ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ


Σήμερα, φιλοξενούμε για μια ακόμα φορά και σχεδόν δύο χρόνια μετά, τoν συγγραφέα Θάνο Κονδύλη για να μιλήσουμε αυτή τη φορά για το νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με τίτλο «Ανθοπωλείον ο Έρως», τους ήρωες του και το συγγραφικό ταξίδι του στη σύγχρονη Ελληνική λογοτεχνία.

     Ο Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή.

     Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.

 

1) Κύριε Κονδύλη, σας καλωσορίζουμε στο …. για να μιλήσουμε κυρίως για το βιβλίο σας με τίτλο «Ανθοπωλείον ο Έρως» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ας ξεκινήσουμε με το πώς προέκυψε η ιδέα και η συγγραφή του;

     Μια μέρα είχα μπει σε ένα ανθοπωλείο και με πλησίασε ένας νεαρός για να μου εκθειάσει τα λουλούδια. Η σκηνή που περιγράφω στην αρχή του βιβλίου με τον Ηρακλή που μιλάει με ευφράδεια σε μια πελάτισσα είναι «σχεδόν» πραγματική. Αυτή η εμπειρία μου ήταν τελικά η αφορμή που γέννησε στο μυαλό μου την ιδέα του βιβλίου.  

2) Μια υπέροχη ιστορία έρωτα που γεννιέται μέσα από τις φλόγες του μίσους. Πόσο συχνά μπορεί να συμβεί και αυτό στη ζωή; Μήπως τελικά υπάρχει μόνο στα μυθιστορήματα;

     Η ιδέα ενός έρωτα που γεννιέται από τις φλόγες του μίσους είναι ένα συχνό θέμα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Συχνά παρουσιάζεται ως μια έντονη και παθιασμένη σχέση που ξεκινά με αντιπαλότητα ή εχθρότητα, αλλά σταδιακά εξελίσσεται σε κάτι πιο βαθύ και συναισθηματικό. Στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει και πολύ συχνά. Η πιθανότητα ενός έρωτα να ανθίσει από το μίσος είναι υπαρκτή, αλλά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί προσεκτικά η κατάσταση και να ληφθούν υπόψη τα ρίσκα και οι προκλήσεις πριν εμπλακεί κανείς σε μια τέτοια σχέση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο υγιής έρωτας βασίζεται στον σεβασμό, την κατανόηση και την επικοινωνία. Εάν μια σχέση ξεκινά με μίσος ή θυμό, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτά τα συναισθήματα πριν προχωρήσει η σχέση.

3) Ο Έρωτας μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων σε βαθμό που οι ίδιοι να μην μπορούν να ελέγξουν την ίδια τους τη ζωή;

     Ενώ ο έρωτας μπορεί να φέρει μεγάλη χαρά και ευτυχία στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι σημαντικό να διατηρείται μια ισορροπία. Η υπερβολική εστίαση στον έρωτα και η παραμέληση άλλων πτυχών της ζωής μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Είναι σημαντικό να διατηρείται η αυτονομία, η κριτική σκέψη και η υγιής επικοινωνία στη σχέση, έτσι ώστε ο έρωτας να λειτουργεί ως πηγή δύναμης και χαράς, και όχι ως παράγοντας που περιορίζει τον έλεγχο του ατόμου στη ζωή του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο υγιής έρωτας στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό, την κατανόηση και την υποστήριξη. Εάν μια σχέση σας κάνει να αισθάνεστε ότι χάνετε τον έλεγχο της ζωής σας ή σας φέρνει έντονο άγχος και αρνητικά συναισθήματα, ίσως χρειάζεται να επανεξετάσετε τη δυναμική της σχέσης και να αναζητήσετε υποστήριξη από ψυχολόγο ή σύμβουλο.

4) Ποιον από τους ήρωες του βιβλίου αγαπήσατε περισσότερο και γιατί;

     Ο Ηρακλής, ο καταπληκτικός υπάλληλος του ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟΥ Ο ΕΡΩΣ είναι μια χαρακτηριστική φιγούρα που τον εμπνεύστηκα από υπαρκτό πρόσωπο για να δώσει έναν εύθυμο τόνο στο βιβλίο. Επιπλέον πιστεύω ότι αυτός πλην τον άλλων μπορεί να εμπνεύσει την αγάπη για τα λουλούδια με έναν διαφορετικό τρόπο από έναν συνηθισμένο πωλητή. Είναι πιο αβρός, πιο έξυπνος και συνάμα ο πιο αστείος και πιο αυθεντικός χαρακτήρας τους βιβλίου.

5) Ποιες δυσκολίες σας δημιούργησαν αυτή τη φορά οι ήρωές σας και πώς τις αντιμετωπίσατε;

     Κύριος στόχος του βιβλίου ήταν να περιγράψω τόσο την ερωτική ιστορία όσο και την πλούσια γκάμα συναισθημάτων που ενυπάρχουν στην ανθρώπινη ψυχή κάθε χαρακτήρα του έργου. Έτσι οι ήρωές μου όφειλαν να είναι καλά παρουσιασμένοι σε επίπεδο συναισθημάτων. Με άλλα λόγια να τους αναδείξω με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει σαφείς οι ψυχολογικές και συναισθηματικές τους μεταβολές. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι τούτο το βιβλίο πέρα από αρώματα λουλουδιών, είναι ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και συναισθημάτων στην ουσία, με σκοπό να συγκινήσει τους αναγνώστες και να τους κάνει να αισθανθούν τα νοήματα της ζωής και του έρωτα.

6) Πολυγραφότατος συγγραφέας με περισσότερα από σαράντα βιβλία σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπάρχει κάποιο από όλα αυτά τα βιβλία σας το οποίο ξεχωρίζετε και γιατί;

     Από όλα τα βιβλία που έχω γράψει μέχρι σήμερα θα μπορούσα να ξεχωρίσω μερικά. Πρώτα το Ο ΠΕΜΠΤΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ, το πρώτο αγαπημένο μου βιβλίο με τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μετά Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, που με έκανε γνωστόν σε όλη την Ελλάδα. Και τέλος το βιβλίο Η ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ που είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα την εποχή των πρώτων χρόνων μετά την ελληνική επανάσταση. Και τα τρία βιβλία έχουν κάτι το ιδιαίτερο που θα μείνουν στην καρδιά μου για πάντα.

7) Για να γνωρίσουμε τον συγγραφέα Θάνο Κονδύλη πείτε μας πώς ξεκινά να σχηματίζεται στο μυαλό σας η ιδέα ενός νέου έργου; Τι σκέπτεστε πρώτα: τους ήρωες, την τοποθεσία που διαδραματίζεται την ιστορία ή την πλοκή; Πώς ενεργοποιεί η έμπνευση τη φαντασία;

     Η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ιδέας για ένα έργο μπορεί να διαφέρει από συγγραφέα σε συγγραφέα. Εγώ ξεκινώ με μια συγκεκριμένη εικόνα ή σκηνή στο μυαλό μου, ενώ άλλοι μπορεί να εμπνευστούν από έναν χαρακτήρα ή από μια γενική ιδέα για την πλοκή. Η τοποθεσία και ο κόσμος που δημιουργείται γύρω από τους χαρακτήρες μπορεί επίσης να είναι κύριο στοιχείο. Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από πολλές πηγές: προσωπικές εμπειρίες, ιστορίες που ακούμε, τέχνη, φύση, ακόμη και από τυχαίες σκέψεις. Μόλις κάτι πυροδοτήσει τη φαντασία μου αρχίζει να εξελίσσει την ιδέα, προσθέτοντας λεπτομέρειες και δημιουργώντας τη δομή του έργου. Είναι μια πολύ προσωπική και διαισθητική διαδικασία που μπορεί να αλλάζει και να εξελίσσεται κάθε φορά.

8) Τι πραγματικά θα θέλατε εσείς να κρατήσουν οι αναγνώστες από το αναγνωστικό τους ταξίδι με το «Ανθοπωλείον ο Έρως»;

     Οι αναγνώστες μπορούν να κρατήσουν πολλά από το αναγνωστικό τους ταξίδι. Από τη γνώση και την πληροφόρηση μέχρι την απόδραση σε άλλους κόσμους και την εμπειρία νέων συναισθημάτων. Τα βιβλίο αυτό τους πληροφορεί για τα λουλούδια και μπορούν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο, να βελτιώσουν τη σκέψη και να προάγουν την κριτική σκέψη. Επίσης μπορούν να βρουν καινούργιες ιδέες, να εμπνεύσουν αλλαγές στη ζωή και να πάρουν διδάγματα που μένουν για πάντα. Η αξία του αναγνωστικού ταξιδιού είναι προσωπική και μπορεί να διαφέρει για κάθε άτομο, αλλά σίγουρα είναι πλούσια και πολυδιάστατη.  

9) Στο βιογραφικό σας διαβάζουμε ότι ασχολείστε αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Σ’ αυτό το μεγάλο ταξίδι της συγγραφής, λοιπόν,  ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε και τι θα λέγατε σε κάποιον που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας;

     Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που θα μπορούσα να προσφέρω σε κάποιον είναι η σημασία της επιμονής και της αφοσίωσης στην τέχνη της συγγραφής. Η συγγραφή απαιτεί υπομονή, πρακτική και διάθεση για συνεχή βελτίωση. Επίσης, είναι σημαντικό να διαβάζουν πολύ και να μελετούν το έργο άλλων συγγραφέων. Σε κάποιον που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας, θα έλεγα να γράφει κάθε μέρα, ακόμη και όταν δεν αισθάνεται έμπνευση. Να είναι ανοιχτός στην κριτική και να μη φοβάται να δοκιμάζει νέες ιδέες. Και τέλος, να πιστέψει στη δύναμη των λέξεων και στη δική του φωνή.

10) Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι για το βιβλίο σας και να μας πείτε, αν και ίσως λίγο νωρίς, αν έχετε αρχίσει να σκέπτεστε την επόμενη ιστορία σας;

     Η περίοδος αυτή είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στο μυαλό μου δεν υπάρχουν διάφορες ιδέες. Το μυαλό του συγγραφέα εργάζεται συνεχώς και ακατάπαυστα, μέχρι την ώρα που θα αρχίσει να πληκτρολογεί το επόμενο βιβλίο του. Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να κατασταλάξω σε κάποια ιδέα οπότε θα βγάλω και τη σχετική ανακοίνωση συνεργασίας με τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ