ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ MICHELLE GABLE, Eκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

     Η Μισέλ Γκέιμπλ είναι συγγραφέας των best sellers των New York Times, A Paris Apartment, I’ll See You in Paris, The Book of Summer και The Summer I Met Jack. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο William & Mary στη Βιρτζίνια και, προτού γίνει επαγγελματίας συγγραφέας, εργάστηκε στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Μεγάλωσε στο Σαν Ντιέγκο και ζει στο Κάρντιφ-μπάι-δε-Σι, της Καλιφόρνιας.

Στη χώρα μας σύστησαν τη συγγραφέα οι εκδόσεις Ελληνικά γράμματα όταν κυκλοφόρησαν στις 13 Φεβρουαρίου του 2023 το έργο της με τίτλο «Το Μυστικό του Βιβλιοπωλείου» σε μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή.

     Ιστορικό μυθιστόρημα που βασίζεται στη συναρπαστική ζωή της Αγγλίδας μυθιστοριογράφου Νάνσι Μίτφορντ (1904 –1973) με εμφανή την εκτεταμένη ιστορική έρευνα της Γκέιμπλ από τη μεγάλη βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου. Κι ένα τέλος στο οποίο η συγγραφέας στο σημείωμα της, έχει συμπεριλάβει τους επιλόγους από την πραγματική ζωή των βασικών χαρακτήρων του βιβλίου.

     Μια μυθιστορηματική βιογραφία που ξεκινά το 1942 στο Λονδίνο όταν η Νάνσι Μίτφορντ έχει πλέον εγκαταλείψει τη συγγραφή, έχει να διαχειριστεί μια απώλεια αλλά και την αποξένωση από τον σύζυγο της και τον γάμο τους. Ο πόλεμος έχει αλλάξει τη ζωή της, δεν είναι πια η προνομιακή νεαρή γυναίκα που βρισκόταν στα σαλόνια και τον κόσμο της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου, πρέπει να ζει με ένα επίδομα αρκετά χαμηλό, ενώ οι πέντε αδελφές της απασχολούν την κοινωνία για τις πολιτικές τους θέσεις και όχι μόνο.

     […Ο συνταγματάρχης έβρισκε τις ιστορίες της Νάνσι κωμικές, εξωφρενικές, αλλιώτικες από οτιδήποτε είχε γνωρίσει. Η βασική χαρά του ήταν οι έξι αδερφές Μίτφορντ και η μυστική οργάνωσή τους. Η Νάνσι είχε και έναν αδερφό, αλλά δεν μετρούσε τόσο. «C’est pas vrai!» αναφωνούσε ο συνταγματάρχης με κάθε νέα ιστορία. «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια!» «Είναι όλα αλήθεια», του είπε η Νάνσι. «Κάθε λέξη. Τι περίμενες με μια ναζί, μια κομμουνίστρια και αρκετούς φασίστες στο ίδιο οικογενειακό δέντρο;»…]

Τα βήματα της θα την οδηγήσουν στο βιβλιοπωλείο του Χέιγουντ Χιλ, για να εργαστεί εκεί για όσο διάστημα ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να βρεθεί στο μέτωπο και το βιβλιοπωλείο θα γίνει τόπος συνάντησης των λογοτεχνών της εποχής. Εκεί η Νάνσι θα συναντήσει έναν Γάλλο αξιωματικό που θα της αφηγηθεί μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει βιβλίο. Άραγε η Νάνσι θα δεχθεί; Η συγγραφή θα επιστρέψει στη ζωή της; Και ποια θα είναι η σχέση των δυο αυτών ανθρώπων;

     Ένα έργο που ενώνει δύο συγγραφείς στο χτες και το σήμερα γιατί 80 χρόνια αργότερα «το Χέιγουντ Χιλ είναι ανάστατο από το κυνήγι ενός χαμένου χειρογράφου του πολέμου με την υπογραφή της Νάνσι Μίτφορντ. Για μια γυναίκα που χρειάζεται απεγνωσμένα μια αλλαγή, η αναζήτηση αυτή θα αποκαλύψει όχι μόνο μια κρυφή πτυχή της Νάνσι, αλλά και μια ακόμη πιο απρόσμενη σχέση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν...».

     Ένα βιβλίο για τα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, για τη δύναμη των βιβλιοπωλείων και των βιβλίων, για τη συγγραφή και την αδήριτη ανάγκη να συνεχίσει κανείς ακόμη και όταν νομίζει ότι δεν θα καταφέρει να γράψει ξανά.

     Η συγγραφέας καταφέρνει να δώσει στο αναγνωστικό κοινό ένα καλοδουλεμένο αφηγηματικό σχεδόν βιογραφικό μυθιστόρημα τριτοπρόσωπης και στρωτής γραφής, με πλούσιους διαλόγους, με ροή ιστορικού μυθιστορήματος και καλοδουλεμένη πλοκή, με ήρωες πραγματικούς και φανταστικούς, για την αξιοθαύμαστη ζωή της Νάνσι Μίτφορντ,  τα βιβλία της οποίας δυστυχώς δεν έχουν μεταφραστεί στη χώρα μας, εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωή της μεταξύ 1942 και 1945.

       

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ