«Διαβολική Φύση», Craig Russell, εκδόσεις Bell

 

     Για τους λάτρεις της λογοτεχνίας μυστηρίου και τρόμου, το έργο του βραβευμένου συγγραφέα Craig Russell, με τίτλο Διαβολική Φύση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις bell, σε μετάφραση Βαγγέλη Γιαννίση.

     Ο βραβευμένος bestselling συγγραφέας Κρεγκ Ράσελ γεννήθηκε το 1956 στο Φάιφ της Σκωτίας. Υπηρέτησε στην αστυνομία και στη συνέχεια εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και διευθυντής δημιουργικού. Είναι γνώστης της γερμανικής γλώσσας και έχει ασχοληθεί σε βάθος με την ιστορία και την κοινωνική δομή της μεταπολεμικής Γερμανίας. Τα έργα του έχουν δημοσιευθεί σε είκοσι πέντε γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Πέντε βιβλία του με ήρωα τον Γιαν Φάμπελ, διευθυντή του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Αμβούργου, έχουν γίνει ταινίες (σε μία από τις οποίες ο συγγραφέας κάνει μια cameo εμφάνιση ως ντετέκτιβ) για το ARD, τον γερμανικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Τα δικαιώματα για τη μεταφορά της Διαβολικής Φύσης αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Columbia Pictures.

     Για τηλεοπτική μεταφορά έχει επιλεγεί επίσης η σειρά μυθιστορημάτων του με ήρωα τον ιδιωτικό ερευνητή Λένοξ.

     […«Βλέπεις, δόκτωρ Κοσάρεκ, εκείνη τη στιγμή μπορούσαν να νιώσουν την παρουσία του διαβόλου και ικέτευαν το Θεό να κατέβει και να τους λυτρώσει. Και εκείνη τη στιγμή τους έδινα να καταλάβουν- τότε  επιτέλους το συνειδητοποιούσαν- πως ο Θεός ήταν εκεί, ο Θεός βρισκόταν δίπλα τους. Τότε κατάλαβαν πως ο διάβολος είναι ο Θεός, απλώς με τη νυχτερινή του ενδυμασία»…]    

      Γοτθικός τρόμος στην προπολεμική Τσεχοσλοβακία του 1935, όταν αρχίζει να ξεπροβάλλει στην Ευρώπη η ναζιστική Γερμανία. Ο ψυχίατρος Βίκτορ Κοσάρεκ θα ξεκινήσει να εργάζεται σε ένα άσυλο ψυχοπαθών εγκληματιών που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο και απομονωμένο κάστρο της χώρας, στο φανταστικό και σχεδόν απόρθητο κάστρο Χρατ Όρλου. Στο άσυλο νοσηλεύονται μόνο έξι ασθενείς. Είναι  ψυχοπαθείς εγκληματίες που κάθε ένας τους έχει μια μοναδική ιστορία δολοφονίας πίσω του. Και ο Βίκτορ με τις επαναστατικές και πρωτοποριακές τεχνικές του, με κύρια την τεχνική της ύπνωσης, θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το κουβάρι των εγκληματικών πράξεων των νοσηλευομένων του, προκειμένου να φτάσει στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, εκεί όπου κρύβεται το κακό και έχει ως αποτέλεσμα να ευθύνεται τελικά για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας. Και για να δώσει μια συγκεκριμένη μορφή σε όλο αυτό έχει χαρακτηρίσει το σκοτεινό κομμάτι της ψυχής ως Διαβολική Φύση.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο και στην κοντινή Πράγα, ο «Χασάπης» ένας αδίστακτος σίριαλ κίλερ, έχει αναστατώσει την πόλη, διαπράττοντας εγκλήματα παρόμοια με εκείνα του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Εγκλήματα που μοιάζουν σαν να διαπράττονται από τον ίδιο τον διάβολο.

 Άραγε αυτά τα εγκλήματα σχετίζονται με την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, εκπορευόμενα από τη  διαβολική φύση του ανθρώπου;

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, έχει στρέψει την προσοχή της η αστυνομία, ορίζοντας ως επικεφαλής των ερευνών της τον Λουκάς Σμολάκ, έναν ικανό άνθρωπο για την επίλυση αυτών των δολοφονιών. Τα στοιχεία όμως που υπάρχουν είναι λίγα και είναι δύσκολο να οδηγήσουν τον Σμολάκ στη λύση.

     Η πλοκή εκτείνεται αρχικά σε δύο αφηγηματικά μέρη και ο αναγνώστης παρακολουθεί εναλλάξ τις εμπειρίες του Βίκτορα με τους ασθενείς του στο κάστρο και τις έρευνες της αστυνομίας στην πόλη, μέχρι τη στιγμή που αυτά τα μέρη συγκλίνουν και ολοκληρώνουν το έργο .

    Καλοδουλεμένη πλοκή σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτισμικό, πολιτικό, κοινωνικό αλλά και χρονικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οριοθέτηση της ιστορίας του, η οποία εστιάζεται από τη ψυχολογία του Γιουνγκ στους Σλαβικούς μύθους και θρύλους και κυρίως στην ψυχολογία των ανθρώπων, όπως διαμορφώνεται σε έναν συγκεκριμένο τόπο και σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους η ιστορία, η ψυχολογία, η θρησκεία, οι μύθοι και η λαογραφία ενώνονται για να εξηγήσουν πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και κυρίως έτσι να δικαιολογήσουν τις συμπεριφορές τους.

Mήπως τελικά η διαβολική φύση κρύβεται σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους;

     Διάλογοι και συνεδρίες αποτυπώνονται ρεαλιστικά, οι ήρωες, σχεδόν όλοι πρωταγωνιστές, σε ένα βιβλίο τριτοπρόσωπης αφήγησης, το οποίο είναι χωρισμένο σε έξι κεφάλαια με δύο επιλόγους από τους οποίους ο ένας αναφέρεται στη Τσεχοσλοβακία του 1939 και ο δεύτερος στο Σαν Φρανσίσκο του 1969. Ο χωρισμός σε μικρά κεφάλαια καθιστά πιο γρήγορη και άμεση την ανάγνωσή του ενώ η γοτθική ατμόσφαιρα που υπάρχει σε όλο το βιβλίο δίνει το στίγμα της εποχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

     Σασπένς, αγωνία και ανατροπές μέχρι το απίθανο τέλος του έργου. Σημαντικό είναι και το επίμετρο που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, όπου ο συγγραφέας μας μιλά για τη δημιουργία του και την έρευνα που προηγήθηκε.

     Ένα καθηλωτικό έργο για όλους και κυρίως για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας τρόμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ