ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ…

 


     Διαβάσαμε και  προτείνουμε μερικά από τα καινούργια βιβλία που κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβαστούν.

Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου,

Ανδρέας Μήτσου, Εκδόσεις Καστανιώτης

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Ανδρέα Μήτσου επανακυκλοφόρησε από τις εκδ. Καστανιώτη το βραβευμένο έργο του συγγραφέα το οποίο τιμήθηκε το 1996 με του Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, με τίτλο «Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου». Και όπως μας είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ανδρέας Μήτσου, ο συμβολισμός του έργου του είναι «οι αλήθειες μας, έως ότου μεταλλαχθούν και φανερωθούν ως ψέματα, μας συντηρούν και μας δίνουν δύναμη. Όταν απογυμνωθούν, τότε γίνονται, αποδεικνύονται ως ψέματα».  

     Ένας δεκαεξάχρονος μαθητής λυκείου επιχειρεί να εμπλέξει σε ερωτική σχέση τη μητέρα του με τον κατά πολύ νεότερό της αγαπημένο του καθηγητή. Οι δολοπλοκίες του φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προκύπτει ένα περίεργο τρίγωνο μάνας - καθηγητή - μαθητή. Ο έφηβος, όμως, δε θα μπορέσει να χειραγωγήσει την παράταιρη σχέση και να ελέγξει το πάθος της. Ούτε θα κατορθώσει να εγκλωβίσει σ' αυτήν το νεαρό καθηγητή και να σώσει τη μάνα του. Το μόνο που του απομένει είναι η εκδίκηση. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να αναπλάσει με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του και να αναβιώσει το ένοχο παρελθόν, ελπίζοντας να αθωωθεί από τη γυναίκα που αγαπά. Είναι, όμως, τόσο ισχυρή η αλήθεια του και πειστική η καταγραφή της, ώστε να κρατήσει τη γυναίκα;

 

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΕΝΟΣ ΓΑΜΟΥ – ΜΑΓΚΙ Ο’ΦΑΡΕΛ

Μτφ: Αύγουστος Κορτώ – Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΌΣ

Η βραβευμένη Ιρλανδέζα συγγραφέας  ΜΑΓΚΙ Ο’ΦΑΡΕΛ, γνωστή στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό  από το εξαιρετικό έργο της ΑΜΝΕΤ, που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, επανέρχεται με ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΕΝΟΣ ΓΑΜΟΥ, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ. Αυτή τη φορά μας ξεναγεί στα αξιοθέατα και την ομορφιά της Φλωρεντίας στα μέσα του 16ου αιώνα. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για την εξουσία και τους κινδύνους που επιφέρει η κατάχρηση της. Η συγγραφέας, ανασυνθέτοντας την εποχή της ιταλικής Αναγέννησης, αναδεικνύει τόσο την ομορφιά όσο και τη σκληρότητα που τη χαρακτήριζαν. Μέσα από το μυθιστόρημά της φαίνεται η προσπάθεια μιας γυναίκας να αποκτήσει αυτονομία και να ορίσει τη θέση της μέσα στην κοινωνία, σε μια εποχή που κατεστημένα και νοοτροπίες το καθιστούν δύσκολο. Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, μια απίστευτη ιστορία με ανατροπές, γραμμένη από την πένα της ΜΑΓΚΙ Ο’ΦΑΡΕΛ που δικαίως έχει χαρακτηριστεί μια από τις καλύτερες λογοτεχνικές φωνές της σύγχρονης εποχής παγκοσμίως.

 

Το παιχνίδι της γάτας, M. J. Arlidge, Εκδόσεις Διόπτρα

Ένα αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο ένταση και σασπένς που χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη πλοκή. Σκηνές που εναλλάσσονται απροσδόκητα, που κάποιες φορές κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα και σε αναγκάζουν να συνεχίζεις την ανάγνωση, για να φτάσεις επιτέλους στην κάθαρση αλλά και στην οδυνηρή διαπίστωση πως όλα και όλοι μπορούν να απειληθούν και μόνο όταν λάμψει η αλήθεια η νέμεση θα φέρει την κάθαρση. Άλλωστε, σε όλα του τα έργα ο Arlidge διατηρεί το δικό του ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα συναρπαστική, γεμάτη ανατροπές που κάνουν την πλοκή των έργων του ενδιαφέρουσα. Γνωστή και η ομολογουμένως ευρηματική ηρωίδα του, η Έλεν Γκρέις, η οποία δουλεύει με την ομάδα της. Μια αντισυμβατική αλλά άκρως αποτελεσματική επιθεωρήτρια, επικεφαλής του τμήματος Διερεύνησης εγκλημάτων. Δεν διστάζει να θέσει ακόμα και την ίδια της τη ζωή σε κίνδυνο όταν αναλαμβάνει δράση με στόχο να διαλευκάνει την υπόθεση που της έχει ανατεθεί.  Τι θα συμβεί όταν ένας δολοφόνος βρίσκεται στην πόλη και στοχεύει όλους όσοι είναι μόνοι τα βράδια στο σπίτι. Η επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις αναλαμβάνει την υπόθεση. Δεν γνωρίζει όμως ότι αυτή τη φορά είναι και η ίδια ένας από τους στόχους του δολοφόνου. Ενός δολοφόνου που ζητά εκδίκηση και την ακολουθεί διαρκώς. Στην πορεία θα πρέπει πρωτίστως να ξεπεράσει την ύπαρξη ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου που εμφανίζεται από το παρελθόν και ενός άγριου και αιμοσταγούς δολοφόνου σε μια τρομοκρατημένη πόλη. Θα τα καταφέρει όταν ακόμα και η ίδια είναι πλέον γεμάτη φόβο, ανασφάλεια και νιώθει αδύναμη μπροστά στον κίνδυνο;

 

Ο τελευταίος άλυπος, Ελένη Γκίκα, εκδ. Αρμός


     Η Ελένη Γκίκα αυτή τη φορά με το 18ο μυθιστόρημα της, τον  Τελευταίο Άλυπο, μας δίνει μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία, γραμμένη με τη μοναδική γλωσσική και πολιτισμική της ικανότητα, μια ιστορία έντονων κοινωνικοπολιτικών προεκτάσεων που διαδραματίζεται σε μια παραθαλάσσια πόλη. Εκεί όπου μια γυναίκα θα ανακαλύψει ένα κορίτσι δολοφονημένο. Στην πορεία θα διαφανεί ότι, δυστυχώς, αυτό το κορίτσι δεν θα είναι και το μοναδικό δολοφονημένο πλάσμα στην περιοχή, αφού θα βρεθούν δολοφονημένα ακόμα δύο παιδιά. Φόνοι, εκρηκτικοί μηχανισμοί, τρομοκράτες, κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος και κατάρες που ακολουθούν μια οικογένεια με κύριο χαρακτηριστικό την αυτοκτονία των Άλυπων μελών της είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο η Γκίκα εξυφαίνει την αφήγησή της. Συνοδοιπόρος της ο ήρωάς της. Ένας αστυνομικός που θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει την υπόθεση και μια καταιγιστική ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται με μοναδική συγγραφική μαεστρία.

 

ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ - PHILIP KERR - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Μόναχο 1949. Ο Kerr περιγράφει τη Γερμανία  εκείνης της εποχής, μιας εποχής που οι πολίτες προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους και να αφήσουν πίσω τους τα τραύματα και τη ντροπή του παρελθόντος. Μόναχο 1949 και ακόμα οι συνέπειες του πολέμου είναι εμφανείς στην πόλη. Ο Μπέρνι, διευθύνει το ξενοδοχείο στο Νταχάου από τότε που η γυναίκα του αναγκαστικά εισάγεται σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Μια γυναίκα τον πλησιάζει και του ζητά να μάθει αν είναι ζωντανός ο σύζυγος της, ο Φρίντριχ Βάρτσοκ, αξιωματικός των Ες-Ες, ο οποίος ήταν εγκληματίας πολέμου. Είναι η εποχή που όλοι αυτοί είτε κρυβόντουσαν είτε φυγαδεύονταν. Εκείνη όμως πρέπει να ξέρει για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της στο πλάι ενός άλλου άντρα. Ο Μπέρνι θα πρέπει να γίνει ντεντέκτιβ για να το ανακαλύψει. Και η περιπέτεια του ξεκινά.  Η ζωή του θα βρεθεί σε  μεγάλο κίνδυνο. Άραγε η μυστηριώδης σύζυγος έχει πει όλη την αλήθεια στον Μπέρνι; Σε ποια παγίδα θα πιαστεί και ποια πλεκτάνη θα τον εγκλωβίσει; Μια συναρπαστική περιπέτεια, γεμάτη δράση και ανατροπές, ένα έργο για τους λάτρεις του αστυνομικού νουάρ με έντονα ιστορικά στοιχεία.

 

Το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ

Σόνια Σαουλίδου, Εκδόσεις BELL

    Αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ το έργο της Σόνιας Σαουλίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELLκαι αν και το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν ενάμιση χρόνο, θεωρούμε πως είναι ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο και το προτείνουμε.

Η Άγκα Ρέμικ ανήμερα των Χριστουγέννων του 1989, ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Καθώς οι φωνές και οι τσακωμοί την αναγκάζουν να κρυφτεί στην ντουλάπα της, ο πατριός της πυροβολεί θανάσιμα την μητέρα της και στην συνέχεια αυτοκτονεί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Μάργκο, η μικρή αδερφή της Άγκα, πάνω στον τρόμο της το σκάει και από εκείνη τη στιγμή, τα ίχνη της χάνονται για πάντα. Σαράντα χρόνια μετά μένει μόνη, έχοντας για συντροφιά μια κούκλα από την παιδική της ηλικία και μια γάτα, την Ζόι. Τα επαγγελματικά της ωστόσο πάνε πολύ καλύτερα, αφού η νέα σχολική χρονιά πρόκειται να τη βρει στην θέση της διευθύντριας του σχολείου «Ιωάννα της Λοραίνης». Και τότε η τραγωδία θα της χτυπήσει ξανά την πόρτα. Μια μαθήτρια δολοφονείται την πρώτη μέρα, και οι συγκυρίες καθιστούν την Άγκα ως τη μοναδική ύποπτη. Η ίδια λόγω του σοκ δεν θυμάται τίποτα. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Αστυνόμος Τόμας Φόρντ, ο οποίος κουβαλάει την δική του οικογενειακή τραγωδία. Ο Τόμας καλείται να υποδείξει τον ένοχο, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία έχει ήδη δικάσει την Άγκα. Το βιβλίο παρακολουθεί την πορεία των ερευνών του Φορντ και της ομάδας του και εμβαθύνει στο παρελθόν, καταγράφοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην φρίκη του 1989.    

Η Σόνια Σαουλίδου χτίζει μια εξαιρετική αστυνομική ιστορία με ανατροπές, ωστόσο ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα υλικά που χρησιμοποιεί για να δομήσει την πλοκή. Βλέπουμε τρεις τραγικές ιστορίες στις οποίες τα παιδιά είναι τα θύματα, πότε άμεσα και πότε έμμεσα. Το σοβαρό ζήτημα που λέγεται «μετατραυματικό στρες» αντιμετωπίζεται με τον απαραίτητο σεβασμό, ενώ η κριτική στην κοινωνία που είναι έτοιμη να στήσει λαϊκά δικαστήρια και να κατασπαράξει άτομα σε αδύναμη θέση, γίνεται με τρόπο ρεαλιστικό, αλλά καθόλου κυνικό. Τα μυστικά και οι σχέσεις, τα ψέματα και η παθολογία, οι πράξεις και τα αποτελέσματα τους, διαπερνούν τις σελίδες του βιβλίου. Ενός βιβλίου που αξίζει να διαβαστεί.

Σήμερα είναι Δευτέρα, Μάλλον Binnie Kirshenbaum

Μετάφραση Γιάννης Βογιατζής - Εκδόσεις  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


     Μια απεικόνιση  της καταθλιπτικής κατάστασης των ανθρώπων με έναν πολύ διακριτικό τρόπο, που μέσω της ηρωίδας και των αποφάσεών της καταδεικνύεται πως η υποκρισία των άλλων και  ο θυμός που νιώθει ο άνθρωπος, όταν στραφεί εναντίον του ίδιου του του εαυτού, μετατρέπεται σε κατάθλιψη. Αυτό συνέβη και στη Μπάνι την έξυπνη και καταθλιπτική συγγραφέα που, μετά από ένα νευρικό κλονισμό, εισάγεται στη ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Εκεί, θα γράψει ένα μυθιστόρημα για το τι την οδήγησε εκεί, εξιστορώντας τις ζωές των ασθενών της κλινικής μέσα από χιουμοριστικές καταστάσεις αλλά και με αλήθειες που κρύβονται στον πόνο των ανθρώπων.  Η ιστορία της (Μπάνι) είναι μια ξεκαρδιστική και συνάμα επώδυνη βουτιά στο διαταραγμένο μυαλό μιας γυναίκας που βλέπει τον κόσμο πιο καθαρά απ' όσο θα 'πρεπε.

     Μια ευρηματική ιδέα καθώς ένα βιβλίο εγκιβωτίζεται στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου. Η συγγραφέας βουτά στα νερά της κατάθλιψης και ανασύρει από εκεί όλες τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος όταν η κατάθλιψη του χτυπά την πόρτα.

 Ταυτόχρονα η συγγραφέας «Προσφέροντας αφειδώς κωμικές σκηνές και διορατικές παρατηρήσεις στην κόψη του ξυραφιού, η Κίρσενμπαουμ διερευνά τι σημαίνει να σ' αγαπούν και να μη σ' αγαπούν, να πετυχαίνεις και να την πατάς, να είσαι αδιαπέραστη και ταυτόχρονα υπερευαίσθητη. Δείχνει έτσι πώς η τέχνη μπορεί να μας οδηγήσει στα βάθη -και να μας βγάλει στον αφρό- της πιο απαρηγόρητης μοναξιάς και διαπεραστικής οδύνης. Μια αριστοτεχνική λογοτεχνική παράσταση από μια από τις καλύτερες σύγχρονες συγγραφείς της Αμερικής.»

                 

                          Η κληρονομιά, Σπύρος Πετρουλάκης, εκδ. ΜΙΝΩΑΣ


Το δέκατο μυθιστόρημά του Σπύρου Πετρουλάκη Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Πρόκειται για ένα δικαστικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Πελοπόννησο του 1935, όταν διαδραματίστηκε η σταφιδική εξέγερση αλλά και στα δικαστήρια του σήμερα.

     Ένα καλοδουλεμένο έργο δράσης και αγωνίας με τη γνωστή αφηγηματική τεχνική του Πετρουλάκη, μέσα από το οποίο τα ηθικά διλήμματα που θα νιώσει ο αναγνώστης μέσω του ήρωα του, θα είναι δύσκολα και ίσως αδυσώπητα.  [Σε αυτό το δικαστικό θρίλερ οι αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, επιστρατεύοντας τη λογική κι όχι την καρδιά].

Ο Πετρουλάκης σκύβει με αγάπη πάνω από τους ήρωές του, τους παίρνει από το χέρι και τους αφήνει να του αφηγηθούν τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής τους. Σχέσεις, αξίες, έρωτες, πάθη και λάθη, όνειρα, αγωνίες, όλα δοκιμάζονται στον χρόνο και γίνονται η αφορμή για να στηθεί ο αφηγηματικός κόσμος. Εκεί όπου ο αναγνώστης θα διαβάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και θα γνωρίσει πλευρές της Ιστορίας μιας εποχής όχι τελικά τόσο μακρινής.

 

Η πόλη της σιωπής, Μέρι Λόσον, Μίνωας


     Ακόμα μια πρόταση από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Την καναδή συγγραφέα Μέρι Λόσον μας σύστησαν οι εκδόσεις Μίνωας με το βιβλίο της Η άλλη πλευρά της γέφυρας. Φέτος κυκλοφόρησαν το έργο της με τίτλο Η πόλη της σιωπής.

     To έργο διαδραματίζεται στο Οντάριο του 1972 και εξερευνά τη σχέση μεταξύ της Κλάρας και της έφηβης αδερφής της Ρόουζ που έχει φύγει από το σπίτι χωρίς να δώσει κανένα σημείο ζωής. Η αστυνομία την αναζητά, η οικογένεια προσπαθεί να καθησυχάσει την Κλάρα. Μα λίγο αργότερα, στο σπίτι της κυρίας Ελίζαμπεθ Όρτσαρντ της γειτόνισσας θα εμφανιστεί ένας μυστηριώδης άντρας. Ποιος είναι ο Λίαμ;

Τρεις κύριες αφηγηματικές φωνές εναλλάσσονται στα 18 κεφάλαια του έργου. Λίαμ, Κλάρα και Ελίζαμπεθ. Καθένας από τους τρεις ήρωες βρίσκεται σε διαφορετικό ηλικιακό στάδιο της ζωής του και ο καθένας παλεύει με την απώλεια και κρύβει μυστικά. Εναλλακτικές αφηγήσεις σε πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση και ο αναγνώστης μαθαίνει την ιστορία του κάθε ενός μα και τις μεταξύ τους σχέσεις μέχρι το συγκινητικό τέλος της συναρπαστικής, βαθιάς ανθρώπινης και συνάμα γλυκόπικρης ιστορίας με τους ρεαλιστικούς διαλόγους και τους ανθρώπινους ήρωες που μιλά κυρίως για τα συναισθήματα, την ενδοσκόπηση και την αγάπη μα και για την απώλεια την ανατροφή των παιδιών και τη θλίψη.

     Στην επαρχιακή πόλη Σόλας του Οντάριο η οκτάχρονη Κλάρα προσπαθεί να μείνει ψύχραιμη, καθώς η έφηβη αδελφή της Ρόουζ έχει φύγει από το σπίτι εδώ και δύο εβδομάδες και από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Οι γονείς της προσπαθούν να δείχνουν ατάραχοι και σε κάθε ερώτηση της μικρής Κλάρα απαντούν καθησυχαστικά. Η αστυνομία έχει ήδη κινητοποιηθεί και αναζητεί τη Ρόουζ σε κάθε σπιθαμή μέσα και έξω από την πόλη. Η Κλάρα όμως έχει να διαχειριστεί και άλλο ένα απρόσμενο γεγονός: στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Ελίζαμπεθ Όρτσαρντ, εισβάλλει ξαφνικά ένας κύριος που φαίνεται ότι θέλει να εγκατασταθεί εκεί. Η Κλάρα ταράζεται και δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει: ξέρει πως η κυρία Όρτσαρντ βρίσκεται στο νοσοκομείο γιατί είναι άρρωστη. Μάλιστα της έχει εμπιστευτεί τον γάτο της Μόουζες για να τον ταΐζει μέχρι εκείνη να επιστρέψει. Ποιος λοιπόν είναι αυτός ο άνθρωπος που μένει στο σπίτι της και μετακινεί τα πράγματά της;


Η δίκη Σουάρεφ, Χ. Α. Χωμενίδης, Εκδόσεις Πατάκη

     Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το νέο έργο του πολυγραφότατου και βραβευμένου συγγραφέα Χ. Χωμενίδη με τίτλο Η δίκη Σουάρεφ.

     Πρόκειται για μια ιστορία με επίκεντρο ένα δικηγορικό γραφείο και μια δικαστική ιστορία με την οποία ο συγγραφέας προσπαθεί να διεισδύσει στη σύγχρονη κοινωνία και να αντιληφθεί όλα όσα συμβαίνουν σήμερα. Ο κόσμος της δικηγορίας, η παρορμητική ανάγκη ενός ανθρώπου για κάθαρση στη ζωή του και εξιλέωση, η φυγή μέσα από τη δικαιοσύνη είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό πλαίσιο του νέου μυθιστορήματος του Χ. Χωμενίδη και μαζί την σκιαγράφηση της ελληνικής κοινωνίας και όλων όσων την ταλαιπωρούν.

     Ο Εδµόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραµπαλίκη. Μιλάει µε τον Μάκη Σακκά. Μεγαλέµπορος ο Σουάρεφ µουσικών οργάνων. Αποκαλύπτει ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. «Αδύνατον να δικασθείτε» απαντάει ο Μάκης. «Όλα τα εγκλήµατα στην Ελλάδα παραγράφονται µε την παρέλευση είκοσι ετών...»

«Θα δικαστώ. Θα µε δικάσετε εσείς!» «Ίσως η δίκη να είναι για τον Σουάρεφ καθαρτήριο». «Καθαρτήριο;» «Πουργκατόριουµ στα λατινικά. Εκεί όπου οι ψυχές εξαγνίζονται. Ο προθάλαµος του Παράδεισου. Ή —εάν δεν αποδειχθείς άξιος— της Κόλασης…» Ίσως η Δίκη Σουάρεφ να γίνει καθαρτήριο για όλους.

 

                  Μοτέλ 430-71, Παντελής Μαυροµµάτης, Eκδόσεις ΠΗΓΗ


     Μια διαφορετική πρόταση σε Συλλεκτικό Box Set για τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού, σε ειδική προσφορά από τις Εκδόσεις ΠΗΓΗ. Η τριλογία του Παντελή Μαυρομμάτη που ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώθηκε πριν από πέντε μήνες ,με τον γενικό τίτλο Μοτέλ 430-71, περιλαμβάνει τα βιβλία «Παράνοια», «Νεκρόπολη» και  «Μοχθηρία».



 Γκόθικ αλληγορικά και πολυδιάστατα μυθιστορήματα παράνοιας, τρόμου και φαντασίας σε ένα σκοτεινό και αφιλόξενο ατμοσφαιρικό περιβάλλον γεμάτο κλειστοφοβικές περιγραφές και εικόνες που δημιουργούνται από την κινηματογραφική πένα του συγγραφέα κυρίως σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση που καθιστά τον αναγνώστη κοινωνό των γεγονότων, σε μια διαρκή μάχη επιβίωσης την εποχή του σκοταδισμού, μια εποχή γεμάτη προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες, μέσα από ένα κλίμα σκοτεινό. Νεκροί από την ακραία Νεκρόπολη, Κακία, δολιότητα και φθόνος, υπερτερούν στη Μοχθηρία. Έργα με μια ξεχωριστή τεχνική κλεισίματος που κάνει τον αναγνώστη να προχωρά τις σελίδες διαρκώς μέχρι το τέλος των έργων. Όταν ο αναγνώστης διαβάσει την Παράνοια, θα κατανοήσει και και τον τίτλο Μοτέλ 430-71.

Μια ευρηματική ιδέα για τα δεδομένα της σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας του φανταστικού που θα συναρπάσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του είδους, μια τριλογία που μπορεί κανείς να απολαύσει αναγνωστικά αλλά και να χαρίσει ως δώρο σε κάποιον αγαπημένο του.

 

Άκου το λιοντάρι, Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδόσεις Πατάκη


     Άκου το λιοντάρι είναι το νέο έργο της Σώτης Τριανταφύλλου  που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

     Με μια διάχυτη νοσταλγία αλλά και με σαρκασμό η γνωστή συγγραφέας υπογράφει μια ιστορία για το παρελθόν, την απώλεια, τις αναμνήσεις, επικεντρωμένη στη Βία Βένετο ή αλλιώς Φωκίωνος Νέγρη.      Μια ιστορία διαποτισμένη από τη ροκ μουσική και τον ροκ τρόπο ζωής που μοιάζει να χάθηκε, αποτελεί όμως το προπύργιο  μιας κοινωνίας που ονειρεύτηκε την άνοιξη των πραγμάτων και δημιούργησε τον δικό της πολιτισμό.

    Το «Άκου το λιοντάρι» είναι το πορτρέτο μιας αθηναϊκής οικογένειας. Η ιστορία των Λεοντάρηδων μοιάζει με την ιστορία της γειτονιάς τους, της Φωκίωνος Νέγρη, που στη δεκαετία του 1960 και του 1970 ήταν γνωστή με το όνομα Βία Βένετο. Αργότερα, όλα πήγαν στραβά, σχεδόν όλα: οι Λεοντάρηδες χωρίστηκαν σε εχθρικές φατρίες και είχαν το μερίδιό τους σε πόνο, αρρώστια, λάθη κι απογοήτευση. Η Φωκίωνος Νέγρη παρήκμασε μαζί με τους Λεοντάρηδες. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, ο αιφνίδιος θάνατος του Ηλία φέρνει στη μνήμη των επιζώντων μια γιορταστική παιδική ηλικία –στο κέντρο της πόλης και μέχρι την πίστα των Go-karts στην αθηναϊκή Ριβιέρα– και όλες τις χαμένες ελπίδες της νιότης τους.

 






 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ