Η κόρη του διοικητή, Catherine Hokin, Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

     Το πρώτο βιβλίο για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό της Catherine Hokin, με τον τίτλο Η κόρη του διοικητή, μεταφράστηκε από την Αναστασία Δεληγιάννη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

     Η Catherine Hokin έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα εμπνευσμένα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και τη σειρά Χάνι Βίντερ. Επιλέγει να γράφει βιβλία που η υπόθεσή τους διεξάγεται κυρίως στο Βερολίνο, γιατί είναι η αγαπημένη της πόλη, μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης, αλλά και ένας πολύ βολικός τόπος, καθώς εκεί ζει ο γιος της. Τα μυθιστορήματά της καλύπτουν την περίοδο από το 1930 μέχρι και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και πραγματεύονται τις σκιές που άφησε ο πόλεμος.

     Το πάθος της για την Ιστορία γεννήθηκε όταν ήταν ακόμη παιδί. Το ενδιαφέρον της δυνάμωσε όταν σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια μιας πολυτάραχης σταδιοδρομίας που περιλάμβανε διοίκηση επιχειρήσεων, διδασκαλία και πολιτική. Κατάγεται από τη Βόρεια Αγγλία, όμως τώρα ζει ευτυχισμένη στη Γλασκόβη με τον Αμερικανό σύζυγό της. Λατρεύει τα ταξίδια και, όταν δεν βρίσκεται μπροστά στο γραφείο της, συνήθως είναι μέσα σε κάποιον κινηματογράφο. Η κόρη του διοικητή είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Χάνι Βίντερ.

        […Τι τρέχει μ’ αυτούς; Γιατί δεν τρέχουν στα παράθυρα; Δεν μπορούσε να καταλάβει την αδιαφορία τους. Μα γι’ αυτό δεν είχαν έρθει εδώ, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση; Ο πατέρας της είχε πει ότι θα ήταν ο πιο υπέροχος εορτασμός που είχε ποτέ λάβει χώρα στο Βερολίνο. Ότι όποιος έβλεπε τις μαζικές τάξεις της Στουρμαμπτάιλουνγκ, της Σουτσ-στάφελ και των βετεράνων της Στάλχελμ να παρελαύνουν όλοι μαζί ποτέ δεν θα το ξεχνούσε και ότι από πουθενά δεν θα είχε καλύτερη θέα απ’ ό,τι από το ξενοδοχείο Άντλον. Δεν μιλούσε για τίποτε άλλο από την ώρα που είχε ανακοινωθεί στους πιστούς ο διορισμός του Αδόλφου Χίτλερ στη θέση του καγκελάριου, εκείνο το πρωί. Ο Ράινερ Φος είχε πάρει αμέσως ύφος ομιλητή. Παρόλο που το σπίτι μόλις είχε ξυπνήσει, εκείνος φούσκωσε το στήθος του και συγκεντρώνοντας την οικογένεια και τους υπηρέτες έπλεξε το εγκώμιο του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της «νέας ελπίδας που έφερνε ο Χίτλερ» λες κι έβγαζε κήρυγμα στην εκκλησία…]

    Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εντάσσεται στην κατηγορία της λογοτεχνίας για τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, γραμμένο από την ιστορικό και συγγραφέα Κάθριν Χόκιν.

     Η Χάνι είναι 10 χρονών όταν βλέπει την παρέλαση που είναι αφιερωμένη στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Λίγο αργότερα ο πατέρας της θα γίνει αξιωματικός και θα υπηρετήσει αυτό το καθεστώς. Θα γίνει διοικητής σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η κόρη του έχει φωτογραφίσει εικόνες φρίκης και είναι έτοιμη να της δώσει στη δημοσιότητα.

Μετά το τέλος του πολέμου η Χάνι θα αποκτήσει μια νέα ταυτότητα, καθώς θα καταφέρει να απομακρυνθεί από τον ναζιστή πατέρα της. Θα γνωρίσει τον νερό Εβραίο ντετέκτιβ Φρέντι και οι δυο μαζί θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο των φόνων των ναζί αξιωματικών. Όμως και στον Φρέντι ντρέπεται να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα.  Παράλληλα, η ζωή της κινδυνεύει από τον ίδιο της τον πατέρα που την απειλεί, προκειμένου να μη δημοσιευτούν οι φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της, φωτογραφίες από στιγμές που τη στοίχειωσαν και την έκαναν να ορκιστεί πως θα αποκαλύψει ό,τι γνώριζε στη δικαιοσύνη αλλά και για τις ενοχές που δεν το έκανε τότε γιατί ήταν ακόμα παιδί.

Ενοχές και φόβος διακατέχουν την κεντρική ηρωίδα και ένα παρελθόν που απεχθάνεται και η ίδια. Και ένα μεγάλο δίλλημα βρίσκεται μπροστά της όταν πια η επιλογή, μεταξύ του παρελθόντος που τη στοιχειώνει και θα έπρεπε να αποκαλύψει αφού το ηθικό χρέος της είναι μεγάλο αλλά και της ευκαιρίας που της δίνεται για μια νέα ζωή, για  ένα διαφορετικό μέλλον με τον Φρέντι. Ωστόσο και ο Φρέντι βρίσκεται σε μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, καθώς νιώθει ενοχές και πόνο για την δική του οικογένεια και ό,τι αυτή έζησε, και κυρίως για τις απώλειες του.

     Στο ιστορικό αυτό μυθιστόρημα εντάσσεται και το εγκληματολογικό στοιχείο που κάνει την αφήγηση να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διαδραματίζεται στη μεταπολεμική Γερμανία και έχει να κάνει και με μια σειρά από δολοφονίες Γερμανών αξιωματικών που ήταν ναζί. Φαίνεται ότι ο δολοφόνος θέλει εκδίκηση για τις θηριωδίες τους.

     Η συγγραφέας έχει κάνει μια ενδελεχή και εκτενή ιστορική έρευνα, γεγονός που διαφαίνεται τόσο από το ίδιο το έργο της όσο και από την ενδεικτική βιβλιογραφία που περιλαμβάνεται στο τέλος του έργου.

     Ένα ολοκληρωμένο και αυτόνομο βιβλίο που αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς-τετραλογίας της Catherine Hokin με κεντρικούς ήρωες τη Χάνι και τον Φρέντι. Χωρισμένο σε 21 κεφάλαια με μόνο το πρώτο να διαδραματίζεται στο 1933 και όλα τα επόμενα από τον Μάρτη του 1945 έως τον Μάιο του 1947.

      Μια δυνατή, αξιοδιάβαστη και συναρπαστική ιστορία για τη Γερμανική κοινωνία στα  χρόνια αμέσως μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, που θα ικανοποιήσει απαιτητικούς αναγνώστες και λάτρεις αυτής της σελίδας της σύγχρονης ιστορίας.    Καλοδουλεμένη πλοκή, ανατροπές και εσωτερική διάρθρωση, ήρωες ανεπιτήδευτοι και συναρπαστική ιστορία αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν το μυθιστόρημα της Hokin ένα αξιόλογο έργο.

     Ελπίζουμε, οι εκδόσεις Μίνωας να μας χαρίσουν και τα επόμενα βιβλία της Catherine Hokin.

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ