«Το ημερολόγιο της Βέριτι», Colleen Hoover μετάφραση Νέλλα Γιατράκου, εκδόσεις Διόπτρα

Η διάσημη και πολύ επιτυχημένη συγγραφέας Colleen Hoover έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα και νουβέλες, τα οποία έχουν αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των New York Times κι έχουν γίνει παγκόσμια best sellers. Ζει στο Τέξας και είναι ιδρύτρια του The Bookworm Box, μιας αφιλοκερδούς συνδρομητικής υπηρεσίας και ενός βιβλιοπωλείου στο Sulphur Springs του Τέξας.

     Πριν από ένα χρόνο, οι εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, κυκλοφόρησαν το βιβλίο της με τίτλο «Τελειώνει με εμάς», που δικαίως κέρδισε τις καρδιές των αναγνωστών. Φέτος τον Μάιο, κυκλοφόρησε «Το ημερολόγιο της Βέριτι»  σε μετάφραση  Νέλλας Γιατράκου.

     […Ακούω το κρακ του κρανίου του πριν το αίμα του με πιτσιλίσει παντού.    

      Μου ξεφεύγει μια πνιχτή κραυγή και οπισθοχωρώ γρήγορα προς το πεζοδρόμιο. Το τακούνι μου πιάνεται στο κράσπεδο και αρπάζομαι από τον στύλο ενός σήματος που λέει Απαγορεύεται η Στάθμευση για να μην πέσω.   Μέχρι πριν από λίγα δευτερόλεπτα ο άντρας στεκόταν μπροστά μου. Περιμέναμε μαζί με άλλους στη διάβαση να γίνει πράσινο το φανάρι για να περάσουμε, αλλά εκείνος βιάστηκε με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει ένα φορτηγό. Όρμησα μπροστά σε μια προσπάθεια να τον σταματήσω, αλλά τα χέρια μου άρπαξαν το κενό καθώς εκείνος έπεφτε κάτω. Έκλεισα τα μάτια μου πριν δω τις ρόδες να συνθλίβουν το κεφάλι του, αλλά το άκουσα να σκάει σαν τον φελλό της σαμπάνιας που πετάγεται…]

     Η Hoover σε αυτό της το βιβλίο έχει ως κεντρική ηρωίδα της τη Λόουεν, μια συγγραφέα η οποία, σε αντίθεση με την ίδια, είναι έτοιμη να καταστραφεί. Τίποτα δεν πηγαίνει καλά στη ζωή της, η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη και η συγγραφέας είναι έτοιμη να παραιτηθεί από όλα και να συνεχίσει τη ζωή της μακριά από τα όνειρά της. Ωστόσο, εντελώς απρόσμενα θα δεχτεί μια απίστευτη πρόταση, όταν ο Τζέρεμι Κρόφορντ, σύζυγος της πολύ επιτυχημένης συγγραφέα Βέριτι, η οποία είχε ένα σοβαρό τροχαίο, της ζητά να τελειώσει η ίδια την αυτοβιογραφία που έγραφε η γυναίκα του.

     […«Η Βέριτι είναι η συγγραφέας μιας πολύ επιτυχημένης σειράς που δεν θα θέλαμε να μείνει ατελής», συνεχίζει η Αμάντα. «Σκοπός μας είναι να βρούμε μία συγγραφέα που θα αναλάβει την ολοκλήρωση της σειράς, τις περιοδείες, τα δελτία Τύπου και οτιδήποτε άλλο θα έκανε κανονικά η Βέριτι. Θα την παρουσιάσουμε ως συν-συγγραφέα με ένα δελτίο Τύπου και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε κατά το δυνατόν την ιδιωτικότητα της Βέριτι».  Περιοδείες; Δελτία Τύπου;

Ο Κόρι με κοιτάζει. Ξέρει ότι έχω πρόβλημα με αυτά. Πολλοί συγγραφείς διαπρέπουν στην αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες, αλλά εγώ είμαι τόσο αδέξια, που φοβάμαι ότι αν με γνωρίσουν οι αναγνώστες μου, θα πάψουν να ασχολούνται με τα βιβλία μου μια και καλή. Έκανα μόνο μια παρουσίαση και δεν είχα κοιμηθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Όσο υπέγραφα βιβλία ήμουν τόσο φοβισμένη, που δυσκολευόμουν να μιλήσω. Την επόμενη μέρα έλαβα ένα μέιλ από μία αναγνώστρια που έλεγε ότι της συμπεριφέρθηκα σαν ψωνισμένη μέγαιρα και δεν θα ξαναδιαβάσει ποτέ βιβλίο μου. Γι' αυτό μένω σπίτι και γράφω. Νομίζω ότι η εντύπωση που έχουν οι αναγνώστες για εμένα είναι καλύτερη από την πραγματικότητα...]

 

     Αν και πιστεύει ότι φτάνοντας η Λόουεν στο σπίτι του Κρόφορντ, θα καταφέρει να ταξινομήσει τις σημειώσεις της Βέριτι, ποτέ δε θα μπορούσε να φανταστεί πόσο διαφορετική θα γίνει η ζωή της από τη στιγμή που θα βρει και θα αρχίσει να διαβάζει το ημερολόγιο της Βέριτι, αυτό που κανείς δε θα διάβαζε, σχεδόν την ίδια την αυτοβιογραφία της. Σκοτεινές σκιές εισβάλλουν στη σκέψη της όταν αρχίσει να ανακαλύπτει τραγικές αλήθειες για τη Βέριτι. Μια ζοφερή ατμόσφαιρα ξετυλίγεται γύρω της την ίδια στιγμή που αναφαίνεται ένας νέος έρωτας.

     Η Hoover παγιδεύει τη Λόουεν σε μια άβυσσο αποκαλύψεων και μαζί τον αναγνώστη της σε μια ευφάνταστη ιστορία που θα τον συγκλονίσει με τις ανατροπές, θα τον συγκινήσει και θα τον αφήσει με ένα συναίσθημα κάθαρσης όταν το βιβλίο φτάσει στην τελευταία του σελίδα.

     Ένα δυνατό μυθιστόρημα πρωτοπρόσωπης αφήγησης, που δε θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί απόλυτα σε συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Ψυχολογικό θρίλερ, ρομαντικό μυθιστόρημα μυστηρίου, crime book ή ακόμα και ρομαντικό- ερωτικό θρίλερ; Με κινηματογραφική πλοκή, ανατριχιαστική ίσως και λίγο γοτθική ατμόσφαιρα, έντεχνες ανατροπές και ένα φινάλε που είναι ό,τι ακριβώς δε θα περίμενες να συμβεί γιατί φαίνεται πως υπήρχε μια ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια. Στο βιβλίο η συγγραφέας δε φοβάται να αγγίξει και σοβαρά κοινωνικά θέματα. Η χρήση ουσιών, η παιδική κακοποίηση, η βία, η άμβλωση και οι ψυχικές ασθένειες είναι μερικά από τα κοινωνικά προβλήματα που θίγει.

      H συγγραφέας για μια ακόμα φορά, κάνει εξαιρετική δουλειά κρατώντας τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα, κάνοντας τον να μαντεύει και να νομίζει ότι τα έχει καταλάβει όλα και όμως στην πορεία τα βλέπει όλα να ανατρέπονται. Το βέβαιο είναι πως είναι ένα δυνατό ανάγνωσμα που θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος. 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ