28 Καλοκαίρια - Elin Hilderbrand – Ψυχογιός

   Το 28 Καλοκαίρια της Elin Hilderbrand, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, φέτος τον Ιούνιο. 

     Η ΕΛΙΝ ΧΙΛΝΤΕΡΜΠΡΑΝΤ ανακάλυψε για πρώτη φορά τη μαγεία του Ναντάκετ τον Ιούλιο του 1993. Μερικά από τα πράγματα που αγαπά είναι να γυμνάζεται, να γράφει στην παραλία, να μαγειρεύει για τα τρία σχεδόν ενήλικα παιδιά της και οι στιγμές που τραγουδά “Home Sweet Home” στο πιάνο μπαρ του Club Car. Το 28 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ είναι το εικοστό πέμπτο μυθιστόρημά της.

      Τη μετάφραση του έργου, υπογράφει η Χρύσα Μπανιά, η οποία μεταφέρει επιδέξια στην ελληνική γλώσσα την τόσο ενδιαφέρουσα αφήγηση αυτής της ιστορίας.

     Πρόκειται για ένα αισθηματικό μυθιστόρημα, του οποίου η αφήγηση εκκινεί χρονικά από το 1993 και διαρκεί για 28 καλοκαίρια. Οι κεντρικοί ήρωες, η Μάλορι και ο Τζέικ, βιώνοντας έναν ισχυρό δεσμό ζουν έναν δυνατό αλλά, εν τέλει, κρυφό έρωτα, σε μια ιδιότυπη σχέση, καθώς συναντώνται, για ένα μόλις Σαββατοκύριακο, μια φορά τον χρόνο, κάθε καλοκαίρι.

     […«Με συγχωρείτε», λέει ο Λινκ. «Είστε ο Τζέικ Μακλάουντ, σωστά; Ο γνωστός Τζέικ Μακλάουντ, με τη σύζυγο που…» «Ναι».Ο Λινκ κουνά το κεφάλι. «Και γνωρίζετε τη μητέρα μου; Τη Μάλορι Μπλέσινγκ; Είναι φιλόλογος στο Ναντάκετ». «Είναι όλα εντάξει;» ρωτά ξανά ο Τζέικ Μακλάουντ. «Πρέπει να υπάρχει λόγος που καλείτε». «Υπάρχει λόγος», λέει ο Λινκ. «Μου άφησε τον αριθμό σας σε έναν φάκελο και μου ζήτησε να έρθω σε επαφή μαζί σας». Ο Λινκ κάνει μια παύση. «Η μητέρα μου πεθαίνει». «Τι πράγμα;» «Έχει καρκίνο, ένα μελάνωμα που έκανε μετάσταση στον εγκέφαλο. Έχω καλέσει τη μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας». Τα λόγια που λέει είναι επώδυνα, και άθελά του ο Λινκ νιώθει ότι τα χαραμίζει. Γιατί να ενδιαφέρεται για όλα αυτά ο Τζέικ Μακλάουντ; Στην άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται σιγή, και το μόνο που μπορεί να φανταστεί ο Λινκ είναι πως ο Τζέικ Μακλάουντ συνειδητοποίησε ότι δέχτηκε μια κλήση που προοριζόταν για κάποιον άλλον κι αναρωτιέται πώς να απεμπλακεί με χάρη. «Σας παρακαλώ, πείτε στη Μαλ…» λέει ο Τζέικ Μακλάουντ.[…] «Πείτε της… ότι θα έρθω όσο πιο σύντομα μπορώ», λέει ο Τζέικ. «Πείτε της να κρατηθεί». Καθαρίζει τον λαιμό. «Σας παρακαλώ. Πείτε της πως έρχομαι»…]

      Πώς κατορθώνει να επιβιώνει μια τέτοια σχέση και πόσο ισχυρή μπορεί να είναι; Πώς τη βλέπουν οι δύο εραστές; Ποια ανάγκη τούς καλύπτει μια τέτοια περιστασιακή σχέση και πώς κατορθώνει να επιβιώνει σε βάθος χρόνου; Κυρίως όμως, πώς θα αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η Μάλορι μαθαίνει ότι η ζωή της τελειώνει; Τι θα συμβεί το 28ο καλοκαίρι του 2020;

     Το έργο, τριτοπρόσωπης αφήγησης, είναι χωρισμένο σε τρία κύρια μέρη. Αρχίζει με τον πρόλογο, ο οποίος εισάγει τον αναγνώστη στην ιστορία και έχει τον τίτλο, Στα πενήντα, ακολουθεί το πρώτο μέρος με τίτλο Στα είκοσι, το δεύτερο, με τον τίτλο Στα Τριάντα και το τρίτο μέρος Στα σαράντα. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει κεφάλαια- περιγραφές για κάθε καλοκαίρι που έζησαν ο Τζακ και η Μάλορι. Έτσι βαθμιαία ο αναγνώστης εισέρχεται στην ιστορία που ενώ αρχικά δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια απλή, αισθηματική ιστοριούλα, στην πορεία καταλαβαίνει κανείς ότι με τον τρόπο αυτό η συγγραφέας θέλει να εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις και να μελετήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή και διεκδικούν τις ανάγκες τους οι άνθρωποι.

     Το γλυκό καλοκαίρι του 1993 η Μάλορι έχει μόλις κληρονομήσει ένα παραθαλάσσιο εξοχικό σπίτι στο Ναντάκετ από τη θεία της και συμφωνεί να το διαθέσει για το μπάτσελορ πάρτι του αδερφού της. Η απόφασή της θα αποδειχτεί μοιραία, καθώς αυτή θα είναι η αφορμή να γνωρίσει τον Τζέικ ΜακΚλάουντ, τον άντρα που θα σημαδέψει τη ζωή της.

     Οι δυο τους θα ζήσουν έναν μυστικό έρωτα που αναβιώνει για ένα μόλις Σαββατοκύριακο μία φορά τον χρόνο κάθε καλοκαίρι. Ο κρυφός δεσμός τους θα διατηρηθεί άρρηκτος –παρά το ότι είναι και οι δυο παντρεμένοι με άλλους ανθρώπους, έχουν παιδιά και πολυάσχολες ζωές– για 28 καλοκαίρια… Μέχρι που η Μάλορι μαθαίνει ότι πρόκειται να πεθάνει.

     Μια σαρωτική ιστορία αγάπης για τους τρόπους με τους οποίους οι σχέσεις περιπλέκουν και γεμίζουν τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε.

     Ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και κρατά με επιτυχία το αναγνωστικό ενδιαφέρον, ένα μυθιστόρημα που θα συγκινήσει τον αναγνώστη του αλλά και θα τον προβληματίσει για τις αλήθειες και τα ψέματα που κρύβονται στις σχέσεις ζωής.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ