Ειρήνη Βαρδάκη

     Η Ειρήνη Βαρδάκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον κλασσικό χορό και τον αθλητισμό. Εργάζεται στο χώρο της υγείας, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εγκληματολογία. Στα μυθιστορήματα της το έγκλημα έρχεται σε ένα ιδιάζον γκρο πλαν, με το ψυχολογικό θρίλερ να αποκαλύπτει διαρκώς νέες, διαφορετικές πτυχές του.

Έργα της είναι τα: ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ, ΤΟ Ρ ΤΗΣ ΕΡΩΜΕΝΗΣ, ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ & ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Bell. Η ΖΩΝΗ 5 είναι το έκτο της μυθιστόρημα και το δεύτερο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, και είναι η αφορμή για την συνέντευξη που ακολουθεί και που πρόθυμα η συγγραφέας μας παραχώρησε.


                                                                        Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


 

-Η «Ζώνη 5», το νέο σας βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι μια δυστοπική ιστορία, κατά την ανάγνωση της οποίας ο αναγνώστης εισέρχεται μαζί με την ηρωίδα στη Ζώνη 5 και εκεί θα γνωρίσει έναν παράλληλο κόσμο. Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε έναν τέτοιο κόσμο και να παρασύρετε εκεί τον αναγνώστη σας;

Όλα ξεκινούν από την ιδέα και την ανάγκη σου να την κυνηγήσεις. Κυνήγησα έξυπνα, ίσως και εμμονικά, το κάτι διαφορετικό, το καινοτόμο. Έπειτα, για να σε ακολουθήσει ο αναγνώστης σε όλο αυτό, χρειάζεσαι ένα πανίσχυρο όπλο. Το δικό μου όπλο, από το ξεκίνημά μου έως και τώρα, είναι η τέχνη της αποπλάνησης. Δεν με ενδιέφερε ποτέ να ξαφνιάσω ή να εντυπωσιάσω τους αναγνώστες, το μόνο που ήθελα ήταν να τους αποπλανήσω… στον δικό μου κόσμο.

 

-Πώς θα ήταν στην πραγματικότητα ένας κόσμος όπου θα απαγορευόταν η θλίψη, το δάκρυ, ο πόνος και η μνήμη του;

Σκεφτείτε έναν ολόφωτο παράδεισο γεμάτο απαγορευμένους καρπούς. Σκεφτείτε και μια κόλαση όπου όλα επιτρέπονται. Στη Ζώνη 5 ο καθένας θα βρει το δικό του εισιτήριο.

 

Είναι η Ζώνη 5 ένας κόσμος όπου ζωντανεύουν εντέλει οι εφιάλτες των ανθρώπων που εισέρχονται εκεί;

Ζωντανεύουν τα όνειρα μαζί με τις σκιές τους. Ζωντανεύει το γέλιο σε κάθε του μορφή, χαρούμενη, αλλόκοτη, σπαρακτική, παραληρηματική. Ζωντανεύει το άπειρο και το απόλυτο χάος. Ένας μεγεθυντικός φακός είναι η Ζώνη 5, που εστιάζει στα πιο μύχια κομμάτια της σκέψης σου.

 

-Το βιβλίο λειτουργεί σαν μια δυστοπική αλληγορία, στην οποία αυτό που αναφαίνεται τελικά είναι ο αγώνας του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος. Πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσετε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας σήμερα μέσα από μια τόσο ανατρεπτική ιστορία;

Το ανέφερα και στον Μέντορα πέρσι, για μένα η αλήθεια ποτέ δεν είναι μόνο μία, γι’ αυτό και δεν υπάρχει. Αν θες, λοιπόν, να κάνεις μια απόπειρα να αποτυπώσεις τα κομμάτια της πραγματικότητας, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε είδους ανατροπή. Οι αληθινοί καθρέφτες δεν υπάρχουν. Γιατί σε τέτοιο κάτοπτρο δεν θα κοιτιόταν ποτέ κανείς.

 

Όλα τα βιβλία σας γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Πώς εισπράττει μια νέα συγγραφέας την επιτυχία αυτή και τι ευθύνες δημιουργεί απέναντι στα επόμενα έργα της μια επιτυχία;

Το μέγεθος της ευθύνης είναι αντίστοιχο με εκείνο της ιστορίας σου. Τίποτα δεν πήρα αψήφιστα. Είμαι από εκείνες που σπάνε τα στομάχια τους, που θυσιάζουν τα πάντα για να δώσουν μια δυνατή ιστορία. Το αν τελικά θα πετύχει είναι κάτι άλλο.

 

Το βιβλίο σας αρχίζει με τη ρήση του Γούντι Άλεν «Αν υπάρχει Θεός, ελπίζω να έχει μια καλή δικαιολογία». Πώς επιλέξατε αυτή τη συγκεκριμένη φράση;

Μα στ’ αλήθεια, έχετε ακούσει ποτέ πιο σπαρακτική φράση; Πιο γήινη, πιο πανανθρώπινη;

 

-Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο συγγραφέα που θα ήθελε να μπει στον χώρο του βιβλίου και μάλιστα του δυστοπικού;

Δεν δίνω συμβουλές. Τις αφήνω στους σοφότερους και στους πολύ πιο καταξιωμένους από εμένα. Αν τολμούσα να πω κάτι αυτό θα ήταν «Μη γίνεις σαν εμένα. Γίνε χίλιες φορές καλύτερος».

 

-Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε και με άλλο λογοτεχνικό είδος;

Μένω πιστή στο crime. Το δυστοπικό κομμάτι δεν το θεώρησα απιστία – μα ακόμα κι αν είναι… σίγουρα θα το ξανάκανα.

 

Ευχαριστώ από καρδιάς για την τόσο ενδιαφέρουσα κουβέντα μας.


«Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ.

Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση.

Εδώ απαγορεύΟΝται το δάκρυ και το μαύρο χρώμα.

Εδώ απαγορεύΟΝται ο πόνος και η μνήμη του».

Η ιστορία της γυναίκας που πέρασε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ για να ανταμώσει ξανά το παιδί της. Η μόνη της αποστολή είναι να μη δακρύσει, να μη λυγίσει ό,τι κι αν αντικρίσουν τα μάτια της.

Και ίσως να τα καταφέρει… Αρκεί να πάψει να ψιθυρίζει τα βράδια πως άλλο βασανιστήριο δεν γνώρισε πέρα από κείνο της φωνής του.

 

Η Ειρήνη Βαρδάκη με το νέο της βιβλίο μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο παράλληλο, εκεί όπου όλα θυμίζουν έντονα το σήμερα…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ