ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΟΥΜΠΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

 

Το Έγκλημα στο Καστανόδασος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Ζούμπου. Αυτό στάθηκε η αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί και που πρόθυμα μας παραχώρησε η συγγραφέας. Μιλήσαμε για το έργο της, για την αστυνομική λογοτεχνία, αλλά και για τα μελλοντικά συγγραφικά της σχέδια.

     Η Αγγελική Ζούµπου γεννήθηκε το 1984 στην Κέρκυρα, όπου και ζει µε την οικογένειά της. Σπούδασε στη Νοµική Σχολή Αθηνών κι έκανε µεταπτυχιακό στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, µε ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο. Επέστρεψε στην Κέρκυρα κι εργάστηκε ως δικηγόρος, µέχρι που κατάλαβε ότι αγαπάει τα νοµικά, αλλά όχι τη δικηγορία. Σήµερα εργάζεται ως τελωνειακός και µπορεί µε σιγουριά να πει ότι, ναι, αυτό της αρέσει.

Απολαµβάνει πολλά πράγµατα, µεταξύ των οποίων η άσκηση, η θάλασσα, το βουνό, τα ταξίδια. Και φυσικά το προφανές – τα βιβλία. Διαβάζει οτιδήποτε βρεθεί στα χέρια της και ιδίως βιβλία µυστηρίου και βιβλία ψυχολογίας-αυτογνωσίας. Πιστεύει ότι τίποτα δεν είναι µόνο αυτό που φαίνεται, τα πάντα έχουν ένα µυστήριο για όποιον είναι διατεθειµένος να ψάξει. Της αρέσει να εξερευνά τις κρυφές διαστάσεις και συνδέσεις των πραγµάτων και πώς όλα τα επιµέρους σχηµατίζουν το όλον.

1 Το πρώτο σας βιβλίο, κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη από τις Εκδόσεις ΠΗΓΗ. Μιλήστε μας λίγο για την πορεία αυτού του βιβλίου. Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του και τι μεσολάβησε από τη σύλληψη της ιδέας έως την έκδοσή του.

     Η πρώτη μου εικόνα σχεδιάζοντας το βιβλίο ήταν το πτώμα μίας νέας γυναίκας μπροστά στην καγκελόπορτα του σπιτιού της. Άρχισα να αναρωτιέμαι ποια είναι η ιδιαιτερότητα του εγκλήματος. Ποιος την δολοφόνησε; Γιατί; Ποια ήταν η γυναίκα αυτή; Και βέβαια, ποιος είναι ο ήρωας που ερευνά το έγκλημα. Σιγά-σιγά διαμορφώθηκε η ιστορία της Άννας, αλλά και η ιστορία της Ραφαέλας που ερευνά τη δολοφονία.

Ξεκίνησα να γράφω με ένα πολύ αδρό πλάνο και να ανακαλύπτω στην ουσία την εξέλιξη της ιστορίας σελίδα-σελίδα. Έγραφα κάθε μέρα ανελλιπώς, πολύ νωρίς το πρωί –πέντε η ώρα, το εννοώ ότι ήταν νωρίς! Κάποιες φορές απογεύματα. Σαββατοκύριακου, αν τα παιδιά ήταν απασχολημένα. Και κρατούσα σημειώσεις παντού. Σε τετράδιο, στο κινητό, σε ημερολόγιο, σε χαρτάκια, σε χαρτοπετσέτες. Νομίζω είχα γίνει σχεδόν γραφική!

Με την ολοκλήρωση του βιβλίου, αφού το ξαναδιάβασα και το διόρθωσα όσο περισσότερο μπορούσα, το έστειλα προς αξιολόγηση. Θεωρώ ότι ήμουν πολύ τυχερή που ενδιαφέρθηκαν οι Εκδόσεις Πηγή. Πολλά αξιόλογα βιβλία παραμένουν στο συρτάρι επειδή απλώς δεν βρίσκεται εκδότης.

2 Τα συναισθήματα σας και κατά τη διάρκεια της συγγραφής του και τώρα που το βλέπετε τυπωμένο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων;

     Κατά τη διάρκεια της συγγραφής περνούσαν από μέσα μου όλα τα συναισθήματα των προσώπων του βιβλίου. Πέρα από αυτό, όμως, είχα μεγάλη αγωνία για το αν θα κατάφερνα να ολοκληρώσω τη συγγραφή. Ένα βιβλίο είναι ένα μεγάλο εγχείρημα. Πολλές φορές ένιωθα ότι κινούμαι σε ένα χάος, ότι δεν θα μπορέσω να κλείσω όλες τις εκκρεμότητες της υπόθεσης, ότι δεν θα καταφέρω να αποδώσω την ατμόσφαιρα που ήθελα και να κάνω τον αναγνώστη να μπει μέσα στην ιστορία και να ξενυχτήσει διαβάζοντας. Και φυσικά μετά είχα αγωνία αν θα εκδοθεί!

     Βλέποντας το Έγκλημα στο Καστανόδασος στις βιτρίνες και τα ράφια των βιβλιοπωλείων, νιώθω κατ΄ αρχάς δικαιωμένη για τη σκληρή δουλειά που απαιτήθηκε για να το ολοκληρώσω, για όλες τις ώρες που πέρασα γράφοντας, σβήνοντας και ξαναγράφοντας μέχρι να καταφέρω να γράψω το «τέλος». Αισθάνομαι μεγάλη χαρά για την απήχηση που έχει το βιβλίο στους αναγνώστες. Και βέβαια όταν λαμβάνω μήνυμα από κάποιον που μοιράζεται μαζί μου τις εντυπώσεις του από το βιβλίο, ο ενθουσιασμός μου δεν περιγράφεται!

 

3 Πώς ξεκίνησε να σχηματίζεται στο μυαλό σας η ιδέα αυτού του βιβλίου και τι σκεφτήκατε πρώτα, τους ήρωες, ενδεχομένως τη Ραφαέλα Πλούμη, ή την πλοκή;

     Η εικόνα της Άννας μπροστά στην καγκελόπορτα του σπιτιού της, χωρίς το ένα της παπούτσι και το αγαπημένο της μενταγιόν, ήταν η πρώτη μου έμπνευση για το βιβλίο. Ίσως είναι λίγο ανάποδο ως διαδικασία, όμως πρώτα ασχολήθηκα με την ιστορία του θύματος, τις προτιμήσεις της, τα χαρίσματά της, την καθημερινότητά της, και μετά με τον χαρακτήρα της Ραφαέλας, της ερευνήτριας. Η πλοκή εξελίχθηκε στη συνέχεια με βάση την προσωπικότητα αυτών των δύο γυναικών και τα κοινά τους χαρακτηριστικά…

 

4 Το έργο σας διαδραματίζεται κυρίως στην Κέρκυρα και είστε δικηγόρος. Πόσο σας επηρέασαν οι σπουδές σας στη Νομική και η σχέση σας με τη γενέτειρα σας;

     Για την ακρίβεια, ήμουν δικηγόρος! Οι σπουδές μου και η δικηγορία μου έδωσαν μία άνεση όσον αφορά τα διαδικαστικά των ερευνών. Βέβαια, επειδή έχω πια χρόνια που δεν εξασκώ τη δικηγορία, συμβουλεύτηκα καλούς φίλους ώστε να μην ξεφύγουν λάθη.

Όσον αφορά την επιλογή της Κέρκυρας ως σκηνικού, η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυσκέφτηκα. Μου φάνηκε φυσικό να στήσω την ιστορία εδώ που ζω. Εδώ γνωρίζω τα μέρη, τις αποστάσεις, την ατμόσφαιρα. Βέβαια, από την επικοινωνία με τους αναγνώστες καταλαβαίνω ότι η επιλογή αυτή προσέθεσε στο βιβλίο ένα επιπλέον στοιχείο έλξης.

5 Η Άννα Βουλέτη, το θύμα, εργαζόταν και ως ενεργειακή θεραπεύτρια και στο οπισθόφυλλο ήδη ο αναγνώστης διαβάζει: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ. ΜΕΝΤΙΟΥΜ. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΕ ΠΛΟΚΗ ΕΝΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό το ενεργειακό και μεταφυσικό στοιχείο του βιβλίου;

     Το βιβλίο αποτελεί έναν πρωτότυπο, θεωρώ, συνδυασμό αστυνομικής λογοτεχνίας και new age πνευματικότητας, με στοιχεία υπερφυσικού που δίνουν μία διαφορετική αίσθηση σε όλο το βιβλίο, παρότι το έγκλημα έχει μετά βεβαιότητας τελεστεί από ανθρώπινο χέρι. Για όποιον γοητεύεται από τον κόσμο της ενεργειακής θεραπευτικής, των μετενσαρκώσεων, των κρυστάλλων, των μέντιουμ, και παράλληλα λατρεύει το αστυνομικό μυθιστόρημα, μπορώ να υποσχεθώ ότι το «Έγκλημα στο Καστανόδασος» θα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία με ερωτηματικά και ανατροπές.

6 Οι ήρωές σας θα ζήσουν μια μεγάλη περιπέτεια. Πώς καταφέρνουν να ξεφύγουν από αυτή; Μένει κάποιος αλώβητος από μια τέτοια ιστορία;

     Φυσικά και δεν μένουν αλώβητοι. Από τίποτα που συμβαίνει δεν ξεφεύγει κανείς, από όλα μαθαίνουμε, όλα μας σημαδεύουν. Πολλώ μάλλον εμπειρίες τραυματικές. Ας μην πώς ακριβώς θα επηρεαστούν οι ήρωες, βέβαια, και προδώσω την πλοκή!

Σε κάθε περίπτωση, στο δεύτερο βιβλίο θα διαβάσετε πώς τα γεγονότα του Εγκλήματος στο Καστανόδασος άλλαξαν τη Ραφαέλα κι έναν ακόμα ήρωα.

7 Υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε τους συγκεκριμένους ήρωές σας σε κάποια άλλη ιστορία;

     Ναι, βέβαια! Υπάρχει συνέχεια, με τη Ραφαέλα σε νέες περιπέτειες!

8 Πρώτο σας έργο, μια crime ιστορία. Όλο και περισσότερο νέοι Έλληνες συγγραφείς παραδίδουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό crime μυθιστορήματα. Πιστεύετε ότι το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα μπορεί να αποκτήσει την αίγλη του αστυνομικού μυθιστορήματος των βόρειων χωρών στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα; Θα μπορούσε να ταξιδέψει η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία σε όλο τον κόσμο;

     Το λέω ειλικρινά, έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό ελληνική αστυνομική λογοτεχνία εφάμιλλη των έργων ξένων συγγραφέων. Από άποψη γραφής και πλοκής, θα μπορούσαν πολλά ελληνικά μυθιστορήματα να κατακτήσουν το διεθνές αναγνωστικό κοινό.

9 Η Μάργκαρετ Άτγουντ έχει πει ότι, όταν ένας συγγραφέας θέλει να γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, θα πρέπει να ξεκινά γράφοντας το τέλος πρώτα και από εκεί να οδηγείται στην αρχή σε μια αντίστροφη συγγραφική πορεία. Σας βρίσκει σύμφωνη μια τέτοια άποψη; Είναι κάτι που κάνατε κι εσείς;

     Δεν ξέρω αν η Μάργκαρετ Άτγουντ εννοεί ότι πρέπει να γραφτεί πράγματι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά να ακολουθήσει το υπόλοιπο βιβλίο, ή αν εννοεί ότι ο συγγραφέας πρέπει εξ αρχής να γνωρίζει τον ένοχο και το κίνητρό του.

Αν εννοεί το δεύτερο, είναι ο τρόπος που εργάζομαι κι εγώ: αποφασίζω πριν αρχίσω να γράφω ποιος είναι ο δράστης και τι είναι αυτό που τον κινητοποιεί. Έτσι, μπορώ να συνθέσω την ιστορία με τρόπο που να επιτρέπει να καταλήξει η συγγραφή (αλλά και ο αναγνώστης, εν συνεχεία) ομαλά στη λύση του μυστηρίου.

 

10 Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλατε να μας πείτε για τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια καθώς και το εάν έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο μυθιστορηματικό είδος;

     Το δεύτερο βιβλίο είναι έτοιμο και περιμένει να κάνει πρώτα έναν όμορφο κύκλο το Έγκλημα στο Καστανόδασος. Το τρίτο γράφεται…

     Δε νιώθω ότι είμαι έτοιμη να ασχοληθώ με κάτι πέραν της αστυνομικής λογοτεχνίας, όμως αν το έκανα, θα μου άρεσε να γράψω ιστορίες μυστηρίου για εφήβους. Βλέπω πόσο αρέσουν στην κόρη μου, και θα ήθελα ίσως να δοκιμάσω να ασχοληθώ μ’ αυτό το είδος.

      Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία!

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ