Η Ιστορία των Φλόριο [Οι λέοντες της Σικελίας – Ο χειμώνας των λεόντων] Stefania Auci -Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ


     Η Στεφάνια Άουτσι γεννήθηκε στο Τράπανι της Σικελίας, αλλά ζει στο Παλέρμο. Είναι συγγραφέας και δασκάλα παράλληλης στήριξης. Έχει γράψει άλλα τέσσερα βιβλία, κυρίως ιστορικά. Η σχέση της με την πρωτεύουσα της Σικελίας είναι μια σχέση έντονης και κτητικής αγάπης, που αντικατοπτρίζεται στη γεμάτη πάθος έρευνα που έκανε προκειμένου να γράψει την ιστορία των Φλόριο. Έγινε γνωστή με τους Λέοντες της Σικελίας και, μέσα σε σχεδόν δύο μήνες από την κυκλοφορία του βιβλίου, κατάφερε να κάνει όλο τον ιταλικό Τύπο να μιλάει για εκείνη. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας των Λεόντων μεταφράζεται ήδη σε 32 χώρες, ενώ στην Ιταλία έχει περισσότερες από 650.000 πωλήσεις και βρίσκεται πρώτο σε λίστες best seller.

     Οι εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, έφεραν στη χώρα μας το έργο της Άουτσι, όταν κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του 2021 το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Οι Λέοντες της Σικελίας και φέτος τον Οκτώβρη το δεύτερο, με τίτλο Ο χειμώνας των λεόντων, έργα βασισμένα σε αληθινή ιστορία.

«Ο σεισμός είναι ένας συριγμός που γεννιέται από τα βάθη της θάλασσας κι έρχεται και φωλιάζει μες στη νύχτα. Φουσκώνει, θεριεύει κι ύστερα μετουσιώνεται σε μια βοή που σχίζει τη σιωπή. Στα σπίτια, ο κόσμος κοιμάται. Κάποιοι ξυπνούν από το κουδούνισμα των σερβίτσιων, κάποιοι άλλοι όταν αρχίζουν να βροντάνε οι πόρτες. Όμως όλοι μα όλοι πετάγονται όρθιοι μόλις αρχίζουν να τρέμουν οι τοίχοι. Μουγκρητά, αλυχτίσματα σκύλων, προσευχές, κατάρες. Από τα βουνά κατρακυλάνε πέτρες και λάσπη· στον κόσμο έρχονται τα πάνω κάτω. Η δόνηση φτάνει στη συνοικία Πιετραλίσα, γραπώνει τα θεμέλια ενός σπιτιού και το τραντάζει βίαια. Ο Ινιάτσιο, που κοιμόταν βαθιά, ανοίγει τα μάτια του νιώθοντας αυτό το τρέμουλο που ταρακουνά τους τοίχους. Από πάνω του, το χαμηλό ταβάνι μοιάζει έτοιμο να τον πλακώσει. Δεν είναι όνειρο. Είναι η πραγματικότητα στα χειρότερά της …»

     Το πρώτο έργο ξεκινά με τον σεισμό της νύχτας της 16ης Οκτωβρίου 1799 στην Καλαβρία. Εκεί που ο ήπιος Ινιάτσιο και ο περήφανος, και αποφασιστικός Πάολο Φλόριο βρίσκονται σπίτι τους και  νοιώθουν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους ξυπνώντας μνήμες του σεισμού του 1783 που ισοπέδωσε τα πάντα και τους έκαναν να χάσουν τους γονείς τους. Η φυγή προς το Παλέρμο, μια πόλη που το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η φτώχεια, οι ληστείες και οι σεισμοί, μοιάζει αναπόφευκτη. Εκεί θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους. Να γίνουν δυνατοί, σπουδαίοι και πλούσιοι. Θα ανοίξουν ένα κατάστημα μπαχαρικών. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Θα αγοράσουν γη και σπίτια, θα φτιάξουν κρασί, θα ιδρύσουν ναυτιλιακή εταιρεία. Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη, δημιουργώντας ταυτόχρονα έχθρες και αντιζηλίες.

Ωστόσο, όσο και αν ανεβαίνουν διαρκώς κοινωνικά και οικονομικά, για το Παλέρμο οι Φλόριο θα είναι πάντα οι «ξένοι». Η πρότερη φτωχή καταγωγή τους βρίσκεται πάντα μπροστά τους. Το παρελθόν αναπότρεπτα μπλέκεται στο παρόν και επηρεάζει το μέλλον τους. Η ζωή αλλάζει για την οικογένεια. Ο γάμος του Πάολο με τη δυνατή και ψυχρή Τζουζεπίνα που αδυνατεί να δεχτεί την μετεγκατάστασή της σε άλλη πόλη, επηρεάζει τη σχέση τους, και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού ποτέ δε θα προσαρμοστεί στη νέα της ζωή. Οικογενειακά γεγονότα, έρωτες, γάμοι, θάνατοι, πάθος για δουλειά και αναρρίχηση στην υψηλή κοινωνία. Η ιστορία της κοινωνικής και εμπορικής ανόδου της οικογένειας Φλόριο που κοιτά πάντα μπροστά.

     «Κερδίζουν τα πάντα και χάνουν τα πάντα, οι Φλόριο. Κι όμως αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της απίστευτης ιστορίας τους. Γιατί τούτος ο πατέρας και τούτος ο γιος, τόσο διαφορετικοί, τόσο ανόμοιοι μεταξύ τους, έχουν στο πλάι τους δύο γυναίκες επίσης πολύ διαφορετικές, αν και εξαιρετικές και οι δύο: τη Τζοβάνα, τη σύζυγο του Ινιάτσιο, σκληρή και εύθραυστη σαν κρύσταλλο, γεμάτη πάθος αλλά διψασμένη για αγάπη, και τη Φράνκα, τη σύζυγο του γιου Ινιάτσιο, την πιο όμορφη γυναίκα στην Ευρώπη, που η χρυσαφένια της ζωή γίνεται θρύψαλα κάτω από τα χτυπήματα μιας αδυσώπητης μοίρας».

     Οι Φλόριο που μετανάστευσαν από την Καλαβρία στην πρωτεύουσα της Σικελίας στα τέλη του 18ου αιώνα, έχτισαν μια αυτοκρατορία ξεκινώντας από ένα μικρό μαγαζί μπαχαρικών. Κατάφεραν να επεκτείνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σε πολλούς τομείς. Η Ναυτιλία, το εμπόριο, οι βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα μέχρι τη διατήρηση του τόνου σε λάδι είναι μερικές από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και οι Φλόριο κατάφεραν να γίνουν οι καινοτόμοι επιχειρηματίες της Σικελίας τον 19ο αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Πάντα ένας Φλόριο πρωταγωνιστεί και μεταφέρει έτσι από γενιά σε γενιά τις κατακτήσεις και τις επιτυχίες της οικογένειας.

     […Στην αρχή είναι ένας ψίθυρος, ένα μουρμουρητό που απλώνεται με το αεράκι. Γεννιέται στην καρδιά της βίλας Ολιβούτσα, πίσω από τις κλειστές κουρτίνες, μέσα σε δωμάτια βυθισμένα στο σκοτάδι. Ο άνεμος αρπάζει τη φωνή κι αυτή όλο και δυναμώνει, γίνεται ένα με τον θρήνο και τους λυγμούς μιας ηλικιωμένης γυναίκας που σφίγγει ένα χέρι παγωμένο. «Πέθανε…» λέει η φωνή, και τρέμει, δίχως να το πιστεύει. Η λέξη γεννά την πραγματικότητα, σφραγίζει αυτό που συνέβη, δηλώνει το μη αναστρέψιμο. Ο ψίθυρος φτάνει στα αυτιά των υπηρετών, από εκεί περνά στα χείλη τους, βγαίνει, αφήνεται και πάλι στον άνεμο, που τον μεταφέρει, διασχίζοντας τον κήπο, προς την πόλη. Πηδά από στόμα σε στόμα, περιβάλλεται από έκπληξη, θρήνο, φόβο, τρόμο, μίσος…]

          Όλη η ιστορία της εμβληματικής οικογένειας Φλόριο σε μια Μπελ Εποκ εποχή. Από το 1799 έως το 1868 και η ιστορία του Παλέρμο, ακόμα και η θέση του άντρα και της γυναίκας στην κοινωνία του τότε, περνούν από τις σελίδες του βιβλίου. Στο δεύτερο και πιο μελαγχολικό βιβλίο, ακλουθούμε την οικογένεια από το 1868 έως το 1950. Με την  ιστορία να ξεκινά πάλι, από τον θάνατο του Βιντσέντζο, να συνεχίζεται στο δεύτερο μέρος του δέκατου ένατου αιώνα με τον Ινιάτσιο και να φτάνει στο έτος 1950, όπου η αφήγηση οδηγείται στο δεύτερο μέρος της ιστορίας, στο οποίο κεντρικά πρόσωπα αποδεικνύονται οι γυναίκες. Από την κορυφή στην παρακμή, μια παρακμή που θα επηρεάσει οικονομικά ολάκερη τη Σικελία και από τα όνειρα στα χτυπήματα της μοίρας.

     Πρόκειται για βιβλία Ιστορικοκοινωνικού περιεχομένου, τα οποία καταγράφουν ένα οικογενειακό έπος. Άρτια τεχνικά, με άριστα σκιαγραφημένους χαρακτήρες, γεμάτο περιγραφές, εικόνες και αρώματα. Με κινηματογραφική γραφή που κατακτά τον αναγνώστη κάνοντας τον δέσμιο της ιστορίας.

     Δεν είναι τυχαία η επιτυχία αυτών των βιβλίων. Επί της ουσίας πρόκειται για μυθιστορήματα στα οποία ο αναγνώστης πρέπει να αφοσιωθεί για να απολαύσει ένα μεστό, πολυσήμαντο και ουσιαστικό αναγνωστικό ταξίδι.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ