«Η Γερμανίδα» Λίλι Γκράχαμ, μετάφραση Νοέλα Ελιασά, εκδόσεις. Μίνωας.

      Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα. Η Λίλι Γκράχαμ, η συγγραφέας του εμβληματικού μυθιστορήματος Το παιδί του Άουσβιτς, επανέρχεται με ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται και πάλι στη ναζιστική τραγωδία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχής γενομένης στο Αμβούργο του 1938.

Όταν η δεκαπεντάχρονη Άστα και ο αδελφός της επιστρέφουν από το σχολείο θα μάθουν ότι οι ναζί έχουν πάρει τους γονείς τους και πως κινδυνεύει και η δική τους ζωή. Ο κόσμος των δύο παιδιών καταρρέει μονομιάς. Η φυγή είναι μονόδρομος για αυτά. Και η αγωνία μεγαλώνει για το πώς θα καταφέρουν να περάσουν στη Δανία, γεγονός απαγορευμένο και ως εκ τούτου εξαιρετικά επικίνδυνο. 

Η αναγνωστική αγωνία κορυφώνεται καθώς αρχίζει το ταξίδι σε μια άγνωστη χώρα, εκεί όπου υπάρχει ο μοναδικός τους συγγενής. Τα δυο παιδιά δε θα καταφέρουν να παραμείνουν μαζί, καθώς ο Γιούργκεν θα πέσει στα χέρια των φρουρών. Η Άστα θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της όταν καταλάβει ότι η ζωή την έχει χωρίσει αυτή τη φορά από τον δίδυμο αδελφό της και η ζωή του διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο.

 

     [… «Ένας φίλος της είχε βιβλιοπωλείο. Τον σκότωσαν» ψιθύρισε η Έσθερ στα δίδυμα, και η αγριότητα αυτής της πράξης τους χτύπησε σαν χαστούκι.

«Τόσο πολλά γυαλιά, τόσο πολύ αίμα» είπε ο Χέρσελ θλιμμένος. «Νύχτα των κρυστάλλων… έτσι την αποκαλούν εξ αιτίας των σπασμένων τζαμιών- και των κατεστραμμένων ζωών…]

 

     Η συγγραφέας σκάβει βαθιά στην ψυχή της Άστας και φέρνει στο φως όλα εκείνα τα επώδυνα συναισθήματα που ταλάνισαν τους ανθρώπους της εποχής και κατακρεούργησαν τη ζωή τους. Καταφέρνοντας να αποτυπώσει σε βάθος κάθε λεπτομέρεια δημιουργεί μια ατμόσφαιρα σπαρακτική και επικεντρώνεται σε μια εποχή που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας για πάντα.

     Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσει κανείς.


«Πήραν τους γονείς μας. Και αν πάμε σπίτι, οι ναζί θα πάρουν κι εμάς».
Αμβούργο 1938
Η δεκαπεντάχρονη Άστα επιστρέφει σπίτι από το σχολείο μαζί με τον δίδυμο αδελφό της Γιούργκεν. Μια συνάδελφος από την κλινική όπου εργάζεται η μητέρα τους τους προειδοποιεί ότι οι Γερμανοί στρατιώτες πήραν με τη βία τους γονείς τους και τους συμβουλεύει να κρυφτούν. Καταρρακωμένη από την απώλεια των γονιών της, η Άστα ξέρει ότι πρέπει να δραπετεύσουν. Τα δύο αδέλφια αναγκάζονται να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Γερμανία στη Δανία, για να φτάσουν στον μοναδικό εν ζωή συγγενή τους, τη θεία Τρίνε, μια γυναίκα που γνωρίζουν ελάχιστα.
Στριμωγμένη μέσα σε ένα φορτηγό με άλλους πρόσφυγες, η Άστα προσεύχεται για ένα θαύμα. Η διέλευση των συνόρων είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο. Όταν οπλισμένοι φρουροί με άγρια σκυλιά πιάνουν τον Γιούργκεν και η Άστα ξεφεύγει, το μόνο που της μένει είναι να γαντζωθεί από την ελπίδα. Κάποτε θα ξαναβρεί τον δίδυμο αδερφό της, το άλλο της μισό. Όποιο κι αν είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει...
Η συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης δύο εφήβων σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας,
που όλοι οφείλουμε να θυμόμαστε. 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ