ΛΑΘΟΣ ΜΕΡΟΣ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΓΜΗ – GILLIAN MCALLISTER Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

     Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, εξέδωσαν φέτος τον Οκτώβρη το έργο της GILLIAN MCALLISTER με τίτλο ΛΑΘΟΣ ΜΕΡΟΣ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΓΜΗ, σε μετάφραση ΜΑΡΙΑΣ-ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΑΜΙΑ, που είναι υποψήφιο για το βραβείο THEAKSTON OLD PECULIER στην κατηγορία CRIME NOVEL OF THE YEAR 2023 και υποψήφιο για το GOODREADS CHOICE AWARD 2022 ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ MYSTERY & THRILLER.

      Η Βρετανίδα Gillian McAllister (Τζίλιαν ΜακΆλιστερ, 1985) είναι η συγγραφέας επτά μυθιστορημάτων που έχουν μπει στις λίστες των μπεστ σέλερ των Sunday Times και New York Times. Τα βιβλία της περιλαμβάνονται στις επιλογές της λέσχης ανάγνωσης της Reese Witherspoon, της λέσχης ανάγνωσης Richard and Judy και της λέσχη ανάγνωσης του Radio 2. Το Λάθος μέρος, λάθος στιγμή είναι το έβδομο μυθιστόρημά της είναι υποψήφιο για το Theakston Old Peculier 2023 και αναμένεται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τη Sony Pictures.             Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

     […Το αίμα είναι πάρα πολύ. Τον ξαπλώνει στο δρομάκι της εισόδου και σκύβει από πάνω του κοιτάζοντας προσεκτικά. Ελπίζει να κάνει λάθος, μα είναι σίγουρη, για μια στιγμή μόνο, πως έχει φύγει από κοντά τους. Ο τρόπος με τον οποίο το κίτρινο φως χτυπάει τα μάτια του έχει κάτι εντελώς αλλόκοτο. Η νύχτα είναι ήσυχη· ύστερα από αρκετά λεπτά η Τζεν τρεμοπαίζει τα βλέφαρα κοιτάζοντας τον γιο της. […]η έκφρασή του ουδέτερη. Το μαχαίρι πέφτει από το χέρι του. Ακούγεται σαν καμπάνα εκκλησίας όπως το μέταλλο χτυπάει στο παγωμένο πεζοδρόμιο. Σκουπίζει το χέρι του στο πρόσωπο και το λεκιάζει με μια κηλίδα αίμα. Η Τζεν κοιτάζει την έκφρασή του. Ίσως να το μετάνιωσε, ίσως, πάλι, όχι. Δεν μπορεί να καταλάβει. Μπορεί να διαβάσει σχεδόν τους πάντες, μα ποτέ της δεν κατόρθωσε να διαβάσει τον Τοντ..]

     Ένα αστυνομικό και ψυχολογικό θρίλερ που αφηγείται σε τριτοπρόσωπη αφήγηση την ιστορία της Τζεν και του γιού της Τοντ. Η Τζεν περιμένει τον γιο της να γυρίσει και τον βλέπει να έρχεται. Μα εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έξω από το σπίτι τους, ο Τοντ δολοφονεί έναν άγνωστο άντρα. Θα συλληφθεί, θα τεθεί υπό κράτηση μα αρνείται την υπεράσπιση από δικηγόρο και θα κατηγορηθεί για φόνο.  Η Τζεν θα επιστρέψει στο σπίτι τους, στον χώρο που πια θεωρείται τόπος εγκλήματος και θα προσπαθήσει να κοιμηθεί. Αλλά κάποια στιγμή που ξυπνά, ο Τοντ δεν είναι υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα, ο Τοντ βρίσκεται στο σπίτι τους,  στο δωμάτιό του και δεν γνωρίζει για το έγκλημα. Τότε η Τζεν θα συνειδητοποιήσει ότι χρονικά βρίσκεται  μια μέρα πριν από το έγκλημα. Και κάθε φορά που κοιμάται και ξυπνάει, ξυπνάει και μια προηγούμενη ημέρα. Οι μέρες κινούνται προς τα πίσω και η Τζεν καλείται να ανακαλύψει τις κρυμμένες απαντήσεις που βρίσκονται σε κάποιο σημείο στο παρελθόν.

         Ένα ευρηματικό έργο αστυνομικής λογοτεχνίας, μια ιστορία ταξιδιού στον χρόνο,  με την αφήγηση του να εκκινεί από το παρόν στο παρελθόν δίνοντας τη δυνατότητα στη συγγραφέα να χτίσει την ιστορία της με έναν πρωτότυπο σχετικά τρόπο, δείχνοντας στον αναγνώστη τι συνέβη στο παρελθόν μέρα με τη μέρα, ώστε οι ήρωες να βιώνουν το σημερινό αποτέλεσμα.

     Μια αγωνιώδης ιστορία μέσα σε μία καλά δομημένη πλοκή, γεμάτη ανατροπές στην οποία είναι εμφανής ο αγώνας μιας μητέρας που απελπισμένα προσπαθεί να σώσει τον γιο της από μια τραγωδία που θα αλλάξει όλη του τη ζωή, μια ζωή χωρίς μέλλον γι’ αυτόν. Και οι αναγνώστες θα ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας αντίστροφα μέχρι να συνθέσουν το πάζλ από το τέλος προς την αρχή, έως την «Ημέρα συν ένα». Με το ερώτημα που αναφύεται να ζητά μιαν απάντηση, μπορεί κανείς να αλλάξει το παρόν αν είχε μια δεύτερη ευκαιρία στο παρελθόν ή νομοτελειακά όλα θα ξαναγίνονταν κατά τον ίδιο τρόπο;

     Δικαίως έγινε διεθνές Μπεστ Σέλερ, δικαίως οι Sunday Times έγραψαν πως πρόκειται για ένα μαγευτικό “whydunnit”… Ένα διαφορετικό μυθιστόρημα. Εξαιρετικά πολυεπίπεδο, κάνει τα υπόλοιπα θρίλερ να ωχριούν και να μοιάζουν ανέμπνευστα μπροστά του.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ