίταζαν προσηλωμένοι έξω από το παράθυρο τον Αχιλλέα τον πλάτανο.

Λίγες παραδόσεις παρέμεναν σταθερές στο δημοτικό σχολείο της Φτερνιζούπολης. Μία από αυτές χρονολογείται από τον μακρινό χει- μώνα του 1872· τον Δεκέμβριο, όταν έπεφτε πυκνό χιόνι, τόσο πυκνό που έκρυβε μέχρι και την κορυφή του Αχιλλέα, όλοι ήξεραν πως πολύ σύντομα θα σταματούσαν τα μαθήματα λόγω καιρικών συνθηκών και οι διακοπές των Χριστουγέννων θα ξεκινούσαν μία βδομάδα νωρίτερα…»

    Το χιόνι είναι πολύ και πυκνό στις 18 Δεκεμβρίου στη Φτερνιζούπολη. Μα ναι. Τόσο που αν καλυφτεί η κορυφή του Αχιλλέα, τα σχολεία θα κλείσουν. Τα παιδιά στοιχηματίζουν με ευφάνταστα στοιχήματα. Μέχρι που ο διευθυντής Φοβέρας μπήκε στην τάξη. Τι είπε στα παιδιά; Και ο δάσκαλος Πένας φέρνει τον Κανονισμό του σχολείου σύμφωνα με τον οποίο το σχολείο θα πρέπει τελικά να κλείσει. Ξάφνου ακούστηκε ένα ΜΠΑΜ. Τι έχει συμβεί και τώρα τι λέει ο κανονισμός για τα νέα δεδομένα;

Τα παιδιά θα πρέπει να ετοιμάσουν μια παράσταση. Ένα χριστουγεννιάτικο θεατρικό έργο. Μουσική, Πρόβες, κοστούμια και η προετοιμασία ξεκινά. Mε συναισθήματα αντιφατικά. Άλλοι επιθυμούν την παράσταση, άλλοι σαμποτάρουν. Μα ημέρα της παράστασης φτάνει. Την στιγμή που ανοίγει η αυλαία όλοι μένουν εκστατικοί. Όμως θα κυλήσουν όλα ομαλά; Πώς θα τελειώσει η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Β2 της Φτερνιζούπολης;

     Ένα διασκεδαστικό και γιορτινό έργο 128 σελίδων για τους μικρούς αναγνώστες από την αγαπημένη τους σειρά ΤΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΑΚΙΑ που αριθμεί ήδη 20 βιβλία.

     Μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια που θα λατρέψουν οι μικροί αναγνώστες παρέα με τους αγαπημένους ήρωες της Β2.

 

«Τι τρέχει με τον Αϊ Βασίλη;» της Μαρίνας Γιώτη


     «…Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, παιδιά από όλες τις γωνιές της Γης έστελναν γράμματα στον Αϊ-Βασίλη με τα δώρα που θα ήθελαν. Κάποια ζητούσαν παιχνίδια, άλλα βιβλία, μερικά ένα σκυλάκι και κάποια ζητούσαν να τους φέρει δώρα πιο σημαντικά, όπως ένα αδερφάκι, έναν φίλο ή μια μαμά. Αυτά ήταν και τα πιο δύσκολα για τον Αϊ-Βασίλη, γιατί, αν και ήταν τόσο σημαντικά, δεν μπορούσε να τα φτιάξει στο εργαστήριό του.»

     Την παιδική λογοτεχνία, αυτό το ομολογουμένως αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας, υπηρετεί αξιοθαύμαστα η βραβευμένη συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη, με βιβλία της να έχουν μεταφραστεί και στο εξωτερικό. Η Μαρίνα Γιώτη, απευθύνεται σε παιδικές και ευαίσθητες ηλικίες με ιστορίες που περιλαμβάνουν ιδέες, κοινωνικά μηνύματα και εξάπτουν δημιουργικά την φαντασία των παιδιών μαζί με την ψυχαγωγία τους. Και αυτό το κάνει πάντα με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό απέναντι στους μικρούς αναγνώστες της.

 Το «Τι τρέχει με τον Αϊ Βασίλη;» κυκλοφόρησε το 2018 στη σειρά βιβλίων της Παραμύθια... αλλιώς! μα κάθε Χριστούγεννα είναι στις προτιμήσεις γονέων και εκπαιδευτικών για την αγορά ενός σπουδαίου Χριστουγεννιάτικου βιβλίου που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά.

     Πρόκειται για μια πολυτελή και σκληρόδετη έκδοση 64 σελίδων, μεγάλου μεγέθους, εξαιρετικής και πρωτότυπης αισθητικής σε εικονογράφηση της ίδιας της συγγραφέα, που απευθύνεται σε παιδιά πρωτοσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και σε μεγάλους που καλούνται να απαντήσουν στο αιώνιο ερώτημα των παιδιών για το εάν υπάρχει ο λατρεμένος Άγιος των παιδιών, ο Άγιος Βασίλης χωρίς να σβήσει ποτέ η μαγεία της Πρωτοχρονιάς στα μάτια τους.

Ο  συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι πλούσιος και κάποιες φορές, όσο απλός και αν φαντάζει στα δικά μας μάτια, χρειάζεται εμείς οι ενήλικες, με όποια ιδιότητα μας είμαστε κοντά στο παιδί, να τα βοηθήσουμε να γνωρίσουν άγνωστες καταστάσεις χωρίς να πληγωθούν και χωρίς να σβήσει ποτέ η φαντασία, η ελπίδα και το χαμόγελο τους.  

     «Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο.
Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος είναι αποφασισμένος να λύσει ακόμα ένα μυστήριο, ίσως το μεγαλύτερο των παιδικών μας χρόνων, και μάλιστα πρέπει να το κάνει σε μία μόλις νύχτα! Τι τρέχει με αυτόν τον Αϊ-Βασίλη; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει; Και αν υπάρχει πώς προλαβαίνει ένας άνθρωπος, έστω και με ιπτάμενους ταράνδους, να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη σε ένα βράδυ; Και έτσι... γεματούλης που είναι, πώς περνάει μέσα από την καμινάδα; Kαι το άλλο; Πού ξέρει ποιος είναι καλός και ποιος όχι; Η νύχτα των Χριστουγέννων έφτασε και ο Φάνης δεν θα την αφήσει να περάσει έτσι! Πρέπει να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια».

     Μια περιπέτεια στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, εκεί όπου ζει ο Άγιος Βασίλης. Εκεί μας ταξιδεύει ο Φάνης ο Μπούφος με σκοπό να λύσει τις απορίες του για τον Αϊ Βασίλη. Τι θα περάσει μέχρι να φτάσει; Και τι θα συμβεί όταν τον συναντήσει; Με ποιο τρόπο θα του λύσει όλες τις απορίες του; Πού κρύβονται οι απαντήσεις;

     Το αληθινό νόημα της ύπαρξης του Αι Βασίλη και οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα των παιδιών για το πώς προλαβαίνει να μοιράζει όλα τα δώρα σε μια μόλις νύχτα σε όλα τα παιδιά του κόσμου, για το πώς μπορεί και μπαίνει από την καμινάδα, για τα ξωτικά και τους τάρανδους του.

     Η φαντασία, ο μύθος, η πραγματικότητα. Πραγματικά, η Μαρίνα Γιώτη, έγραψε το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο βιβλίο για παιδιά. Ένα βιβλίο προσεγμένο σε κάθε του λέξη και εικόνα, ένα βιβλίο γεμάτο ελπίδα, αγάπη και αναμνήσεις. Η πίστη, η οικογένεια, οι δεσμοί της, οι επιλογές ζωής, το καλό και το κακό, η ανιδιοτελής προσφορά και η ιστορία του πιο αγαπημένου Αγίου των παιδιών παραμένει ολοζώντανη και σπαρταριστή για να την αγκαλιάσουν τα παιδιά και μαζί της να ονειρευτούν και να νιώσουν πως η μαγεία των Χριστουγέννων υπάρχει και αξίζει να τη γεύεται κανείς με όλες του τις αισθήσεις.

   

 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ