Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

     O Γιάννης Αγγελής γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Κρήτης. Μετέπειτα ειδικεύτηκε στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, αποφοιτώντας από το κέντρο «Βίλχελμ Ράιχ» - Ελληνικό Ινστιτούτο νευροφυτοθεραπείας και ανάλυσης χαρακτήρα. Εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός, προσφέροντας συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες, ενώ αυτήν την περίοδο διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ως ψυχοθεραπευτής, παρέχοντας θεραπεία σε εφήβους και ενήλικες και επιπλέον δραστηριοποιείται στον συντονισμό ομάδων αυτογνωσίας.

Άρχισε να ασχολείται με το γράψιμο από το μαθητικά του χρόνια. Έχει βραβευτεί σε αρκετούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες ψυχολογίας και εν γένει κοινωνικού προβληματισμού. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, υπό την καθοδήγηση του Μισέλ Φάις.

     To νέο του έργο με τίτλο Γράμματα στην όχθη μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αγγελάκη και είναι η αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί. Από τις εκδόσεις Αγγελάκη κυκλοφορεί ακόμα το βιβλίο με τίτλο Το Πέταγμα.

 

1 Μιλήστε μας λίγο για την πορεία του βιβλίου από το πότε και τον τρόπο που γράφτηκε έως την έκδοση του από τις Εκδόσεις Αγγελάκη

     Κάθε συγγραφική μου προσπάθεια συμβολίζει μια προσωπική βουτιά που κάνω εντός του εαυτού μου, ώστε να απαντήσω σε διάφορα υπαρξιακά ερωτήματα που με απασχολούν εκείνη την περίοδo. Kάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε αυτή η ιστορία. Για να αφηγηθώ την συγκεκριμένη ιστορία χρησιμοποίησα την συγγραφική φόρμα της επιστολής, επηρεαζόμενος από ένα βιβλίο του Ρίλκε ‘’ γράμματα σε έναν νέο ποιητή. Η διαδικασία της έκδοσης δε με δυσκόλεψε ιδιαίτερα, διότι, συνεργάζομαι ήδη με τις εκδόσεις Αγγελάκη και ήταν θερμοί και ανοιχτοί να εκδώσουν το συγκεκριμένο βιβλίο. 

2 Ποια συναισθήματα επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της συγγραφής αυτού του βιβλίου γενικά, και πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να το ολοκληρώσετε;

     Τα συναισθήματα που επικρατούσαν ήταν αυτά της μελαγχολίας, της λύπης αλλά και της χαράς και της λύτρωσης, καθώς ο ήρωας καταφέρνει να διασχίσει το σκοτάδι του, χωρίς να διαλυθεί. Χρειάστηκα έναν χρόνο, ώστε να το ολοκληρώσω.

3 Και η πιο δύσκολη σκηνή του έργου για εσάς κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;

     Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν αυτή της συγχώρεσης. Όταν ο ήρωας συγχωρεί το άλλο πρόσωπο και κυρίως τον εαυτό του και είναι έτοιμος να αποκοπεί συνειδητά από το παρελθόν και να στραφεί σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

4 Πόσο σας βοήθησε η επαγγελματική σας ενασχόληση και οι σπουδές σας στην Κοινωνική Εργασία στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ;

     Οι σπουδές μου στην κοινωνική εργασία όξυναν τις κεραίες της ευαισθησίας μου και της παρατηρικότητάς μου, ώστε να κατανοήσω τις αγωνίες του ήρωα και να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο, όπως και για όλους μας, να κάνει μια νέα αρχή.

5 Και πόσο οι σπουδές σας στην ψυχοθεραπεία στη συγγραφική σας εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεση των ηρώων σας;

     Οι σπουδές στην ψυχοθεραπεία με βοήθησαν να κατανοήσω πως τα στοιχεία του χαρακτήρα συγκροτούν την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και λογοτεχνικού ήρωα, και να μπορώ να εμβαθύνω στα πραγματικά κίνητρα που τον ωθούν να πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

6 Ένας νέος άντρας πενθεί μετά τον χωρισμό του ύστερα από δέκα χρόνια γάμου. Είναι ο χωρισμός πράγματι ένα πένθος στη ζωή ενός ανθρώπου και πώς τον διαχειρίζεται τελικά ο ήρωάς σας.

     Είναι σίγουρα ένα πένθος. Ο ήρωας μου με αφορμή το χωρισμό κάνει μια ανασκόπηση της ζωής του, προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές του, να φροντίσει ουσιαστικά τον εαυτό του και να διώξει από την ζωή του, ότι πια δε του χρειάζεται.

7 Η Απώλεια, η αποδοχή ή η αγάπη είναι το μεγαλύτερο συναίσθημα στη ζωή ενός ανθρώπου;

     Είναι σίγουρα οι τρεις δάσκαλοι της ύπαρξης που συνδιαλεγόμαστε όλοι μαζί τους, είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι. Από τον τρόπο που γίνει αυτή η συνομιλία, θα εξαρτηθεί αν θα ζήσουμε μια ζωή που θα επικρατήσει η γαλήνη ή ένας ατελείωτος πόνος.

8 Ποια είναι τα πρωταρχικά υλικά με τα οποία δημιουργήσατε τον Γεράσιμο;

     Δημιουργήθηκε με τα υλικά της φθοράς, του πόνου αλλά και της επιθυμίας για αναγέννηση μέσα από τις στάχτες των λαθών του.

9 Σκέφτεστε ποτέ να ασχοληθείτε και με τη συγγραφή μυθιστορημάτων σύγχρονης λογοτεχνίας ή θα συνεχίσετε σε βιβλία «αυτοβελτίωσης», ευ ζην και ψυχολογίας; και αν ναι, ποιο είδος θα σας ενδιέφερε;

     Θα μου άρεσε να ασχοληθώ με μυθιστορήματα σύγχρονης λογοτεχνίας που εστιάζουν στα καίρια κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

10 Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι για το βιβλίο σας και να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά συγγραφικά σας βήματα;

     Αυτό που θα έλεγα για το βιβλίο και για όσους επρόκειτο να το διαβάσουν,  είναι πως προσπαθεί να δείξει μέσα από την πορεία του ήρωα, πως ο μοναδικός τρόπος να αντικρίσουμε το φως μας, είναι να πάρουμε το ρίσκο να βαδίσουμε μέσα στο προσωπικό σκοτάδι μας. Σχετικά με το μέλλον, γράφω ένα βιβλίο που η ιστορία του διαδραματίζεται στην εποχή του δημοψηφίσματος του 2015.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ