Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ σε μια συνομιλία με τη Βιργινία Αυγερινού

     Σήμερα φιλοξενούμε με χαρά τον αγαπημένο συγγραφέα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, Κώστα Κρομμύδα, σε μια συνομιλία με τη Βιργινία Αυγερινού, με αφορμή την κυκλοφορία από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, του νέου του έργου με τίτλο Κρασί από τα χείλη σου .

Ο Κώστας Κρομμύδας ξεκίνησε να γράφει το 2011 και από τότε έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του. Τα βιβλία του Ακάκιε και Δούρειος Ίππος βραβεύτηκαν το 2021 και το 2022 αντίστοιχα ως τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς, ενώ το έργο του Ουρανόεσσα βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα-έμπνευση».

Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα των Βραβείων Βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech».

 Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.

Έξι βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και κυκλοφορούν μέσω της πλατφόρμας του Amazon.

Είναι επίσης απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά.

     Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη αυτή που τόσο πρόθυμα μας παραχώρησε.

 

 1 Κύριε Κρομμύδα, σας καλωσορίζουμε στο Literature.gr, για να μιλήσουμε κυρίως για το βιβλίο σας με τίτλο Κρασί από τα χείλη σου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ας ξεκινήσουμε με το πώς προέκυψε η ιδέα και η συγγραφή του;

     Κάθε ιδέα που γράφω προκύπτει από πολλαπλά ερεθίσματα και πηγές έμπνευσης. Το ίδιο συνέβη και με το συγκεκριμένο βιβλίο. Ωστόσο, βασικό συστατικό για να ξεκινήσω να γράφω ήταν το κρασί και όλος ο κόσμος που συμπεριλαμβάνει η δημιουργία του – κυρίως οι άνθρωποι που σχετίζονται με αυτό.

 

Η ζωή μετράει στιγμές. Είναι τελικά αυτή η συνειδητοποίηση η μέγιστη αλήθεια για τη μαγεία της ζωής;

     Στην εποχή μας ακούμε πολλά για τον τρόπο που πρέπει να ζούμε, τις στιγμές και όλα αυτά που μας προσπερνάνε, ωστόσο παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια ιδέα αιωνιότητας νομίζοντας ότι έχουμε χρόνο. Δυστυχώς δεν έχουμε και όταν το συνειδητοποιούν οι περισσότεροι είναι πλέον αργά.

 

3 Στο βιβλίο σας αλληγορικά παρουσιάζεται η σχέση του αμπελιού με την ίδια τη ζωή και του κρασιού με τον έρωτα. Πιστεύετε ότι στον σύγχρονο κόσμο μπορούν ακόμα οι άνθρωποι να μεθούν από τον έρωτα, όπως τόσο όμορφα συμβαίνει στους ήρωες του βιβλίου σας, και πόσο δυνατό μπορεί να είναι αυτό το συναίσθημα;

     Αλίμονο αν δεν υπήρχαν και σήμερα τέτοιοι έρωτες. Ακόμη και στον σύγχρονο κόσμο οι άνθρωποι μεθούν από έρωτα. Υπάρχουν άπειρα νέα ζευγάρια που νιώθουν τη λαχτάρα όπως την έχω αποτυπώσει στο βιβλίο μου, νέοι που μάχονται ενάντια σε κάθε εμπόδιο και που για εκείνους το ταίρι τους είναι ο κόσμος όλος. Είναι σαφέστατα από τα πιο δυνατά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος, και το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφεθεί. Να αφήσει τον έρωτα να τον μεθύσει!

 

4 Σε ποιο βαθμό οι διαμάχες των οικογενειών μπόρεσαν, τελικά, να καθορίσουν τη μοίρα των ηρώων σας;

     Αυτή είναι μια ερώτηση που αν σας την απαντήσω θα προδώσω πολύ σημαντικά στοιχεία της πλοκής του βιβλίου. Θα προτιμήσω να τα ανακαλύψετε οι ίδιοι διαβάζοντάς το.

 

5 Το βιβλίο σας είναι γραμμένο έτσι ώστε ο αναγνώστης απολαμβάνει τις εικόνες που δημιουργείτε. Έχετε σκεφτεί μια τηλεοπτική του μεταφορά;

     Δεν θέλω να μιλάω κάθε χρόνο για τη μεταφορά των βιβλίων μου στην τηλεόραση. Τα βιβλία είναι εδώ, εγώ είμαι εδώ και όποιος ενδιαφέρεται ας με προσεγγίσει. Να τονίσω πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδανικό όχι μόνο για τηλεοπτική μεταφορά αλλά και για κινηματογραφική.

 

6 Πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργήσετε και να διεισδύσετε στην ψυχοσύνθεση των ηρώων αυτού του μυθιστορήματος και πείτε μας αν υπάρχει κάποιος ήρωας που ξεχωρίζετε ή που σας παίδεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της συγγραφικής διαδικασίας του έργου σας.

     Δεν θα το έλεγα δύσκολο. Νιώθω πως ήξερα τους χαρακτήρες πριν καν τους δημιουργήσω, κι ας μην είναι υπαρκτά πρόσωπα.

Από τους ήρωες ξεχώρισα τον οινολόγο Βλάση, μια πολύ ιδιαίτερη φυσιογνωμία και καθοριστικό παράγοντα της πλοκής. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι υπήρξε για μένα ένα ακόμα σημείο αναφοράς κατά τη διαδικασία της συγγραφής – κυρίως τα απωθημένα που κουβαλάνε, όπως όλοι μας.

 

7 Για να γνωρίσουμε τον συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα, πείτε μας, εκτός από την αφορμή, πώς ξεκινά να σχηματίζεται στο μυαλό σας η ιδέα ενός νέου έργου; Τι σκέπτεστε πρώτα: τους ήρωες, την τοποθεσία που διαδραματίζεται η ιστορία ή την πλοκή; Πώς ενεργοποιεί η έμπνευση τη φαντασία;

     Ειλικρινά, αυτό ούτε εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να το αναλύσω -το πώς δηλαδή σχεδιάζω την κάθε ιστορία- μιας και η κάθε φορά είναι διαφορετική και για μένα. Νομίζω πως δεν θα μπορούσα να γράψω ποτέ μπαίνοντας σε καλούπια. Η έμπνευση άλλωστε είναι μια έννοια παγίδα, θα έλεγα, διότι περιμένοντάς την πολλές φορές έρχεται η αδράνεια, o μεγαλύτερος εχθρός της δημιουργίας. Όταν δεν υπάρχει η έμπνευση, πρέπει να την επινοείς.

 

8 Υπάρχει κάτι που διαβάσατε ή ακούσατε και χαράχτηκε μέσα σας ώστε να σας επηρέασε ως συγγραφέα; Κάτι που σας έκανε να σκεφτείτε διαφορετικά τη μυθοπλασία;

     Διαβάζω καθημερινά ιστορίες ανθρώπων αλλά και πολύ δυνατά βιβλία που καθορίζουν τον τρόπο που σκέφτομαι και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι και τις δικές μου ιστορίες. Ο κόσμος μας, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης. Φτάνει να ξέρεις να βλέπεις και πίσω από τις κάμερες.

 

9 Η προγραμματισμένη περιοδεία σας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με περισσότερες από 50 στάσεις ξεκινά και γνωρίζουμε πως οι αναγνώστες που ακολουθούν πιστά τα συγγραφικά σας βήματα, σας περιμένουν σε κάθε έκδοση νέου έργου σας. Πόσο ευχάριστη και πόσο, ενδεχομένως, δύσκολη είναι μια τέτοια περιοδεία για τον συγγραφέα;

     Σαφέστατα μια τέτοια περιοδεία έχει τις δυσκολίες της και είναι τρομερά κουραστική, αλλά η χαρά που αντικρύζω στα πρόσωπα των αναγνωστών μου σβήνει κάθε στιγμή κούρασης. Οι αναγνώστες μου με τιμάνε με το να φοράνε τα καλά τους και να έρχονται να με συναντήσουν, να τραβήξουμε φωτογραφίες, να προμηθευτούν το βιβλίο μου και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, τα ταξίδια είναι για μένα μεγάλη πηγή έμπνευσης.

 

10 Σ’ αυτό το μεγάλο ταξίδι της συγγραφής ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε και τι θα λέγατε σε κάποιον που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας;

     Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα ήταν να ακολουθώ το ένστικτό μου και να αφήνω πίσω μου ό,τι με βαραίνει. Να ακολουθώ πάντα κάτι καινούριο. Είμαστε φτιαγμένοι για να κάνουμε πολλά πράγματα στη ζωή και καμιά φορά εγκλωβιζόμαστε χωρίς λόγο.

     Η συμβουλή μου προς τους νέους συγγραφείς: Μην αφήνετε τα όνειρά σας στο συρτάρι!

 

11. Τι αποκομίσατε από τα μαθήματα συγγραφής (Master Class) που δίνετε; Μπορεί να μάθει κανείς πώς να γράφει ή μήπως όλη αυτή η τάση για μαθήματα δημιουργικής γραφής είναι μια μόδα που θα περάσει;

    Μόδα δεν είναι, γιατί είναι κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια – απλά όχι σε αυτόν τον βαθμό. Είναι πάντως ένα εξαιρετικό εργαλείο για επίδοξους συγγραφείς που δεν γνωρίζουν πώς να ξεκινήσουν στον χώρο, τι να προσέξουν και πώς να αποφύγουν κακοτοπιές. Σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας είναι επίσης το πώς να αναδείξουν το ταλέντο τους. Να τονίσω πως στο δικό μου πρόγραμμα δεν διδάσκω το πώς θα γράψει κάποιος, διότι αυτό ή το έχεις ή δεν το έχεις.

 

12 Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλατε να μας πείτε μετά το Κρασί από τα χείλη σου, πού πιστεύετε ότι θα οδηγηθούν τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα;

     Σίγουρα σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο! Σε μια επόμενη περιπέτεια, η οποία θα ανανεώσει και το δικό μου ενδιαφέρον για κάτι εντελώς νέο και φρέσκο.

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ