ΑΝΝΑ Ο - MJ BLAKE – Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

«Ο μέσος άνθρωπος περνάει τριάντα τρία χρόνια της ζωής του κοιμισμένος»

     Το πρώτο έργο στην κατηγορία  crime-Μυστηρίου του ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΛΕΪΚ με τίτλο ΑΝΝΑ Ο, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ φέτος τον Απρίλιο.

     Ο ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΛΕΪΚ πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή μυθιστορημάτων εργαζόταν ως ερευνητής και λογογράφος στο Παλάτι του Ουέστμινστερ. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και στο Κολέγιο Μέρτον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

     Όταν ανακάλυψε ότι στη διάρκεια της ζωής μας κοιμόμαστε τριάντα τρία χρόνια κατά μέσο όρο, η φαντασία του εξάφθηκε. Ξεκίνησε εκτενή έρευνα για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο και για το μυστηριώδες «σύνδρομο παραίτησης», ώσπου οδηγήθηκε στο ερώτημα: αν κάποιος διαπράξει φόνο καθώς υπνοβατεί, είναι ένοχος ή αθώος; Έτσι γεννήθηκε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο ΑΝΝΑ Ο, το οποίο μεταφράζεται σε 30 χώρες και γνωρίζει ήδη τεράστια επιτυχία.

      Την ελληνική μετάφραση υπογράφει ο Χρήστος Καψάλης που για άλλη μια φορά παραδίδει ένα καλογραμμένο ελληνικό κείμενο που ρέει απρόσκοπτα και μεταφέρει την ατμόσφαιρα του κειμένου.

     [Ο μέσος άνθρωπος περνάει τριάντα τρία χρόνια της ζωής του κοιμισμένος». Γέρνει πιο κοντά, αρκετά ώστε να φτάσει στα ρουθούνια μου το ακριβό άρωμά της. Συνήθως αυτή είναι η στιγμή που γνωρίζω με βεβαιότητα. «Ώστε με αυτό ασχολείσαι;» «Ναι». «Γιατρός ύπνου;» «Μελετώ άτομα τα οποία διαπράττουν εγκλήματα ενώ κοιμούνται». Πριν από το όνομά μου στις επαγγελματικές κάρτες υπάρχει ένα «δρ.». Δρ. Μπένεντικτ Πρινς, Αβαείο, οδός Χάρλεϊ. Είμαι ειδικός στον ύπνο. Πουθενά δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι γιατρός.[…]  «Ήταν ένοχη;» ρωτάει το ραντεβού μου – ή, πιο σωστά, η γυναίκα που μέχρι πριν από λίγες στιγμές ήταν το ραντεβού μου. Πλέον στα μάτια της δεν είμαι τίποτα περισσότερο από ένα παράδοξο, ένα ενδιαφέρον περιστατικό, υλικό για συζήτηση στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Όταν μαχαίρωσε εκείνους τους δύο ανθρώπους… Τελικά κατάφερε να διαπράξει φόνο και να τη γλιτώσει;»…]

     Πρόκειται για μια ιστορία που φέρνει στο φως τα διλήμματα ηθικής που μπορεί να σχετίζονται με έναν φόνο. Είναι αθώος κάποιος που ερήμην του έκανε έναν φόνο; Μπορεί ο ύπνος να γίνει η αφορμή για να βγει στην επιφάνεια ένας άλλος εαυτός; Και τι συμβολίζει όλο αυτό για την πορεία μιας κοινωνίας; Πόσο βαθιά μπορεί να κοιμάται, τελικά, μια κοινωνία που δραπετεύει από τις κοινωνικές συμβάσεις όταν αποκοιμηθεί;

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝΩ ΚΟΙΜΑΣΑΙ;

     Η Άννα Ο δεν έχει ανοίξει τα μάτια της εδώ και τέσσερα χρόνια. Από τη νύχτα που τη βρήκαν να κοιμάται βαθιά πλάι στα πτώματα των καλύτερών της φίλων και τη βάρυναν οι υποψίες για το ανατριχιαστικό διπλό φονικό.

     Ο δόκτωρ Μπένεντικτ Πρινς, ένας δικαστικός ψυχολόγος που ειδικεύεται σε ζητήματα ύπνου, αναλαμβάνει να την ξυπνήσει και να διαπιστώσει τι πραγματικά συνέβη.

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,

ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ

     Εμείς, επιγραμματικά και μόνο να αναφέρουμε πως αυτή η έξυπνη και πρωτότυπη ιστορία αφηγείται την υπόθεση μιας νεαρής κοπέλας, της Άννας Ο, που σκοτώνει τους δύο καλύτερους φίλους της στον ύπνο της και μετά δεν ξανανοίγει τα μάτια της, και του θεραπευτή – ειδικού στα ζητήματα ύπνου- που έχει αναλάβει να την ξυπνήσει προκειμένου να δικαστεί. Η Άννα ξέρει τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα και ο Μπένεντικτ Πρινς πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια.

     Χωρισμένο σε τέσσερα κύρια μέρη και γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη κυρίως αφήγηση από την πλευρά του Μπεν, το έργο περιλαμβάνει και αποσπάσματα σημειώσεων ημερολογίου καθώς και αποσπάσματα από συνεδρίες.

 Ήρωες και αντιήρωες. Αξιόπιστοι και αναξιόποστοι χαρακτήρες, μυστηριώδεις ύποπτοι, συναισθηματικές σχέσεις των ηρώων, μυστικά από το παρελθόν, διαταραχές ύπνου, διαστρεμμένες προσωπικότητες και εκπληκτικές ανατροπές που αναρωτιόμαστε τι στο καλό συμβαίνει, μέχρι το τέλος αυτού του εθιστικού θρίλερ.

     Αγωνία, μυστήριο, ένταση, ανατροπές και κάθαρση είναι στοιχεία της κινηματογραφικής πλοκής αυτού του μυθιστορήματος που προβληματίζει και δημιουργεί έντονα συναισθήματα σε κάθε αναγνώστη.

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ