Το σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ - Simon Mockler Εκδόσεις Κλειδάριθμος

     Τον συγγραφέα Simon Mockler σύστησαν στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο οι εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ με την έκδοση του πρώτου του έργου,  με τίτλο  Το σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ, σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου,

     Ο Σάιμον Μόκλερ εργάστηκε ως καλλιτέχνης, μουσικός, δάσκαλος, δημόσιος υπάλληλος και ως διαφημιστής. Είναι συγγραφέας της παιδικής σειράς Beatrix the Bold, που έχει εκδοθεί από την Piccadilly Press. Το Σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

     […Η εκτιμώμενη ημερομηνία της πυρκαγιάς είναι η 2η Δεκεμβρίου. Οι τρεις άντρες είχαν παγιδευτεί στη βάση για επτά μέρες. Όταν έφτασε η ομάδα διάσωσης, η φωτιά ακόμα σιγόκαιγε. Μετά από εξέταση των μεταλλικών ταυτοτήτων τους, τα δύο πτώματα αναγνωρίστηκαν ως ο δρ Όουεν Στίγκλιτς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, και ο λοχίας Χένρι Κάρβελ. Η πιθανή αιτία θανάτου είναι ένας συνδυασμός ασφυξίας και σοβαρών εγκαυμάτων. Ο στρατιώτης Κόνορ Μέρφι εντοπίστηκε εκτός του χώρου με σοβαρά τραύματα στα χέρια και στο πρόσωπο, σε σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση. Μεταφέρθηκε στην αμερικανική αεροπορική βάση της Τούλι, 225 χιλιόμετρα δυτικά και μετά διακομίστηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ της Ουάσινγκτον…]

     Ο Τζακ Μίλερ, ψυχίατρος και εξωτερικός  συνεργάτης της CIA θα κληθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, για να εξετάσει και να πάρει συνέντευξη μέσω συνεδρίας από τον μοναδικό επιζώντα από μια πυρκαγιά σε μια εγκαταλελειμμένη και άκρως απόρρητη υπόγεια στρατιωτική βάση της παγωμένης Γροιλανδίας. Μια αρκτική καταιγίδα που κράτησε επτά ημέρες, παγίδευσε τους τρεις τελευταίους στρατιώτες στη στρατιωτική βάση  και όταν μια ομάδα διάσωσης τους πλησιάσει θα ανακαλύψει ότι οι δύο από αυτούς είναι νεκροί και ο τρίτος, βαριά τραυματισμένος και μοναδικός επιζών, ο Κόνορ Μέρφι που όμως δεν θυμάται τίποτα για το τι συνέβη.

Ο Τζακ, με τις πληγές του από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ακόμα ανοιχτές, θέλει πραγματικά να τον βοηθήσει για να θυμηθεί. Παράλληλα όμως, ενημερώνεται από την υπηρεσία ότι ένας από αυτούς τους 3 στρατιώτες ήταν πράκτορας των Σοβιετικών. Έτσι θα πρέπει να στραφεί όχι μόνο στο παρελθόν αυτών των στρατιωτών αλλά και στην ίδια την ιστορία αυτής της στρατιωτικής βάσης. 

      […Μπορούσες να δεις μόνο ένα στιγμιότυπο και όλα όσα ήταν σχετικά με αυτό, αλλά δεν ήξερες τι σχέση είχε εκείνη η στιγμή με όλες τις υπόλοιπες. Ήταν επικίνδυνο να υποθέτεις πολλά για έναν άνθρωπο, βασιζόμενος μόνο σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Άνοιξε το αρχείο καταγραφής πτήσεων της βάσης. Άρχισε να κρατάει σημειώσεις για να οργανώσει τη συζήτηση που θα έκανε με τον Κόνορ. Όταν ξανακοίταξε το ρολόι, είχε πάει 8:45 π.μ., ο λαιμός του ήταν πιασμένος και ένιωθε τη γλώσσα του σαν ψόφιο ποντίκι στο στόμα του. Φόρεσε το σακάκι του, έδεσε αδέξια το λουράκι του ρολογιού του και πήρε το σημειωματάριο. Επτά μέρες αρκτικής θύελλας. Οι τρεις τους παγιδεύτηκαν στη βάση. Οι δύο σκοτώθηκαν. Ο Κόνορ επιβίωσε, αλλά λέει ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη. Σίγουρα λέει ψέματα, σκέφτηκε ο Τζακ...]

     Ο Τζακ θα ξεκινήσει από το γεγονός ότι ο Κόνορ φαίνεται να μην λέει αλήθεια. Κάτι ξέρει-θυμάται; Κάτι κρύβει; Και είναι έτσι; Είναι ένας ιστός από ψέματα αυτός που έχει μπλεχτεί ο Κόνορ ή είναι ψυχολογικά παιχνίδια του μυαλού του μετά το συμβάν; Καλύπτει κάτι ή αδυνατεί πράγματι να συνεργαστεί; Και ο Τζακ; Πώς θα βρει την αλήθεια; Μονόδρομος η επίσκεψη του στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Άραγε θα καταφέρει να αποκαλύψει την αλήθεια;

     Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το ευφάνταστο και πρωτότυπο εύρημα να ψάχνει την αλήθεια ένας ψυχίατρος και όχι ένας επιθεωρητής, όπως συνηθίζεται, καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να τον ακολουθεί σε μια αληθινά δύσκολη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, βήμα το βήμα, τόσο παρακολουθώντας το μυαλό του στρατιώτη και τις μύχιες σκέψεις του, όσο και  από τα συνολικά στρατιωτικά δεδομένα. Όλα αυτά μέσα σε ένα σκηνικό φόβου, στην άκρη του κόσμου, σε ένα σκηνικό με θανατηφόρες παγωμένες καιρικές συνθήκες.

     Σαράντα έξι τα κεφάλαια που συνθέτουν το πάζλ αυτού του ιστορικού ψυχολογικού, στρατιωτικού και κατασκοπικού θρίλερ. Μικρά κεφάλαια  που κάνουν τον αναγνώστη να γυρίζει τις σελίδες χωρίς σταματημό. Τριτοπρόσωπη αφήγηση με πλούσιους διαλόγους και διαλόγους από «απομαγνητοφωνήσεις» που συνοδεύουν ψυχιατρικές εκθέσεις. Γρήγορη ροή, καλοδουλεμένη και δύσκολη πλοκή  και μια μετάφραση από τη  Χριστίνα Σωτηροπούλου  πού κάνει τον Έλληνα αναγνώστη να νιώθει πως το έργο έχει γραφτεί στη γλώσσα του.

    Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι πρωτοεμφανιζόμενος με το πρώτο του μυθιστόρημα να προκαλεί μεγάλο αναγνωστικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα καλό, σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, ιστορικό θρίλερ. Η καλύτερη πρόταση για τους λάτρεις του είδους.

 

    

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ