Η ΝΙΤΑ PROSE ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 
 

     Η Nita Prose είναι η συγγραφέας του μυθιστορήματος Η καμαριέρα, το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα σε τουλάχιστον 40 χώρες. Αγαπημένο μπεστ σέλερ των New York Times, επιλέχθηκε για το Good Morning America Book Club και τιμήθηκε με τα βραβεία: Ned Kelly Award for International Crime Fiction, Fingerprint Award for Debut Novel of the Year, Anthony Award for Best First Novel, Barry Award for Best First Mystery και ήταν υποψήφιο για το Edgar Award for Best Novel. Η Nita ζει στο Τορόντο.


     Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, σύστησαν στη χώρα μας τη συγγραφέα ΝΙΤΑ PROSE όταν τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησαν το βραβευμένο έργο της με τίτλο  Η καμαριέρα σε μετάφραση Βούλας Αυγουστίνου.

     Η Καμαριέρα, με κεντρική ηρωίδα την εκκεντρική καμαριέρα Μόλι Γκρέι, η οποία εργάζεται στο ξενοδοχείο Ρίτζενσι Γκραντ. Η Μόλι,  είναι μια γυναίκα που έχει μια σχεδόν παθολογική εμμονή με την καθαριότητα και μάλλον αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο στη θέση την οποία κατέχει στο πεντάστερο ξενοδοχείο. Αθόρυβη, απαρατήρητη, σχεδόν αόρατη έχει καταφέρει να μην τραβά την προσοχή και κανείς να μην ασχολείται μαζί της. Σε μια στιγμή όμως όλα αλλάζουν στη ζωή της και αυτό θα συμβεί όταν θα ανακαλύψει το πτώμα ενός πολύ πλούσιου άντρα και τότε θα ξεκινήσει να ψάχνει την αλήθεια και να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από αυτό το πτώμα. Μα στην προσπάθεια διερεύνησης της αλήθειας η Μόλι με την περίεργη και συμπεριφορά θα θεωρηθεί η ίδια ύποπτη και τότε όλοι γύρω της θα αλλάξουν συμπεριφορά απέναντι της. H συγγραφέας δομεί την ηρωίδα της έτσι ώστε το αναγνωστικό ενδιαφέρον να στρέφεται επάνω της και ενώ έχει ως αφηγήτρια τη συγκεκριμένη ηρωίδα τα στοιχεία που ξετυλίγουν την πλοκή δίνονται σταδιακά. Κρατάει πάντα κάποια κρυμμένα μυστικά, τα οποία κάνουν τον αναγνώστη να στέκεται με ενδιαφέρον, ώστε να μπορέσει να ανακαλύψει έτσι στην πορεία τα αίτια και τα αιτιατά των πράξεων τόσο της Μόλι όσο και των άλλων χαρακτήρων. Και εάν η λογοτεχνία είναι κυρίως χαρακτήρες η συγγραφέας έχει καταφέρει να στήσει έναν χαρακτήρα εξαιρετικά σημαντικό λογοτεχνικά, επειδή είναι βέβαιο ότι κανείς δε θα μπορέσει να ξεχάσει την καμαριέρα όταν κλείσει για πάντα αυτό το βιβλίο. Είναι ένας αμφιλεγόμενος χαρακτήρας που όμως γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός ακριβώς γι’ αυτή την ιδιομορφία του χαρακτήρα της. Μοιάζει να είναι μια ηρωίδα βγαλμένη κατευθείαν από τα κλασικά βιβλία μυστηρίου.

     Ο μυστηριώδης επισκέπτης, μόλις κυκλοφόρησε και πάλι σε μετάφραση Βούλας Αυγουστίνου,  από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Καινούργια ακαταστασία. Καινούργιο μυστήριο.

Η Μόλι η καμαριέρα επιστρέφει…

 

     […Όπως κάθε καμαριέρα που πέρασε ποτέ από τις γυαλιστερές περιστρεφόμενες πόρτες του Ρίτζενσι Γκραντ, έτσι κι εγώ ξεκίνησα από εκπαιδευόμενη. Τώρα όμως, αν πλησιάσετε λίγο και διαβάσετε την ταμπελίτσα με τ’ όνομά μου –εύστοχα τοποθετημένη πάνω από την καρδιά μου–, θα δείτε ότι γράφει με μεγάλα κεφαλαία γράμματα: ΜΟΛΙ που είναι το όνομά μου, και από κάτω με φίνα γραμματοσειρά serif script: Αρχικαμαριέρα. Θέλω να με πιστέψετε, δεν είναι απλή υπόθεση να σκαρφαλώσεις στην ιεραρχία ενός κομψού πεντάστερου ξενοδοχείου. Όμως με μεγάλη υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι κατέχω αυτή την υψηλή θέση εδώ και τριάμισι χρόνια τώρα…]

     Η Μόλι είναι μία ξεχωριστή γυναίκα με άρτια συμπεριφορά και μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα. Έτσι, θα προαχθεί στη θέση της Αρχικαμαριέρας του 5άστερου Regency Grand Hotel όπου εργάζεται. Η ήρεμη ζωή της θα διαταραχθεί για ακόμα μία φορά, όταν ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας μυστηρίου, J.D. Grimpthorpe, θα δολοφονηθεί στο ξενοδοχείο, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του. Τότε θα εμφανιστεί ξανά ο ντετέκτιβ Σταρκ που δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τη Μόλι. Ποιος είναι ο δολοφόνος και ποιο είναι το κίνητρο του; Ποιος ο ρόλος των υπολοίπων εργαζομένων του ξενοδοχείου μα και της ίδιας της Μόλι; Τι γνωρίζει η Μόλι για το θύμα; Ποια κρυμμένα μυστικά κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν;

     […«Βλέπετε» συνέχισε «έχω ένα μυστικό που δίχως αμφιβολία θα σας εκπλήξει». Σταμάτησε απότομα και έβαλε το χέρι του με τα μακριά δάχτυλα μέσα από τον γιακά του, σε μια μάταιη προσπάθεια να τον ξεσφίξει. «Αυτό που προσπαθώ να πω είναι…» έκρωξε, αλλά καμία άλλη λέξη δεν βγήκε από τον λαιμό του. Το στόμα του ανοιγόκλεισε και ξαφνικά φάνηκε να μην μπορεί να σταθεί όρθιος, καθώς το σώμα του ταλαντεύτηκε μπροστά από το πόντιουμ με πιο δραματικό τρόπο απ’ ό,τι πριν […] Ο κύριος Γκρίμθορπ σήκωσε γι’ άλλη μια φορά το φλιτζάνι του και ρούφηξε μια γουλιά. Τότε, προτού κανείς προλάβει να το αποτρέψει, έγειρε ξαφνικά μπροστά, βουτώντας από τη σκηνή προς το πλήθος από κάτω, όπου έπεσε ακριβώς πάνω στη Λίλι, την ατυχέστατη εκπαιδευόμενή μου καμαριέρα. Οι δυο τους προσγειώθηκαν μ’ έναν δραματικό γδούπο στο πάτωμα, ενώ το πορσελάνινο φλιτζάνι έσπασε σε αναρίθμητα κοφτερά θραύσματα και το κουτάλι γλίστρησε από το πιατάκι και έπεσε με έναν κούφιο κρότο πάνω στο δάπεδο με μοτίβο ψαροκόκαλου…]

     Η γνωστή ηρωίδα της  Prose επιστρέφει και μαζί της ξεκινά ένας νέος κύκλος μυστηρίου και αναγνωστικής απόλαυσης για τους αναγνώστες που τη γνώρισαν από την Καμαριέρα και την αγάπησαν. Με τον γνω΄στο πια ρυθμό έντασης και σασπένς που ξέρει να δημιουργεί η συγγραφέας μια ανατρεπτική ιστορία θα φέρει στο φως κρυμμένα μυστικά στα οποία εμπλέκεται η Μόλι και ο ντεντέκτιβ Σταρκ, στην προσπάθειά του να ερευνήσει τα δεδομένα για να αποκαλύψει τον δολοφόνο θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Ωστόσο, η συγγραφέας κρατά τις μεγάλες ανατροπές στο τέλος της αφήγησης και παραδίδει στο αναγνωστικό μια ακόμα αστυνομική περιπέτεια που θα συναρπάσει τους αναγνώστες της.

     Η ατμόσφαιρα θρίλερ που δημιουργεί η συγγραφέας και σε αυτό το βιβλίο και καταφέρνει και πάλι να περάσει στη γλώσσα μας με επιτυχία η μεταφράστρια Βούλα Αυγουστίνου, είναι μια ατμόσφαιρα συγκλονιστική και το μυθιστόρημα είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο με μια γλωσσική αμεσότητα που καθιστά την ανάγνωσή του ενδιαφέρουσα και όλο το έργο αξιοδιάβαστο. Ένα βιβλίο που θα λατρέψουν οι αναγνώστες του είδους αυτού και θα περιμένουν με ανυπομονησία να ξαναδούν τους αγαπημένους ήρωες σε μια νέα περιπέτεια, εξίσου ενδιαφέρουσα, από τη Nita Prose.

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ