Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, KATE QUINN, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

 

Kate Quinn, καταξιωμένη Αμερικανίδα συγγραφέας ιστορικών κυρίως μυθιστορημάτων. Τη γνωρίσαμε το 2019 με την κυκλοφορία του έργου της, Η κυνηγός του Χίτλερ, ενώ ακολούθησαν τα βιβλία Το δίκτυο Alice και Ο κώδικας του ρόδου.

    Το νέο της βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ έφεραν και πάλι στη χώρα μας οι Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.     

     Η Κέιτ Κουίν είναι συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων. Ζει στο Σαν Ντιέγκο με τον άντρα της και τα δύο τους σκυλιά. Όλα της τα έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.   

      Ένα αλησμόνητο μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, με πρωταγωνίστρια μια ήσυχη βιβλιοφάγο που γίνεται η πιο φονική ελεύθερη σκοπευτής.

     Με επίκεντρο της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Κέητ Κουίν υπογράφει ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, γεμάτο ανθρωπιά και ίντριγκες, γεμάτη τόλμη και ιδεολογία, μιλώντας για την απώλεια και τον έρωτα, τη φιλία και τη δράση, το συναίσθημα και την ανθρώπινη φύση.

     [Το καλοκαίρι του 1942, την ώρα που ο κόσμος ήταν παγιδευμένος στον πόλεμο ενάντια στον Χίτλερ, μια γυναίκα διέσχισε τον ωκεανό και ταξίδεψε από τη Σοβιετική Ένωση στην Αμερική. Ήταν μητέρα χωρίς σύζυγο, φοιτήτρια, βιβλιοθηκάριος. Ήταν στρατιώτης, ηρωίδα πολέμου, μια ελεύθερη σκοπευτής, με τριακόσιες εννιά δολοφονίες στο ενεργητικό της. Ήταν απεσταλμένη της Σοβιετικής Ένωσης, αγαπημένη της Αμερικής και αγαπημένη φίλη της Έλενορ Ρούσβελτ. Η ιστορία της είναι απίστευτη. Η ιστορία της είναι αληθινή. Γνωρίστε τη Λαίδη Θάνατο…]

     Έχοντας πραγματοποιήσει σχολαστική έρευνα, γεγονός που διαφαίνεται στις σελίδες του βιβλίου από την πρώτη στιγμή, η Κουίν περιγράφει την εμπειρία και τη ζωή μιας γοητευτικής γυναίκας που έχει κληθεί από τη μοίρα να αντιμετωπίσει τα τερτίπια της Ιστορίας. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και με μια πλοκή που κυριολεκτικά συνεπαίρνει τον αναγνώστη η Κουίν ξεδιπλώνει το ταλέντο της και καταθέτει ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα.

     […Κι όμως είχε έρθει κι αυτός εδώ, να τη δει με τα ίδια του τα μάτια, έτσι δεν είναι; Ήθελε να δει κι αυτός τη γυναίκα το ελλιπές βιογραφικό της οποίας είχε ήδη απομνημονεύσει: Λιουντμίλα Παβλιτσένκο· είκοσι έξι ετών· τεταρτοετής φοιτήτρια της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και βοηθός έρευνας στη δημόσια βιβλιοθήκη της Οδησσού – πριν από τον πόλεμο. Με το ξέσπασμα του πολέμου, δεκατρείς μήνες αδιάκοπου αγώνα ενάντια στα στρατεύματα του Χίτλερ στο ρωσικό μέτωπο.

Ψευδώνυμο: Λαίδη Θάνατος. «Που να πάρει, πόσες δολοφονίες έχει στο ενεργητικό της;» Ο δημοσιογράφος της Washington Post εξακολουθούσε να ψαχουλεύει τις σημειώσεις του. «Ήταν πάνω από διακόσιες;»Τριακόσιες εννέα, ανακάλεσε ο σκοπευτής, αλλά δεν το πίστευε. Αυτή η μικρόσωμη νεαρή βιβλιοθηκάριος/δασκάλα δεν μπορεί να ήταν εκπαιδευμένη δολοφόνος. Ήταν…]

     Πλούσιο, αγωνιώδες και εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα- δεδομένο είναι ότι για εμάς συμβάλει η προσεγμένη μετάφραση της  Αργυρώς Μαντόγλου– βασισμένο σε αληθινή ιστορία, αυτής της διάσημης σκοπεύτριας του Σοβιετικού στρατού, που προσπαθεί να προστατέψει τη χώρα της από τη ναζιστική εισβολή με την κατάταξη της στον στρατό. Με δυνατούς ήρωες και ειδικά την κεντρική ηρωίδα, τη δυνατή, έξυπνη, βιβλιόφιλη και δυναμική Μίλα, μια γυναίκα που είναι αποφασισμένη να πάρει τη ζωή της - ακόμα και τη μοίρα της, στα χέρια της, καταδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τη συγγραφική δεινότητα της   Kate Quinn σε ένα έργο, ίσως το καλύτερο της μέχρι στιγμής, ιστορικό-κατασκοπευτικό θρίλερ.

     Άξιο αναφοράς το σημείωμα της συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου, όπου η Kate Quinn μοιράζεται μαζί μας το πώς ανακάλυψε τη Μίλα και την εκπληκτική ιστορία της, καθώς και φωτογραφικό υλικό.

     Κίεβο, 1937. H φοιτήτρια Ιστορίας Μίλα Παβλιτσένκο έχει οργανώσει τη ζωή της γύρω από την εργασία της στη βιβλιοθήκη και τον μικρό γιο της - αλλά η εισβολή του Χίτλερ στη Ρωσία την οδηγεί σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Η Μίλα μεταμορφώνεται από μελετηρή κοπέλα σε μια φονική ελεύθερη σκοπευτή - μια θανάσιμη κυνηγό των ναζί, γνωστή ως Λαίδη Θάνατος. Έχοντας σκοτώσει τριακόσιους εννέα στρατιώτες και έχοντας γίνει θρύλος στη Ρωσία, μεταβαίνει στις ΗΠΑ ακολουθώντας την επίσημη σοβιετική αποστολή.

Ενώ προσπαθεί να συνέλθει από τα τραύματα και τις απώλειες του πολέμου, η Μίλα βρίσκεται μόνη στον λαμπερό κόσμο της Ουάσιγκτον. Η αναπάντεχη φιλία με την Πρώτη Κυρία Έλενορ Ρούσβελτ και η ακόμα πιο αναπάντεχη σχέση με έναν λιγομίλητο συνάδελφο σκοπευτή τής προσφέρουν την ελπίδα για ευτυχία.

Όταν όμως ένας εχθρός από το παρελθόν συμμαχεί με έναν θανάσιμο νέο αντίπαλο που παραμονεύει στις σκιές, η Λαίδη Θάνατος βρίσκεται να παλεύει στην πιο θανάσιμη μονομαχία της ζωής της.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ