Η έβδομη υπόθεση- Paul Halter- Εκδόσεις Διόπτρα

Ο Paul Halter, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι κυρίως γνωστός για τα έργα του που ανήκουν στην κατηγορία τού Locked Room Mystery - τα λεγόμενα αστυνομικά μυθιστορήματα κλειστού δωματίου, όπου ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει τον δράστη αλλά και πώς κατάφερε να διαπράξει τον φόνο και να διαφύγει από τον τόπο του εγκλήματος.  Ο συγγραφέας έχει κάνει σπουδές τεχνολογικής κατεύθυνσης, κατόπιν κατατάχθηκε στο γαλλικό σώμα πεζοναυτών, με την ελπίδα να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Όταν οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν αποχώρησε από τον στρατό και εργάστηκε για ένα διάστημα ως ασφαλιστής, ενώ συμπλήρωνε το εισόδημά του παίζοντας κιθάρα στο τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα. Εγκατέλειψε το επάγγελμα του ασφαλιστή για να εργαστεί στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Όπως έχει γραφτεί: «Παρόλο που έχει επηρεαστεί έντονα από τον Carr και την Christie, ο Paul Halter διαθέτει ένα ιδιαίτερο, προσωπικό στιλ και μπορεί να συναγωνιστεί οποιονδήποτε συγγραφέα, χάρη στην πρωτότυπη πλοκή των έργων του και στο ατμοσφαιρικό ύφος του».

     Το έργο του Η Τέταρτη πόρτα εκδίδεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Διόπτρα το 2017. Πέντε χρόνια μετά οι εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησαν το έργο του με τίτλο Η έβδομη υπόθεση, σε μετάφραση Στύλβας Πράσσου.

        [ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ, ο αστυφύλακας Έντουαρντ Ουότκινς διέσχισε την Πλατεία Σεντ Τζέιμς, όπως έκανε ανά μισάωρο τις νύχτες που είχε υπηρεσία. Μια περιπολία που πραγματοποιούσε χρόνια τώρα, χωρίς το παραμικρό συμβάν, με μόνη εξαίρεση κάποιους θερμοκέφαλους μεθύστακες που τον ανάγκαζαν να σταματήσει και να επέμβει. […] Έτσι γαλήνια κυλούσε η ζωή του Έντουαρντ Ουότκινς, μέχρι εκείνη τη βραδιά της 31ης Αυγούστου 1938. […]  Τότε άκουσε ήχο βημάτων από την άλλη άκρη του δρόμου, στη διασταύρωση με την Μπέρι Στριτ. Αλλά όταν στράφηκε προς τα εκεί, το μόνο που είδε ήταν η σκιά ενός διαβάτη, που ο φανοστάτης στη γωνία πρόβαλε πάνω σε έναν τοίχο, καμιά δεκαριά μέτρα μπροστά του. Ο Έντουαρντ Ουότκινς σταμάτησε έκπληκτος. Για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου διέκρινε κάτι σαν φιγούρα σε θέατρο σκιών, μια σιλουέτα στη γωνία της Μπέρι Στριτ, ωστόσο πρόλαβε να παρατηρήσει μια ιδιαιτερότητα: μια αφύσικα μεγάλη μύτη. Δεν ήταν απλώς μια μύτη ένα δυο εκατοστά μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες, αλλά μια υπερ- βολικά μεγάλη μύτη, η οποία ξεπερνούσε κατά δύο φορές το γείσο του καπέλου που φορούσε ο άγνωστος! Τι στον διάολο ήταν πάλι αυτό; Κάποιος που είχε μεταμφιεστεί σε πουλί;…] 

     Η ιστορία ξεκινά και το βράδυ της 31ης Αυγούστου του 1938, σε μια ήσυχη περιοχή του Λονδίνου, όταν ο Έντουαρντ Ουότκινς κατά την διάρκεια της περιπολίας του βλέπει μια παράξενη φιγούρα με μακρύ παλτό, καπέλο με μεγάλο γείσο και μια μάσκα με μεγάλο ράμφος. Η όλη εικόνα παραπέμπει στη στολή των γιατρών του μεσαίωνα, τότε που η πανώλη είχε χτυπήσει την ανθρωπότητα. Ωστόσο η πανώλη έχει πια εξαφανιστεί και σίγουρα οι γιατροί δεν ντύνονται έτσι. Λίγο αργότερα θα συναντήσει ακόμα μια φιγούρα ντυμένη με ρούχα του 19ου αιώνα. Και ο ο Δρ Μάρκους; Ένα νέο συμβάν στους σκοτεινούς δρόμους της Αγγλικής πρωτεύουσας που παραπέμπει στην πανώλη θα ταράξει τον επιθεωρητή Χερστ. Ένα πτώμα θα αποκαλυφθεί, ένα πτώμα γεμάτο πληγές πανούκλας. Ένα πτώμα που θα εξαφανιστεί και θα επανεμφανιστεί. Σκηνοθετημένο μυστήριο; Η  συμβολή του εγκληματολόγου Τουιστ είναι απαραίτητη και το δίδυμο αυτό θα προσπαθήσει να βρει τη λύση του μυστηρίου.

     Οι ύποπτοι είναι δύο, άλλωστε το έργο δεν είναι πολυπρόσωπο. Πρωταγωνιστούν ένας θεατρικός συγγραφέας και ένας ηθοποιός και η αφήγηση επικεντρώνεται στην ιστορία δύο αντρών. Δυο αντιπάλων σε μια αληθινή μονομαχία. Κανείς δε γνωρίζει την αληθινή τους σχέση. Ποιο είναι το θύμα; Ποιο το τέλειο άλλοθι; Ποιος διέπραξε τη δολοφονία;

     Ο συγγραφέας δημιουργεί μια ζοφερή ατμόσφαιρα που όμως αυτή είναι ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της αφήγησης. Γοτθικό μυστήριο που χτίζεται σταδιακά σαν ένα παζλ. Πολύ σύντομα όμως ο ίδιος ο συγγραφέας θα το αποδομήσει και θα αρχίσει να το φτιάχνει από την αρχή σκηνοθετώντας εκ νέου τα δεδομένα. Μαζί του ο αναγνώστης θα καταφέρει να διεισδύσει σ’ αυτόν τον κύκλο μυστηρίου, θα «χαθεί» στη δίνη των αποκαλύψεων, θα νιώσει τον κλοιό που σφίγγει γύρω από τους ήρωες σε μια κινηματογραφική πλοκή που κυριολεκτικά δημιουργεί ένταση καθώς τα δεδομένα ανατρέπονται το ένα πίσω από το άλλο και εντείνουν την αφηγηματική δραματουργία.

     Προς το τέλος ο συγγραφέας καταφέρνει κάτι σημαντικό: να έχει να λύσει ένα μυστήριο με μόλις δύο υπόπτους και οι αναγνώστες να έχουν την πιθανότητα να μαντέψουν κατά πενήντα τοις εκατό τον δολοφόνο. Και όταν ο αναγνώστης είναι πλέον βέβαιος για το τι έχει συμβεί μια καταιγιστική ανατροπή σαρώνει τα πάντα και αλλάζει το στοιχεία, καθώς το περιβόητο «άλλοθι», τα στοιχεία της υπόθεσης και η τεχνική της πλοκής του Χάλτερ καταλύουν τις ισορροπίες, ώσπου να έρθει η ευρηματική λύση του τέλους και μαζί η λύτρωση.

Ένα βιβλίο που θα λατρέψουν οι αναγνώστες αυτού του είδους.  

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ