Η ΦΩΝΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΙΩΤΗ ΕΙΚ/ΣΗ: ΛΕΟΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

     «Θυμάσαι Ντενγκ, φιλαράκι μου, τότε που ήσουν μικροσκοπικός και ατίθασος; Τότε που ο πατέρας σου σε ανέβαζε στην πλάτη μου κι εσύ πιανόσουν απ' τα αυτιά μου κι έκανες κωλοτούμπες; Θυμάσαι που βράδια ολόκληρα κοιμόσουν στην πλάτη μου; Τότε που κάναμε νυχτερινές βόλτες στη φύση της Ελαφαντολάνδης και σου μάθαινα τα μυστικά της ζούγκλας; Ήσουν για μένα ο μοναδικός μου φίλος, ο ολόδικός μου Μόγλης. Τι άλλαξε όμως Ντενγκούλη; Καιρό με τον καιρό μεγάλωνες ώσπου έπαψες να παίζεις με τα τεράστια αυτιά μου. Με κοιτούσες όλο και πιο σπάνια μέχρι που οι προβοσκιδοαγκαλιές μας χάθηκαν. Από καλύτερός σου φίλος, έγινα ο σοφέρ σου. Όμως «Έτσι είναι η ζωή και πώς να την αλλάξεις». Έτσι δεν είναι Ντενγκ, παλιόφιλε;» 

     Συλλογή διηγημάτων για εφήβους από 12 ετών και άνω αλλά και για ενήλικες με κεντρικό αφηγηματικό άξονα την εκμετάλλευση των ζώων είναι το βιβλίο της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΙΩΤΗ, το οποίο κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επτά διηγήματα, μονόλογοι, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, όπου τα ζώα μιλούν, καταγγέλλουν, αναρωτιούνται, αισθάνονται, δρουν, ελπίζουν και μαθαίνουν να συγχωρούν. Κάθε ιστορία διαφορετική  με έναν κοινό παρανομαστή: την κακοποίηση, την εκμετάλλευση, τον πόνο που οι άνθρωποι προκαλούν στα ζώα.

Επτά διηγήματα με τους τίτλους Ελεφαντολάνδη, Τα αρπακτικά πουλιά, Οι Γκρον, Σάλτο Μορτάλε Το αστέρι του Γκάλγκο, Πάσο Ντόμπλε, ΚΠΕ 9, τα οποία εκτείνονται σε 96 σελίδες και σε αυτές αφουγκραζόμαστε πως πρωταρχική ανάγκη είναι η προστασία των ζώων από την ανθρώπινη κοινωνία. Από τον τρόπο που «χρησιμοποιούμε» τα ζώα έως την οικολογική καταστροφή.

Η φιλοζωία είναι λοιπόν το κεντρικό θέμα που θα αναδειχθεί εν κατακλείδι από τα διηγήματα. Διηγήματα που αγγίζουν τον αναγνώστη αβίαστα και όχι με διδακτισμό ως οφείλει να κάνει η λογοτεχνία. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα από τη συγγραφέα, καθώς τη βοηθά η επιστημονική της κατάρτιση ως εκπαιδευτικός αλλά και οι επιπλέον σπουδές της που αφορούν στην εκπαίδευση και στην ψυχολογία των σκύλων, και η ενασχόληση της ως θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

     Η συγγραφέας επέλεξε έναν δυνατό τίτλο. «Φωνή». Φωνή όλων όσοι αδυνατούν να πουν τι περνάνε, φωνή από όλους μας για κάθε μορφή κακοποίησης. Φωνή για τις αδύναμες ψυχές.  Ένα κοινωνικό έργο, γροθιά, ένα έργο που αφυπνίζει, αφού αφορά κάθε έναν μας ξεχωριστά και όλους μαζί ως κοινωνικό σύνολο. Μια κοινωνία που πρέπει να «φωνάξει» ενάντια στην φρικαλεότητα αντιμετώπισης των ζώων για να τα γλιτώσει, προσπαθώντας εν τέλει να πετύχει το αυτονόητο. Η αδιαφορία, η βία, ο φόβος, η ανοχή αναμφίβολα μας καθιστούν όλους συνένοχους και μόνο ο έμπρακτος σεβασμός και η αγάπη που οφείλουμε στα ζώα και στη φύση είναι η λύση.

     Το βέβαιο είναι πως μετά την ανάγνωση αυτού του έργου, που περιλαμβάνει στο τέλος του και audio book με barcode, κάθε ένας μας θα δει με άλλα μάτια τα ζώα. Την ύπαρξή τους, τις ανάγκες τους μα και τα δικαιώματα τους. Σε μια εποχή που έχει ξεκινήσει η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία των ζώων, η Μαλανδρενιώτη έρχεται να ενώσει την ηχηρή «Φωνή» της κατά της κακομεταχείρησης και υπέρ της υπεράσπισης των αδύναμων πλασμάτων. 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ