ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑΣ, Η Freida McFadden στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

     Πριν από έναν χρόνο οι εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ έφεραν στη χώρα μας το έργο της Freida McFadden με τίτλο Η αγγελία που κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό.

     Η Freida McFadden είναι γιατρός που ειδικεύεται στις εγκεφαλικές βλάβες και έχει γράψει πολλά ψυχολογικά θρίλερ και ιατρικά χιουμοριστικά μυθιστορήματα που έχουν γίνει best sellers. Ζει με την οικογένειά της και τη μαύρη γάτα της σε ένα αιωνόβιο τριώροφο σπίτι με θέα στον ωκεανό, με σκάλες που τρίζουν σε κάθε βήμα, όπου κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει αν ουρλιάξεις. Εκτός και αν ουρλιάζεις πολύ δυνατά. Ίσως…

    

      Στην Αγγελία, γνωρίσαμε για πρώτη φορά την εικοσιεπτάχρονη Μίλι, όταν αποφυλακίστηκε μετά από 10 χρόνια στη φυλακή και αναζητούσε εργασία, ώστε να επιστρέψει στην κανονική ζωή. Όταν έδωσε συνέντευξη σε μια πλούσια κυρία με σκοπό να αναλάβει τη θέση της οικιακής βοηθού στο σπίτι της, δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει λόγω του παρελθόντος της. Θα πάρει τη θέση, θα ανεχτεί πολλά και θα ανακαλύψει ακόμα περισσότερα για το τι πραγματικά συνέβαινε στο σπίτι της οικογένειας των Γουίντσεστερ, σε μια αγωνιώδη και ανατρεπτική ιστορία.   ;+

        Το νέο έργο της Freida McFadden με τίτλο ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑΣ, μόλις κυκλοφόρησε και πάλι από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ σε μετάφραση  Κίκας Κραμβουσάνου.

     [ Απόψε θα με δολοφονήσουν.

Ο ουρανός αστράφτει, φωτίζοντας στιγμιαία το εσωτερικό του μικρού ξυλόσπιτου, όπου ήρθα να περάσω τη νύχτα και όπου η ζωή μου σύντομα θα λάβει αδόκητο τέλος. Ίσα που δια- κρίνω τις σανίδες του πατώματος και, για ένα κλάσμα του δευ- τερολέπτου, φαντάζομαι το κορμί μου να κείτεται πάνω τους, με μια κόκκινη λιμνούλα να απλώνεται ακανόνιστα γύρω μου και να ποτίζει το ξύλο. Με τα μάτια μου ανοιχτά, στυλωμένα στο κενό. Με το στόμα μου μισάνοιχτο, απ' όπου μια λεπτή γραμμή αίματος θα κυλάει στο πιγούνι μου.

Όχι. Όχι. Όχι απόψε…]

     Η Μίλι, συνεχίζει τη ζωή της και φοιτήτρια πια, σε μια νέα περιπέτεια, όταν παρουσιάζεται μια φαινομενικά εκπληκτική ευκαιρία εργασίας σε έναν εργοδότη πλούσιο και επιτυχημένο επιχειρηματία τεχνολογίας, στην περιοχή του Μανχάταν. Και πάλι όμως, υπάρχει μια σκιά, θα πρέπει να μην είναι ανασταλτικός παράγοντας το παρελθόν της. Το κρυμμένο παρελθόν της.

     Θα αναλάβει το εκπληκτικό σπίτι των Γκάρικ ως οικιακή βοηθός κυρίως για την καθαριότητα και την ετοιμασία των γευμάτων της οικογένειας. Η κυρία του σπιτιού όμως δεν εμφανίζεται και η Μίλι δεν επιτρέπεται καν να μπει στο δωμάτιο της.

     […«Αυτό το δωμάτιο είναι ο ξενώνας μας», μου λέει. «Η Γουέντι έχει μεταφερθεί εδώ για να αναρρώσει. Μάλλον δεν πρέπει να την ενοχλήσω τώρα που ξεκουράζεται». «Πολύ λυπάμαι που αισθάνεται άσχημα». «Είναι άρρωστη εδώ και πολύ καιρό, τον περισσότερο καιρό που είμαστε παντρεμένοι», μου εξηγεί. «Την ταλαιπωρεί μια... χρόνια ασθένεια. Έχει τις καλές και τις κακές της μέρες. Κάποιες φορές είναι ο συνήθης εαυτός της, άλλες φορές δεν μπορεί καν να σηκωθεί απ' το κρεβάτι. Και είναι και κάποιες μέρες που...»  «Τι;»   «Τίποτα». Χαμογελάει αχνά. «Τέλος πάντων, εφόσον η πόρτα είναι κλειστή, ας την αφήσουμε στην ησυχία της. Χρειάζεται ανάπαυση»…]

 

     Η Μίλι θα παρατηρήσει όμως κάποια πράγματα που την προβληματίζουν και κυρίως που εξάπτουν τη φαντασία της, εκτός από τα κλάματα που ακούει. Πρέπει να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει.

     Τι θα συμβεί όταν αποφασίσει να χτυπήσει την πόρτα της κυρίας Γκάρικ; Ποιος ο ρόλος του συζύγου της; Τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το ρετιρέ και τι θα συμβεί στη Μίλι από δω και πέρα;

    Το βιβλίο ξεκινά με έναν δυνατό πρόλογο. Η Μίλι, η κύρια αφηγήτρια της ιστορίας αλλά και η Γουέντυ, η κυρία του σπιτιού είναι οι δύο αφηγηματικές φωνές του βιβλίου το οποίο είναι γραμμένο με την αμεσότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, και με μια καθηλωτική και κινηματογραφική γραφή. Το έργο είναι χωρισμένο σε τέσσερα κύρια μέρη και συνολικά εβδομήντα τέσσερα μικρά, και κάποια από αυτά, αρκετά εκτεταμένα κεφάλαια, τα οποία παρασύρουν τον αναγνώστη σε συνεχή ανάγνωση. Οι ήρωες  παλεύουν με τις εμμονές τους και τα μυστικά τους και όλη η ιστορία εξελίσσεται τελικά σε μια εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής.

     Μια ιστορία μυστηρίου και ψυχολογικού θρίλερ που σκιαγραφεί τις ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές μιας οικογένειας και την αλληλεπίδραση των μελών της, στην «άρρωστη» ζωή τους, αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες. Μια οικογένεια και μια οικιακή βοηθός σε μια ζωή με κρυμμένα μυστικά και από τις δύο πλευρές. Η Μίλι θα ρισκάρει να αποκαλυφθούν όλα και το έργο αρχίζει να ξετυλίγεται, ένα έργο με έντονη πλοκή γεμάτη απροσδόκητες ανατροπές που επαναπροσδιορίζουν τις αινιγματικές ζωές των ηρώων και καθηλώνουν μέχρι το απρόσμενο τέλος. 

      Ένα λογοτεχνικό ψυχολογικό θρίλερ  γεμάτο μυστικά, ψέματα αλλά και τρομακτικές αποκαλύψεις, που αποτελεί την απόδειξη της γοητείας αυτού του είδους λογοτεχνίας, καθώς και της δύναμης που έχει μια καλοφτιαγμένη ιστορία.

     Το βέβαιο είναι πως η συγγραφέας, μετά την πρώτη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου της Η Αγγελία , κατάφερε να μην προδώσει τις προσδοκίες των αναγνωστών της.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ