Η χρονιά της ακρίδας, Terry Hayes

 

     Μια καταιγιστική περιπέτεια που κόβει την ανάσα. Από τον συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «Ο Προσκυνητής».

Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.

Ο ένας δρόμος οδηγεί στο μέλλον.

Ο άλλος στην ολοκληρωτική καταστροφή.

             Και για να σωθεί, απαιτείται ένα εξωπραγματικό ταξίδι.

                        Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία...

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

      Τον Terry Hayes  γνωρίσαμε από το βραβευμένο έργο του με τίτλο «Ο Προσκυνητής», μια Νουάρ αστυνομική-κατασκοπευτική ιστορία, που καθήλωσε και λατρεύτηκε από το αναγνωστικό κοινό, και κυκλοφορεί ήδη στη χώρα μας από το 2015 από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

Ο TERRY HAYES είναι βραβευμένος σεναριογράφος και παραγωγός πολυάριθμων ταινιών, ανάμεσά τους οι Ανοιχτοί λογαριασμοί (Payback), Mad Max 2: Εκδικητής πέρα από το νόμο (The Road Warrior ) και Στην άκρη του τρόμου (Dead Calm, με τη Νικόλ Κίντμαν). Ζει στην Ελβετία με τη γυναίκα του Κρίστεν και τα τέσσερα παιδιά τους.

     […Ανησυχητικές λεπτομέρειες άρχισαν να διακρίνονται από την πλάτη του αλ-Τούντρα: ένα πόδι... ένα μάτι... «Ένα τατουάζ», είπα μόλις το είδα. «Κάποιο που δεν μπορούσε να αφαιρέσει;» «Ακριβώς», απάντησε το Γεράκι. «Η NSA αποκατέστησε μέρος της εικόνας και συμπλήρωσε τα υπόλοιπα. Είμαστε σίγουροι ότι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πλάτης του». Περισσότερες λεπτομέρειες εμφανίζονταν καθώς το Γεράκι μιλούσε. «Οι ειδικοί λένε πως αν δεν το έκανε στην Ιαπωνία ή από μοναχούς στην Ταϊλάνδη, τότε σίγουρα έγινε από κάποιον που είχε μάθει την τέχνη εκεί».

Η βελτίωση της εικόνας σταμάτησε και το τατουάζ φωτίστηκε ξαφνικά, χάρη στη δουλειά των τεχνικών. Το τατουάζ, περίτεχνο και κατά πολύ μεγαλύτερο από το έντομο που απεικόνιζε, ήταν σχεδιασμένο με διαφορετικούς τόνους του μαύρου -με εξαίρεση τα πράσινα μάτια του- και αυτό, σε συνδυασμό με τα ελαφρώς ανοιχτά φτερά του, το έκανε να μοιάζει απειλητικό.

«Μια ακρίδα», είπα…]

Φέτος τον Απρίλιο, και πάλι οι εκδόσεις Διόπτρα,  κυκλοφόρησαν και το νέο έργο του Terry Hayes, με τίτλο Η χρονιά της ακρίδας, σε μετάφραση Βαγγέλη Γιαννίση.

[…Χάρη σε διάφορες παράξενες περιστάσεις, ήμουν ένας από τους ελάχιστους κατασκόπους που ειδικεύονταν στην εισχώρηση στις λεγόμενες Περιοχές Απαγορευμένης Πρόσβασης -μέρη κάτω από τον πλήρη έλεγχο των εχθρών μας, όπως η Ρωσία και η Συρία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και διάφορες ζώνες του Πακιστάν-,οπότε είχα περισσότερες γνώσεις από τους υπόλοιπους σχετικά με το πώς κάποιος που διώκεται με κίνδυνο της ζωής του μπορεί να αποφύγει την ανακάλυψή του.

Με δυο λόγια, ο Μάγος ήξερε πώς να κρύβεται. Το ίδιο και εγώ…]

     Κινηματογραφικές σκηνές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ρυθμός και καταιγιστική ροή που δημιουργούν έντονο σασπένς, μια καλοστημένη πλοκή και ήρωες που καταφέρνουν τα πάντα σε πείσμα των αντιπάλων τους κι ένα εξωπραγματικό ταξίδι στην περιπέτεια της ζωής είναι τα βασικά συστατικά αυτού του μυθιστορήματος που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα και συναρπάζει.

     […Έπειτα από εβδομάδες ψιθύρων, ο Σταθμός της Καμπούλ κατάφερε να κοιτάξει πέρα από τα κεριά και συμπέρανε ότι ο Στρατός των Αγνών σχεδίαζε ένα μεγάλο γεγονός, μια μεγαλόπρεπη τρομοκρατική ενέργεια, η οποία θα θύμιζε τους πιο σκοτεινούς προκατόχους του.

Στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών υπάρχει μια ονομασία για παγκόσμιες τρομοκρατικές ενέργειες τέτοιας κλίμακας και στον σταθμό της Καμπούλ δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία πως μια «συνταρακτική» ενέργεια βρισκόταν στα σπάργανα...]

     Ένα θρίλερ επικό, ένα θρίλερ κατασκοπείας, μια συνταρακτική ιστορία ενός ανθρώπου που αλλάζει. Ενός νεαρού εκπαιδευμένου άντρα που από κατάσκοπος με διαφορετικές δυνάμεις και δυνατότητες, με προφητικά όνειρα και με διαίσθηση,  που φτάνει να γίνει σχεδόν ένας «σωτήρας» όταν όλα αλλάζουν. Η λειτουργία της CIA και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας, τα μέρη που περιγράφονται από τον Κέιν δημιουργώντας εικόνες, και όλοι οι ήρωες - πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές - με κυριότερη τη σύζυγο του, που περνούν από τις σελίδες του βιβλίου, δίνουν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ κινηματογραφικών προδιαγραφών. Η αφήγηση από την πλευρά του κεντρικού ήρωα μετά από το τόσο διαφορετικό ταξίδι του , σε κάθε τόπο και πολιτισμό απ’ όπου πέρασε, ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες προκλήσεις και κυρίως επιλογές, είναι ξεχωριστη.

     Για έναν κατάσκοπο Περιοχών Απαγορευμένης Πρόσβασης της CIA όπως ο Κέιν, δεν υπάρχουν σύνορα. Εισχωρεί σε εχθρικό έδαφος, κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο και έπειτα δραπετεύει – με οποιονδήποτε τρόπο. Ξέρει πότε χρειάζεται να αποδράσει, πότε να κρυφτεί – και πότε να πυροβολήσει.

     Αλλά ορισμένα μέρη δεν έχουν τους ίδιους κανόνες. Ορισμένα μέρη είναι πολύ επικίνδυνα, ακόμα και για κάποιον με την εμπειρία του Κέιν. Η περιοχή όπου συναντώνται τα σύνορα του Πακιστάν, του Ιράν και του Αφγανιστάν είναι ένα τέτοιο μέρος – ένα μέρος όπου η βία αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης.

     Ο Κέιν ταξιδεύει εκεί για να συνδράμει στην απόδραση ενός ατόμου με ζωτικές πληροφορίες για την ασφάλεια της Δύσης – αντ’ αυτού, συναντάει έναν αντίπαλο που θα φέρει τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής. Έναν τρομακτικό, ευφυή και αδίστακτο άνθρωπο με χέρια που στάζουν αίμα, ο οποίος διψάει για εκδίκηση.

    Η Χρονιά της Ακρίδας είναι ένα ταξίδι σε ένα μέρος μακρινό και ανεξερεύνητο. Μία αποστολή για την αποτροπή του μέλλοντος. Μία συνάντηση με το απόλυτο κακό. Και η στιγμή στην οποία ο Κέιν θα πρέπει να αποφασίσει εάν πρέπει να σώσει τη ζωή του – ή κάποιου άλλου.

    


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ