«Omerta – Ο νόμος της σιωπής» Χάρης Βασιλάκος - Εκδόσεις ΠΝΟΗ

 

     Μετά το Εκεί που πετάει ο νους που κυκλοφόρησε το 2017 και το Κλεψύδρα που κυκλοφόρησε το 2020, φέτος τον Ιανουάριο, και πάλι από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του Χάρη Βασιλάκου με τίτλο Omerta Ο νόμος της σιωπής

     Ο Χάρης Βασιλάκος γεννήθηκε στη Σπάρτη. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση και είναι πτυχιούχος Αρμονίας και Ωδικής. Εργάστηκε στον ιδιωτικό χώρο της Εκπαίδευσης, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στον Fly 89.7 και από το 2018 συνιδρυτής της «Vamvakou Revival», που υλοποιεί το εγχείρημα Αναβίωσης της Βαμβακούς, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

      Omerta Ο νόμος της σιωπής είναι ο τίτλος του έργου και όπως είναι φυσικό διαδραματίζεται στη Νότια Ιταλία, εκεί όπου η μαφία και ο υπόκοσμος κινούν τα νήματα σε όλους τους τομείς. Νόμος της σιωπής η ομερτά και όπως λέει και μια Σικελική παροιμία, όποιος δεν ακούει, δεν μιλάει και δεν βλέπει, ζει εκατό χρόνια.

Ο συγγραφέας μέσα από το έργο του, δεν καταγράφει απλώς μια μυθιστορηματική ιστορία, αλλά καταφέρνει να περάσει μηνύματα με κυριότερο αυτό της ηθικής υπό το πρίσμα των άγραφων νόμων. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα σταθεί κυρίως σε ένα βασικό και κυρίαρχο ερώτημα: Σε ποια ζωή καλούμαστε εν τέλει να επιβιώσουμε. Έτσι, μέσα από τα μαγευτικά τοπία της Τοσκάνης και τους υπέροχους αμπελώνες του Μοντεπουλτσιάνο, ο συγγραφέας μάς οδηγεί στους σκοτεινούς δρόμους του Παλέρμο, εκεί όπου οι άγραφοι νόμοι διέπουν τη ζωή των ανθρώπων, προσφέροντας ένα εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ δράσης.

     {…«Άδικος είναι ο Θεός σου, πάτερ» ψέλλισε ο Ρικάρντο, ο οποίος θέλησε να εξομολογηθεί την ημέρα της κηδείας του μονάκριβου γιου του κι επισκέφθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες τον πνευματικό του.[…] «Αγαπητέ μου, καταλαβαίνω τον πόνο και την οργή σου. Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για έναν πατέρα που χάνει το παιδί του. Μακάρι όλα να ήταν αλλιώς! Αυτό που πρέπει να θυμάσαι όμως, είναι ότι καμία βλασφημία, καμία κατηγορία προς τον Θεό δεν θα κλείσει το τραύμα. Έργο ανθρώπου και όχι Κυρίου ήταν το άδικο τέλος του σπλάχνου σου» απάντησε συμπονετικά ο ιερέας. «Γιατί τον πήρε τόσο νωρίς; Πες μου! Γιατί τον πήρε τόσο νωρίς μακριά μου; Θα μπορούσε να τον αφήσε να ζήσει! Είχε όλο το μέλλον μπροστά του!» […] «Όσο κι αν φωνάξεις, όσο μίσος κι αν ξεχειλίσει από τα λόγια σου, είμαι εδώ για να σ’ ακούσω. Θέλω μόνο να κρατήσεις μέσα σου ότι ο αληθινός λόγος είναι αυτός της αγάπης και της συμφιλίωσης. Όχι ο λόγος της πόλωσης και της έχθρας, που τόσο ακριβά πληρώνει καθημερινά η ανθρωπότητα!...}

     Η ιστορία διαδραματίζεται σε δύο χρόνους. Στο 1986 όπου όλα ξεκινούν και στο 2021 όταν όλα ξεκαθαρίζουν και τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους.

Αρκετά τα πρόσωπα και στις δύο περιόδους τα οποία όμως ο συγγραφέας τα ενώνει με έναν συνδετικό ιστό αριστοτεχνικά. Έτσι, καταφέρνει κάνοντας χρήση μικρών κεφαλαίων, με το κάθε ένα να αφορά σε διαφορετικό πρόσωπο, να κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη προσφέροντας μια ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία.

Όλα ξεκινούν όταν ο ηλικιωμένος Τίτο, στη βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσια, ανεβαίνει στο βήμα και παίρνει τον λόγο. Έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση να φέρει στο φως τη σκοτεινή του πλευρά και τον ρόλο που διαδραμάτισε στους κόλπους της μαφίας. Ο αναγνώστης θα δει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του με έναν κινηματογραφικό τρόπο, όλα όσα συνέβησαν το 1986 αλλά και όσα εξαιτίας αυτών έχουν δρομολογηθεί να γίνουν το 2021. Θάνατοι, βία, εκβιασμοί, απαγωγές. Όλα βγαίνουν στο φως και οι αποκαλύψεις είναι ηχηρές. Όμως ο έρωτας κάνει την εμφάνιση του. Τι ρόλο θα παίξει; Σε ποιον βαθμό και κατά πόσο θα περιπλέξει τα πράγματα;

     Σπονδυλωτές ιστορίες που δημιουργούν ένα έργο κλιμακούμενης έντασης στο οποίο ο συγγραφέας καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να γίνει μέρος της ιστορίας, να νιώσει μέσα από τα μάτια των ηρώων αρνητικά και θετικά συναισθήματα. Τα μυστικά του παρελθόντος που καθορίζουν το σήμερα και η αποκάλυψή τους, η αλήθεια και η σιωπή, η δικαιοσύνη και η εκδίκηση, η ηθική και η χαμένη αθωότητα των ανθρώπων, η ανάγκη προσωπικού και κοινωνικού επαναπροσδιορισμού είναι μερικές από τις εκφάνσεις αυτής της αφήγησης που καθιστούν το μυθιστόρημα μια καλογραμμένη και με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναγνωστική εμπειρία.

   


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ