Μοιραίες χάριτες, LOUISE PENNY, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

     Νέα αξιοπρόσεκτη κυκλοφορία από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ το αστυνομικό μυθιστόρημα της Louise Penny με τίτλο Μοιραίες χάριτες κυκλοφόρησε μόλις, σε μετάφραση Χριστίνας Μανιά.

     Η Λουίζ Πένι είναι η συγγραφέας δεκαοκτώ μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή Αρμάν Γκαμάς, που σκαρφάλωσαν στην κορυφή των μπεστ σέλερ των New York Times, USA Today και Globe and Mail. Έχει γράψει επίσης μαζί με τη Χίλαρι Κλίντον το πολιτικό θρίλερ State of Terror, που έγινε μπεστ σέλερ των New York Times.

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το CWA Dagger και το Agatha Award (επτά φορές), και ήταν φιναλίστ για το βραβείο Edgar Award για το καλύτερο μυθιστόρημα. Το 2017 της απονεμήθηκε το παράσημο του Τάγματος του Καναδά για τη συμβολή της στον καναδικό πολιτισμό. Ζει σε ένα μικρό χωριό νότια του Μόντρεαλ.

     Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία της Νεκρή Φύση και Ένας παράξενος κόσμος.

     [Αν ήξερε η Σι Σι ντε Πουατιέ πως θα τη δολοφονούσαν, μπορεί να είχε αγοράσει στον σύζυγό της, Ρισάρ, ένα χριστουγεννιάτικο δώρο. Μπορεί επίσης να είχε πάει στην παράσταση της κόρης της για το τέλος του εξαμήνου στο σχολείο θηλέων της δεσποινίδας Έντουαρντς, ή σχολείο «θηλών» όπως της άρεσε να πειράζει τη θεόρατη κόρη της. Αν ήξερε η Σι Σι ντε Πουατιέ πως πλησίαζε το τέλος, μπορεί να ήταν στη δουλειά αντί στο φτηνότερο δωμάτιο του ξενοδοχείου Ριτζ στο Μόντρεαλ. Αλλά το μόνο τέλος που γνώριζε πως πλησίαζε ήταν αυτό ενός άντρα που τον έλεγαν Σολ…]

    Οι αναγνώστες της Louise Penny έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά στο ΘΡΙ ΠΑΪΝΣ και να συναντήσουν εκεί τον Αρμάν Γκαμάς και την ομάδα του, καθώς και κάποιους ήδη γνώριμους, από τα προηγούμενα βιβλία της,  κατοίκους αυτού του χωριού.

     Αυτή τη φορά ο Γκαμάς που ήδη μελετά έναν φόνο μιας άστεγης γυναίκας, θα κληθεί να διερευνήσει τον θάνατο μιας αγενούς και αντιπαθητικής σχεδόν για όλους γυναίκας, της Σι Σι ντε Πουατιέ, η οποία εγκαταστάθηκε στο χωριό λίγο καιρό πριν. Έναν θάνατο που προήλθε από ηλεκτροπληξία με έναν σχεδόν αδύνατο και ευφάνταστο τρόπο, αφού βρισκόταν σε ανοιχτή εκδήλωση στο χωριό, σε έναν χώρο γεμάτο κόσμο, σχεδόν στη μέση μιας παγωμένης λίμνης.

     Κανένας δεν είδε τίποτα. Ή μήπως όχι; Και ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο όταν η πράξη του έγινε μπροστά σε όλους; Και το κίνητρο που ενδεχομένως τον οδήγησε σε αυτή την πράξη; Άραγε υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις που τώρα μελετά ο Γκαμάς;

     Πλούσιο σε διαλόγους, κινηματογραφική γραφή, γεμάτη εικόνες που ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη, ενός σχεδόν μαγικού τόπου, από την πένα της Louise Penny που για μια ακόμα φορά καταφέρνει να κρατήσει το αναγνωστικό ενδιαφέρον μέσα από μια δομημένη αστυνομική πλοκή. Άλλωστε είναι σημαντικό ένας συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας να μπορεί να δώσει όλες τις λεπτομέρειες μιας σκηνής, όλες τις περιγραφές του σκηνικού έτσι που να κάνει ενδιαφέρουσα και αγωνιώδη την ιστορία του. Οι ήρωές της Penny κυριολεκτικά ζωντανεύουν στο χαρτί και κινούν τα νήματα της ιστορίας.

     Η μετάφραση της Χριστίνας Μανιά δίνει ένα ελληνικό κείμενο που διατηρεί την τεταμένη ατμόσφαιρα της αφήγησης με επιτυχία.

     Ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας, που διατηρεί ένα ψηλό ρυθμό αφήγησης, γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο. Η συγγραφέας για μια ακόμα φορά, υπογράφει ένα δυνατό ανάγνωσμα.

 

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ