Οι τρεις κόρες της Εύας, Ελίφ Σαφάκ Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου Εκδόσεις Ψυχογιός

     […Η Πέρι έτρεξε. Με το μοβ φόρεμά της, κουβαλώντας το βάρος της ηλικίας της, με μάγουλα φλογισμένα, η σύζυγος-νοικοκυρά-μητέρα τριών παιδιών, μπροστά σε δεκάδες μάτια, συνειδητοποιούσε οδυνηρά ότι το στήθος της χοροπηδούσε τρελά και ήταν ανήμπορη να κάνει κάτι γι’ αυτό. Ακόμα κι έτσι, γευόμενη μια παράξενη αίσθηση ελευθερίας, καθώς περνούσε από μια απαγορευμένη περιοχή που δεν μπορούσε ούτε να κατονομάσει, διέσχισε τρέχοντας τον δρόμο προς τα εσωτερικά σοκάκια, ενώ οι οδηγοί γελούσαν και οι γλάροι φτεροκοπούσαν πάνω από το κεφάλι της. Αν δίσταζε, αν έκανε πως επιβράδυνε για ένα δευτερόλεπτο, θα πάθαινε πανικό από την ίδια της την αντίδραση. Η πιθανότητα να πατήσει πάνω σε σκουριασμένα καρφιά, σε σπασμένα μπουκάλια μπίρας ή σε κάτουρα ποντικιών κανονικά θα την τρομοκρατούσε. Αντί γι’ αυτό συνέχισε ακόμα πιο δυναμικά. Τα πόδια της, σχεδόν ανεξάρτητα, λες κι είχαν μια δική τους μνήμη, εξακολουθούσαν να τρέχουν όλο και πιο γρήγορα, αναπολώντας τα πολύ παλιά χρόνια στην Οξφόρδη, που μπορούσε να τρέχει τέσσερα πέντε χιλιόμετρα κάθε μέρα, με ήλιο ή με βροχή. Η Πέρι κάποτε λάτρευε το τρέξιμο. Όπως και άλλες χαρές στη ζωή της, έτσι και αυτή δεν υπήρχε πια…]

     Φέτος τον Μάρτιο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το νέο κοινωνικό έργο  της Ελιφ Σαφάκ με τίτλο ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ, σε μετάφραση Άννας Παπασταύρου.

     «Η Πέρι, μια πλούσια Τουρκάλα, νοικοκυρά και μητέρα, πηγαίνει σ’ ένα δείπνο, σε μια παραθαλάσσια έπαυλη της Ιστανμπούλ, όταν ένας ζητιάνος τής αρπάζει την τσάντα. Καθώς πασχίζει να την πάρει πίσω, μια φωτογραφία πέφτει καταγής – μια παλιά Πολαρόιντ από το πανεπιστήμιο, που εικονίζει τρεις κοπέλες με τον καθηγητή τους. Απομεινάρι ενός παρελθόντος –και ενός έρωτα– που η Πέρι πάσχιζε απεγνωσμένα να ξεχάσει. Η φωτογραφία γυρίζει την Πέρι πίσω, στα δεκαεννιά της. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και στον υπέροχο, επαναστάτη καθηγητή της, ο οποίος με το σεμινάριό του περί Θεού τής άλλαξε τη ζωή. Στο σπίτι που μοιράστηκε με τις δύο καλύτερές της φίλες, τη Σιρίν και τη Μόνα, και στις ζωηρές διαμάχες τους σχετικά με την ταυτότητα, το Ισλάμ και τον φεμινισμό. Και τελικά, στο σκάνδαλο που συντάραξε και τις τρεις.

Η Σιρίν, η Μόνα και η Πέρι: η Αμαρτωλή, η Πιστή και η Μπερδεμένη. Δεμένες με μια φιλία αταίριαστη, δύσκολη, ταραγμένη. Από την Ιστανμπούλ ως την Οξφόρδη, από τη δεκαετία του ’80 ίσαμε σήμερα, Οι τρεις κόρες της Εύας είναι μια συγκλονιστική ιστορία για την πίστη και τη φιλία, τον έρωτα και την απρόσμενη προδοσία, αλλά και για τη συντριπτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη σκέψη. 


     Η ΕΛΙΦ ΣΑΦΑΚ Κόρη διπλωμάτη, γεννήθηκε στο Στρασβούργο το 1971. Είναι βρετανοτουρκικής καταγωγής βραβευμένη συγγραφέας των μπεστ σέλερ Ο ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης και Οι 40 Κανόνες της Αγάπης. Το μυθιστόρημά της 10 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ 38 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ήταν στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker το 2019. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες. Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών και είναι επίσης μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας της Μεγάλης Βρετανίας. Υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και της ελευθερίας του λόγου, η Σαφάκ συναρπάζει με τις δημόσιες ομιλίες της .Αρθρογραφεί σε σημαντικά έντυπα ανά τον κόσμο. Το 2017 επιλέχθηκε από το Politico ως ένα από τα δώδεκα άτομα που μπορούν «να συμβάλουν στην πολυπόθητη ανάταση της ψυχής». Η Σαφάκ έχει συμμετάσχει ως κριτής σε πολλά λογοτεχνικά βραβεία, έχει προεδρεύσει στα βραβεία Wellcome και σήμερα είναι κριτής στα βραβεία Orwell.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

Γιορτινή Κλήρωση Βιβλίου σε FB & INSTAGRAM [update 18/12/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ

«Αμνησία» - Federico Axat - Eκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ

OI AΔΕΛΦΕΣ CHANEL, Judithe Little Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ