Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΙΤΣΙΚΟ ΑΟΓΙΑΜΑ, EKΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

«Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων είναι ένας ύμνος στις βιβλιοθήκες και στους βιβλιοθηκάριους, τους αφανείς ήρωες που με τις ευαίσθητες κεραίες τους αφουγκράζονται τις βαθύτερες ανάγκες των αναγνωστών, και φυσικά στα βιβλία, που όσο απρόσμενα κι αν βρεθούν στα χέρια μας, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν τη ζωή μας». 

     Στη σειρά της σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Πατάκη, προστέθηκε ένα σημαντικό  έργο Ιαπωνικής πεζογραφίας. Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων της Μίτσικο Αογιάμα, κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο σε μετάφραση Αγγελικής Τσέλιου.

   «Πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται σε μια μικρή βιβλιοθήκη του Τόκιο. Μια νεαρή πωλήτρια με όνειρο να πετύχει στη ζωή της στην πρωτεύουσα, ένας τριανταπεντάχρονος λογιστής που εργάζεται σε μια εταιρεία επίπλων και θέλει να ανοίξει μια δική του αντικερί, μια νέα μητέρα που έχασε τη δουλειά της σε ένα περιοδικό όταν γέννησε το παιδί της, ένας τριαντάχρονος άνεργος με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ταλέντο στη ζωγραφική κι ένας συνταξιούχος που θέλει να περνάει την ώρα του αναζητώντας ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. Η Σαγιούρι Κοματσί, η αινιγματική βιβλιοθηκάριος, μάλλον έχει την ικανότητα να «διαβάζει» πίσω από τις σκέψεις και τα λόγια των αναγνωστών, έτσι θα δώσει στον κάθε έναν αυτό που θα θεωρηθεί το κλειδί με το οποίο θα ανοίξουν δρόμους για την πραγματοποίηση των ονείρων τους. Θα τους προτείνει από ένα βιβλίο που απέχει πολύ από αυτό που είχαν στο μυαλό τους να διαβάσουν. Και τότε όλα αλλάζουν στη ζωή τους, καθώς ό,τι διαβάσουν θα γίνει εφαλτήριο για μια νέα αναζήτηση ζωής και θα τους βοηθήσει να φτάσουν στους στόχους τους.

     Είναι σίγουρο πως κάθε βιβλίο που έχει ως θεματογραφία το ίδιο το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες έλκει το αναγνωστικό κοινό, καθώς εμπίπτει στην ίδια τη μεγάλη του αγάπη, την αγάπη για το βιβλίο. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα υμνεί όχι μόνο τις βιβλιοθήκες αλλά και τους βιβλιοθηκάριους που κατευθύνουν τους αναγνώστες σε συγκεκριμένα βιβλία με σκοπό όχι μόνο το αναγνωστικό ταξίδι αλλά και τα μηνύματα που θα περάσουν μέσω αυτών και πιθανόν θα επηρεάσουν τη ζωή τους. Και παράλληλα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο σημαντικό είναι ένας βιβλιοθηκάριος να μπορεί να διακρίνει τον κατάλληλο αναγνώστη για ένα βιβλίο και το αντίστροφο.

     Χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια με πέντε κύριες αφηγηματικές φωνές, όσοι και οι χαρακτήρες του έργου, είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση που την κάνει άμεση και  καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μέσα από τους έξι κεντρικούς και άρτια σκιαγραφημένους ήρωες,  και να επισημάνει στον αναγνώστη την αξία του βιβλίου, της αγάπης για αυτό, της αναγνωστικής ανάγκης να υπάρχουν χώροι μικροί που αγαπούν το βιβλίο κυρίως όμως το πώς ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας.

         Ένα κοινωνικό και Feelgood μυθιστόρημα που θα σας συγκινήσει και θα σας χαρίσει στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ