Το τελεσίγραφο, Sebastian Fitzek Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου , Διόπτρα

 

     Στη σειρά της αστυνομικής λογοτεχνίας των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ έχει ενταχθεί ο καταξιωμένος συγγραφέας Sebastian Fitzek. Ο Sebastian Fitzek γεννήθηκε στη Γερμανία, ζει στο Βερολίνο και είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη χώρα του και όχι μόνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η Θεραπεία, κυκλοφόρησε το 2006 κι έγινε αμέσως best seller. Έκτοτε τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες κι έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Τα βιβλία του στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα  και είναι: Το Δέμα (Βραβείο Κοινού στα Public Awards 2019 για το Καλύτερο Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα), Η Θεραπεία, Η θέση 7Α, Το πείραμα, Ο τρόφιμος, Πείραμα μνήμης, Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα, Αναλφάβητος, Μάτια I: Ο συλλέκτης και Μάτια ΙΙ: Ο κυνηγός.

     Το νέο του έργο (Νο 1 Best seller και Best seller  της χρονιάς για το 2021 στη Γερμανία) με τίτλο Το τελεσίγραφο κυκλοφόρησε, σε μετάφραση Δέσποινας Κανελλοπούλου, φέτος τον Μάρτιο και είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα «σε όσους έχουν τον φόβο μόνιμο συνοδοιπόρο τους».

Ο ίδιος ο συγγραφέας άλλωστε σημειώνει στην αρχή του έργου:

«Αυτή η ιστορία πραγματεύεται το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ενός μαζικού εγκλήματος για το οποίο ελάχιστα γίνεται λόγος στην κοινωνία μας. Οι περιγραφές ενδέχεται να προκαλέσουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σε άτομα που έχουν βιώσει, ή εξακολουθούν να βιώνουν, ενδοοικογενειακή βία. Αν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές υποστήριξης και αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας»,

ενώ οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν φροντίσει να επισυνάψουν τα αντίστοιχα συμβουλευτικά κέντρα της χώρας μας, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών.

     [Δεν πίστευε ότι θα ένιωθε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο όχι, έπειτα από τα τόσα τραύματα που είχε υποστεί στα πιο ευαίσθητα σημεία του μωλωπισμένου κορμιού της, έπειτα από τα χτυπήματα στο πρόσωπο, στην πλάτη, στα νεφρά και στην κοιλιά, που την έκαναν να ουρεί αίμα για μέρες ολόκληρες, έπειτα από όλο τον πόνο που της είχε προκαλέσει με το λάστιχο του κήπου και το ηλεκτρικό σίδερο.[…] Εδώ και χρόνια, όσα συνέβαιναν στην κρεβατοκάμαρα ήταν συνδεδεμένα στο μυαλό της με τον πόνο και τον εξευτελισμό…]

               Κεντρική ηρωίδα η Κλάρα, σύζυγος και μητέρα. Κάποιο βράδυ καλεί σε μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας και αρχίζει να συνομιλεί με τον Τζούλς Τάνμπεργκ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει τον φίλο του, αυτόν που πραγματικά είχε υπηρεσία εκείνη τη νύχτα. Είναι πολύ φοβισμένη αφού κάποιος της έχει δώσει την ημερομηνία θανάτου της. Και αυτή η ημερομηνία απέχει μόλις λίγες ώρες. Ένα μεγάλο τηλεφώνημα γίνεται η αρχή ενός ψυχολογικού θρίλερ που κόβει την ανάσα.

Αν ξέρεις την ώρα του θανάτου σου,

έχεις κιόλας αρχίσει να πεθαίνεις…

Οι δυο ήρωες θα νιώσουν ότι αντιμετωπίζουν παράλληλα προβλήματα στη ζωή τους. Παράλληλες ζωές. Η ζωή της Κλάρα που βιώνει μια τοξική και κακοποιητική σχέση και η ζωή του Τζούλς ο οποίος έχει ήδη υποστεί μεγάλο ψυχικό τραύμα από την απώλεια της γυναίκας του και του παιδιού του.  Ο Τζούλς θα συναισθανθεί τη θλιβερή περίπτωση της Κλάρας και δεν θα διστάσει να βάλει τον εαυτό του σε κίνδυνο για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους της.

Ανάμεσα στους δύο ήρωες θα αναπτυχθεί μια μοναδική και δυναμική σχέση, χωρίς να έχουν γνωριστεί, μέσα από μια τηλεφωνική γραμμή που γίνεται το καταφύγιό τους. Καθώς τα κεφάλαια εναλλάσσονται ο αναγνώστης μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα για την Κλάρα και τη ζωή της, για τον Τζουλς και τη ζωή του.

     Ποιος όμως είναι αυτός που σκορπά τον πανικό αφήνοντας στα μελλοντικά θύματά του σημειώματα με την ακριβή ημερομηνία θανάτου τους; Ποια είναι η αλήθεια; Και πώς θα καταφέρουν οι δυο ήρωες να τα βγάλουν πέρα σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο;

         [… Έσκυψε πάνω από το λάπτοπ του, όπου ήταν εγκατεστημένο το λογισμικό μέσω του οποίου γινόταν η κλήση, και δυνάμωσε την ένταση. Εξακολουθούσε να ακούει τη φωνή του παρουσιαστή από την τηλεόραση. Αν δεν κατάφερνε να βρει σύντομα το τηλεχειριστήριο, η μόνη του επιλογή θα ήταν να τη βγάλει από την πρίζα.

«Βρεθήκαμε σε μεγάλο δίλημμα εάν έπρεπε να σας δείξουμε ξανά τις αυθεντικές εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος, και μάλιστα χωρίς μωσαϊκό. Όμως αυτές οι λήψεις είναι το μοναδικό στοιχείο που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι Αρχές για τον επονομαζόμενο Δολοφόνο του Ημερολογίου. Όπως βλέπετε...» […]«...ο αριθμός 1, τον οποίο έγραψε ο δράστης στον τοίχο μετά τον πρώτο φόνο του, είναι κυματιστός στο πάνω μέρος και, με λίγη φαντασία, θυμίζει ιππόκαμπο. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε εσάς, τους τηλεθεατές μας, και σας ρωτάμε: Μήπως αναγνωρίζετε τον γραφικό χαρακτήρα; Μήπως τον έχετε ξαναδεί κάπου; Αν έχετε πληροφορίες...» Ο Τζουλς κοκάλωσε…]

     Ένα δυνατό και σκληρό έργο για γερά νεύρα που στοχεύει κατευθείαν στον ψυχισμό των αναγνωστών και το αναστατώνει με μαεστρία, γραμμένο με τη γνωστή αφηγηματική τεχνική του Fitzek που ξέρει να παίζει με το μυαλό και τη ψυχή του αναγνώστη με επιδεξιότητα. Μικρά κεφάλαια, δυνατοί διάλογοι και έντονη κινηματογραφική γραφή. Αγωνία και ένταση και συνεχείς ανατροπές που κάνουν την πλοκή του μυθιστορήματος εξαιρετικά δυνατή και ενδιαφέρουσα από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.

     Ο συγγραφέας για μια ακόμα φορά, κάνει εξαιρετική δουλειά και το βέβαιο είναι πως πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα. Η μετάφραση της  Δέσποινας Κανελλοπούλου δίνει ένα μεστό ελληνικό κείμενο που διατηρεί την τεταμένη ατμόσφαιρα της αφήγησης με επιτυχία.

Μια σκοτεινή, εναγώνια αφήγηση μιας τρομακτικής και μυστηριώδους ιστορίας που τοποθετεί δικαίως τον Fitzek στην κορυφή του συγκεκριμένου είδους και υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις.

 

 

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ