«Η ετυμηγορία του Καραβάτζο», Μάρκο Ντε Φράνκι, Εκδόσεις Πατάκη

[ Με λένε Βαλεντίνα Μέντιτσι, είμαι η νεότερη αστυνόμος της Κεντρικής Επιχειρησιακής Μονάδας και αυτή είναι η πρώτη μου πραγματική έρευνα. Και κινδυνεύει να είναι και η τελευταία της ζωής μου. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πέσει σε ένα τόσο μαύρο, τόσο βαθύ πηγάδι και να ελπίζει πως θα ξανανέβει στην επιφάνεια άθικτος].

     Το αστυνομικό μυθιστόρημα Η ετυμηγορία του Καραβάτζο του Ιταλού συγγραφέα  Μάρκο Ντε Φράνκι εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Μαρίας Οικονομίδου.

     Ο Μάρκο Ντε Φράνκι (Ρώμη, 1962) ονειρευόταν από παιδί να γίνει συγγραφέας με την ίδια ένταση που επιθυμούσε να γίνει ερευνητής. Πράγματι, ήταν αστυνόμος Α΄ στην Κεντρική Επιχειρησιακή Μονάδα, το αντίστοιχο ιταλικό ερευνητικό γραφείο του FBI. Ζει στην Πίζα και στο Λιβόρνο με τη σύζυγό του Ντέμπορα και τα δύο τους παιδιά. Οι εμπειρίες του υπήρξαν καθοριστικές για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, Η ετυμηγορία του Καραβάτζο (Εκδόσεις Πατάκη, 2023), που κυκλοφόρησε με εξαιρετική επιτυχία στην Ιταλία το 2022 και μεταφράζεται ήδη στα γερμανικά, στα ισπανικά, στα γαλλικά, στα ολλανδικά, στα πολωνικά, στα λιθουανικά και στα ρουμανικά.

       Αγωνιώδες αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ το πρώτο έργο του Μάρκο Ντε Φράνκι. Μια συναρπαστική τριτοπρόσωπη αφήγηση και μια δομή που δεν θα λέγαμε ότι είναι απλά γραμμική, αφού είναι γεμάτη ανατροπές. Ο συγγραφέας ωστόσο καταφέρνει να διαχειριστεί άρτια τους ρυθμούς ενός θρίλερ που διαδραματίζεται στην Ιταλία, καταθέτοντας μια σχολαστική αστυνομική έρευνα, γεμάτη σασπένς και ανατροπές.

Η νεαρή Βαλεντίνα Μέντιτσι, αστυνόμος της Κεντρικής Υπηρεσιακής Μονάδας ου αναλαμβάνει την πρώτη της έρευνα και ο Φάμπιο Κόστα, ένας ξεπεσμένος αστυνόμος με σκοτεινό παρελθόν, εξορισμένος σε ένα μικρό επαρχιακό τμήμα, καλούνται να λύσουν μια ιστορία που κρύβει κάτι πραγματικά τρομερό.

     Ο Φόσκο, ένα δωδεκάχρονο παιδί  βρέθηκε να τρέχει γυμνό μέσα στη νύχτα σ’ έναν επαρχιακό δρόμο της Τοσκάνης, υποστηρίζει ότι τον απήγαγαν αλλά κατάφερε να το σκάσει τρέχοντας στα χωράφια. Και ο Αντρέα ζουν μακριά ο ένας από τον άλλο, δε γνωρίζονται, δε φαίνεται να τους συνδέει τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό και θα μπορούσαν να είναι δίδυμοι. Αυτοί οι δυο ήρωες αποτελούν την πυρηνική ουσία μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ιστορίας.

     Ο Μάρκο Ντε Φράνκι καταφέρνει να μας κάνει να ξεχάσουμε τους κλασικούς επιθεωρητές αστυνομικών μυθιστορημάτων με τη δημιουργία της Βαλεντίνα. Να ξεχάσουμε τα σκανδιναβικά σκηνικά και τις συνηθισμένες έρευνες φόνων και εξαφανίσεων. Αφού καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί και να θέλει να «σώσει» την ίδια την κεντρική ηρωίδα σε αυτήν την πρώτη καταστροφική και συνάμα σκοτεινή έρευνα της. Με μια περίτεχνη πλοκή που δεν δίνει το περιθώριο προβλέψεων στον αναγνώστη, το έργο θα εγκλωβίσει τον αναγνώστη στις σελίδες του, στα εγκλήματα που το ένα διαδέχεται το άλλο, στις απορίες και τα αινίγματα για τα κίνητρα του ενόχου, στο αίμα και τον θάνατο που καραδοκεί πριν τη λύση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης.

     Μικρά κεφάλαια, μερικές φορές πολύ σύντομα, που όχι μόνο δεν κουράζουν τον αναγνώστη αλλά βοηθούν στη γρήγορη ανάγνωση του βιβλίου, εστιάζουν σε μια σειρά από φόνους που την ανατροπή διαδέχεται μια επόμενη σε κάθε σελίδα.

     Ένα αξιοδιάβαστο αστυνομικό έργο της Ιταλικής πεζογραφίας.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ