Αύγουστος Κορτώ «Τζέρι», εκδ. Πατάκη

 


     Το «Τζεροβιβλίο» όπως ο ίδιος ο Αύγουστος Κορτώ αποκαλεί το νέο του βιβλίο, είναι ένα έργο βαθιάς και απόλυτης αγάπης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα. Μέσα από την ξεχωριστή και χιουμοριστική γραφή του συγγραφέα βλέπουμε την ανάπτυξη τόσο των σχέσεων αγάπης και δεσίματος που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι με τα ζώα όσο και τον προβληματισμό για ανάρμοστες συμπεριφορές. Πολλές φορές η συμπεριφορά του ανθρώπου δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Ο Κορτώ σκύβει πάνω στον δικό του Τζέρι και χαϊδεύοντας τη γούνα του αφήνει τις σκέψεις του για την κακοποίηση που υφίστανται τα ζώα από τον άνθρωπο αλλά και για τις συνθήκες ζωής που δημιουργούνται στην απόλυτη αφοσίωση τόσο του ζώου προς τον άνθρωπο που είναι και δεδομένη όσο και εκείνη του ανθρώπου προς το ζώο.

     […Τι φοβισμένος ήσουν όταν ήρθες στο καινούριο σου σπίτι! Η Κατερίνα σου ’χε φορέσει ένα παπιγιόν στο κολάρο, κι ήσουν για φάγωμα, αλλά μόλις μπήκες, έκανες δυο βήματα, ξάπλωσες στο χαλί, και δεν κουνούσες ρούπι. Πολλές αλλαγές, βλέπεις, πολλοί αποχωρισμοί για τη μικρή τζεροκαρδούλα: απ’ τον δρόμο στο ένα σπίτι, κι έπειτα σε άλλο, χωρίς το αδερφάκι σου, που ευτυχώς υιοθετήθηκε λίγο μετά. Ήσουν μια σταλιά, σαν τσουρεκάκι, κι επειδή δεν άντεχα να σε βλέπω έτσι ασάλευτο, με τα μεγάλα στρογγυλά σου μάτια καρφωμένα στο κενό, άφησα τον Ψηλό να τελεί χρέη οικοδεσπότη, ξάπλωσα στο χαλί, κι άρχισα να σε χαϊδεύω. Τα πρώτα λεπτά, δεν αντιδρούσες καθόλου: χνουδωτό αγαλματάκι. Αλλά δεν το έβαλα κάτω, δεν σταμάτησα, κι όσο σε χάιδευα, σου ψιθύριζα γλυκόλογα, και το καινούριο σου όνομα. Ώσπου, κάποια στιγμή, τράβηξα το χέρι – κι εσύ σήκωσες το κεφαλάκι και με κοίταξες. Γιατί σταμάτησες; Σ’ είχα αγαπήσει πριν ακόμα σε δω, μα εκείνη τη στιγμή σου ’δωσα την καρδιά μου παντοτινά. Λένε πως τα σκυλιά εντυπώνουν την προσωπικότητα του πρώτου ανθρώπου με τον οποίο έρχονται σε βαθιά επαφή. Ποιος ξέρει;…]

     Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, ο ψηλός και ο κοντός, υιοθετούν ένα κουταβάκι, τον Τζέρι, και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια σχέση αγάπης, πραγματικά αξιοζήλευτη. Ο Τζέρι μεγαλώνει και ενσωματώνεται πλήρως στην οικογένεια. Γίνεται ισότιμο μέλος της. Εισπράττει αληθινή αγάπη, κυρίως όμως την επιστρέφει στον υπέρτατο βαθμό. Σχέση που μετατρέπεται σε δεσμό ζωής και επιτρέπει  πλέον την πλήρη επικοινωνία μεταξύ τους με άνεση και σε βαθμό που  ο Τζέρι μοιάζει να «μιλά» με ανθρώπινη φωνή. Ο Τζέρι, καλόψυχος και φιλικός, έχει στην υπέροχη καρδιά του, αγάπη για όλους. Αγάπη που την δείχνει σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους φίλους του ψηλού και του κοντού. Ο Τζέρι, από την στιγμή που υιοθετήθηκε, μέχρι και σήμερα, πέρασε από όλα τα στάδια ανάπτυξης και προσαρμογής, με αρκετά ευτράπελα, μέχρι την οριστική ενσωμάτωση του στην οικογένεια. Α! Ο Τζέρι έχει και έναν μεγάλο έρωτα με την Θεία Τζίνα.

     Οι περιγραφές του Συγγραφέα για όλη αυτήν την περίοδο, τα βαθιά συναισθήματα που αναφαίνονται γίνονται με έναν μαγικό τρόπο. Ο Τζέρι φαίνεται σαν να βγάζει τον «ζωικό» του μανδύα και να φορά τον «ανθρώπινο», έναν μανδύα όμως βουτηγμένο στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη, στην αφοσίωση και στην αγάπη.

    Παράλληλα ο συγγραφέας μάς δίνει και τις παλαιότερες σχέσεις με κατοικίδια που είχαν στο παρελθόν και την αντίστοιχη σχέση αγάπης που είχαν και τότε δημιουργήσει. Οι καρδιές των ηρώων είναι γεμάτες από την αγάπη τους για τους φίλους τους, τα σκυλάκια τους και με αυτό το πανίσχυρο όπλο συμπορεύονται πια στη ζωή.

    Σε ένα τέτοιο βιβλίο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι προβληματισμοί του συγγραφέα αλλά και όλων των ευαισθητοποιημένων αναγνωστών για τα αδεσποτάκια. Για τα ζωάκια που περιμένουν καρτερικά να βρουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει, για να ζήσουν και αυτά στιγμές όπως ο Τζέρι με την οικογένεια του, για να δώσουν και αυτά αγάπη μέσα από την ολοκάθαρη καρδιά τους.

     Το βέβαιο είναι πως μετά από αυτό το αναγνωστικό ταξίδι, θα αναλογιστούμε πως εκτός από την συντροφικότητα, ένα αδέσποτο ζωάκι μπορεί να φέρει στις οικογένειες μας χαρά, ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και κυρίως αγάπη και να απολαύσει μια συγκινητική περιήγηση στον κόσμο της απόλυτης αφοσίωσης που μας εξασφαλίζει η συμβίωση με ένα πολύτιμο ζώο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ